Translate

Σάββατο 1 Αυγούστου 2009

Διώξεις για τον ξυλοδαρμό και την ομηρεία των Βρετανών



Την κακουργηματική κατηγορία της αρπαγής αντιμετωπίζουν οι δύο από τους τρεις συλληφθέντες για το πρωτοφανές περιστατικό ομηρείας των δύο 19χρονων Βρετανών στα Μάλια.

Χθες μέσω των συνηγόρων υπεράσπισης οι κατηγορούμενοι υποστήριξαν ότι έχουν πέσει θύματα πλεκτάνης και ισχυρίζονται ότι ξυλοκοπήθηκαν από δεκαπέντε Βρετανούς που τους χτυπούσαν ακόμα και με πιρούνια.

Της Ευαγγελίας Καρεκλάκη

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για αρπαγή άσκησε χθες ο εισαγγελέας σε βάρος των δύο εκ των τριών συλληφθέντων από τα Μάλια-στην υπόθεση εμπλέκονται άλλοι τρεις που δεν συνελήφθησαν στο πλαίσιο του αυτοφώρου-που φέρονται να ξυλοκόπησαν και να κράτησαν σε ομηρεία δύο 19χρονους Βρετανούς. Οι δύο αλλοδαποί κατήγγειλαν ότι έζησαν αυτή την εφιαλτική περιπέτεια επειδή οι Έλληνες απαιτούσαν να τους καταβάλλουν αποζημίωση, ύψους 5000 ευρώ, για τις φθορές που προκάλεσαν στις προθήκες σούπερ-μάρκετ όταν η τετράτροχη μηχανή στην οποία επέβαιναν, εξετράπη της πορείας της και έπεσε πάνω στο κατάστημα.

Με βάση τη δικογραφία, ο εισαγγελέας έκρινε ότι δεν προκύπτουν ευθύνες για τον ένα εκ των τριών και έδωσε εντολή να αφεθεί ελεύθερος. Παρέπεμψε ωστόσο τους άλλους δύο στην ανάκριση με την κατηγορία της αρπαγής.

Χθες οι κατηγορούμενοι πέρασαν στην αντεπίθεση μέσω των συνηγόρων τους, υποστηρίζοντας ότι οι δύο Βρετανοί «έστησαν» τις καταγγελίες για να γλυτώσουν την αποζημίωση.

Οι Έλληνες ισχυρίζονται ότι με τα ψεύδη τους οι δύο νεαροί πέτυχαν και να τους στείλουν κατηγορούμενους στη Δικαιοσύνη και να μην τους αποζημιώσουν, ενώ καταγγέλλουν ακόμα ότι οι ίδιοι ξυλοκοπήθηκαν από περίπου δεκαπέντε Βρετανούς, φίλους των δύο 19χρονων. Χθες μάλιστα κάποιοι εκ των κατηγορουμένων εμφανίστηκαν στο Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου με εμφανή σημάδια από χτυπήματα και από «πιρουνίσματα». Νεαρός που κατηγορείται αλλά δεν έχει συλληφθεί έδειχνε στους δημοσιογράφους τα σημάδια που είχε στα μπράτσα και στα πόδια από τα πιρούνια που του κάρφωναν κάποιοι από τους Βρετανούς.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων Γιώργος Στειακάκης, Παντελής Ρυακιωτάκης και Γιώργος Γιαχνάκης υποστηρίζουν ότι η αλήθεια είναι εκ διαμέτρου αντίθετη από την εικόνα που περιγράφεται με βάση τις καταγγελίες των δύο Βρετανών.

Αρνούνται κατηγορηματικά ότι οι πελάτες τους ξυλοκόπησαν τους δύο νεαρούς αλλά και ότι τους κράτησαν ομήρους. Απεναντίας επικαλούνται τις μαρτυρίες δεκάδων αυτοπτών μαρτύρων που υποστηρίζουν ότι έγινε δημόσια συμπλοκή όταν τους επιτέθηκαν περίπου δεκαπέντε Βρετανοί, φίλοι των δύο πρώτων. Η επίθεση σημειώθηκε ενώ οι κατηγορούμενοι Έλληνες και οι δύο 19χρονοι αλλοδαποί περίμεναν την εκπρόσωπο του τουριστικού γραφείου και την Αστυνομία για να διευθετήσουν το θέμα της αποζημίωσης για τις φθορές.

Σύμφωνα με την υπεράσπιση, στις καταθέσεις των δύο Βρετανών υπάρχουν αρκετά αντιφατικά σημεία. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι νεαρός που κατονομάζεται ως ένας από τους δράστες που επιτηρούσαν στο υπόγειο τους δύο Βρετανούς, εμφανίζεται ταυτόχρονα να βρίσκεται σε ιδιωτικό ιατρικό κέντρο όπου είχε μεταβεί για την αντιμετώπιση των τραυμάτων του.

Οι δύο συλληφθέντες κατηγορούμενοι ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία για να απολογηθούν αύριο Σάββατο.

Εντωμεταξύ χθες ο ανακριτής ζήτησε να εξετάσει και τους δύο καταγγέλλοντες Βρετανούς που βρίσκονταν σε άλλο χώρο του Δικαστικού Μεγάρου μαζί με την Πρόξενο της χώρας τους στο Ηράκλειο και εκπροσώπους του τουριστικού πρακτορείου που οργάνωσε το ταξίδι τους στα Μάλια.

Ιδού όμως τι είχε προηγηθεί :

Τους έδειραν και τους... φυλάκισαν σε αποθήκη για τιμωρία...
Απίστευτες σκηνές στα Μάλια με θύματα δύο Βρετανούς, που προκάλεσαν τροχαίο

Της Ευαγγελίας Καρεκλάκη

Άγριο ξυλοκόπημα, εκβιασμοί, απειλές και ομηρία σε υπόγειες αποθήκες ήταν τα … παρελκόμενα ενός τροχαίου με υλικές ζημιές που προκάλεσε ένας 19χρονος Βρετανός στα Μάλια. Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλθηκαν στο αστυνομικό τμήμα Χερσονήσου, ο 19χρονος οδηγός και ένας συνομήλικος συμπατριώτης του έζησαν εφιαλτικές στιγμές στα χέρια έξι ντόπιων, εκ των οποίων οι τρεις έχουν συλληφθεί και σήμερα αναμένεται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα Ηρακλείου.

Το απίστευτο περιστατικό που έχει προκαλέσει την κατακραυγή τουριστικών παραγόντων και τοπικών φορέων, σημειώθηκε προχθές το απόγευμα όταν ο 19χρονος Βρετανός έχασε τον έλεγχο της τετράτροχης μοτοσικλέτας που οδηγούσε με αποτέλεσμα να «εισβάλει» σε σούπερ-μάρκετ.

Ο νεαρός που είχε και συνεπιβάτη κατευθυνόταν προς τις αρχαιότητες των Μαλίων όταν κάποια στιγμή αποσπάστηκε η προσοχή με αποτέλεσμα να χάσει τον έλεγχο.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο 27χρονος ιδιοκτήτης του σούπερ-μάρκετ και τέσσερα ακόμα άτομα άρχισαν να χτυπούν με τα χέρια τους τον οδηγό του οχήματος, απαιτώντας να καταβάλει το ποσό των 5000 ευρώ για τις ζημιές που προκάλεσε στο κατάστημα και στο εμπόρευμα.

Ο Βρετανός αρνήθηκε και έτσι οδηγήθηκε στο υπόγειο καφετέριας, λίγα μέτρα πιο κάτω. Αναφέρεται ότι ο νεαρός δέχτηκε χτυπήματα και απειλήθηκε με ένα μαχαίρι προκειμένου να καταβάλει τα χρήματα της αποζημίωσης.

Στην κατάθεση του ο 19χρονος φέρεται να υποστηρίζει ότι τον άφησαν στο υπόγειο υπό την επιτήρηση ενός άνδρα προκειμένου να επιστρέψουν στο σούπερ-μάρκετ και να φέρουν τον συνεπιβάτη του.

Τελικώς επέστρεψαν μετά από περίπου 20 λεπτά κρατώντας όμως έναν άλλο φίλο του, τον οποίο είχαν βρει στο δρόμο. Σύμφωνα με την αστυνομία, ο δεύτερος Βρετανός ανησύχησε για το φίλο του και τον αναζήτησε.

Όπως καταγγέλλεται και ο δεύτερος νεαρός δέχτηκε χτυπήματα από τους εμπλεκόμενους. Στην συνέχεια απελευθέρωσαν τον οδηγό και τον προειδοποίησαν ότι εάν δεν έφερνε τα χρήματα έως τις 10 τη νύχτα, θα σκότωναν τον φίλο του και θα τον υποχρέωναν να παρακολουθεί.

Τρομαγμένος ο νεαρός Βρετανός το έβαλε στα πόδια. Πήγε στο ξενοδοχείο του. Τηλεφώνησε στην οικογένεια του αλλά και το ταξιδιωτικό του γραφείο.

Εκπρόσωπος του μετέβη στο αστυνομικό τμήμα Χερσονήσου για να καταγγείλει το πρωτοφανές περιστατικό. Αστυνομικοί της υπηρεσίας μετέβησαν στο σημείο που τους είχε υποδειχθεί.

Δύο εκ των δραστών που επιτηρούσαν τον 19χρονο φίλο του οδηγού , αντιλαμβανόμενοι την παρουσία της αστυνομίας, μετέφεραν τον νεαρό Βρετανό σε άλλη αποθήκη , ιδιοκτησίας τους, για να τον αφήσουν τελικά στις 10 το βράδυ, υπό το βάρος της τροπής που είχε πάρει η υπόθεση.

Μετά από συντονισμένες ενέργειες των αστυνομικών της Χερσονήσου και με τη συνδρομή ανδρών του ΤΑΕ συνελήφθησαν τρία άτομα ηλικίας 27, 30, 38, ενώ αναζητούνται άλλα τρία .

Αρνούνται τις κατηγορίες

Τόσο ο 27χρονος ιδιοκτήτης του σούπερ-μάρκετ όσο και οι άλλοι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση-πρόκειται για συγγενικά του πρόσωπα-αρνούνται τις κατηγορίες και υποστηρίζουν ότι πρόκειται για στημένες καταγγελίες από την πλευρά των Βρετανών προκειμένου να γλυτώσουν την αποζημίωση. Την υπεράσπιση των τριών συλληφθέντων έχουν αναλάβει οι δικηγόροι Γιώργος Στειακάκης, Παντελής Ρυακιωτάκης και Γιώργος Γιαχνάκης.

Όπως αναφέρεται, ο 27χρονος που τελικώς δεν αναγνωρίστηκε από τον 19χρονο οδηγό ως ένα από τα άτομα που τον χτύπησαν, υποστηρίζει ότι ο ίδιος κάλεσε την αστυνομία και την εκπρόσωπο του τουριστικού γραφείου προκειμένου να συναντηθούν και να διευθετήσουν το θέμα της αποζημίωσης.

Ισχυρίζονται ότι οι δύο Βρετανοί παρέμειναν στο υπόγειο με δική τους θέληση μέχρι να έρθουν οι προαναφερόμενοι για τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Ακόμα υποστηρίζουν ότι νωρίτερα οι δύο Βρετανοί είχαν εμπλακεί σε καυγά στην πιάτσα των ταξί και γι’ αυτό το λόγο προσπάθησαν να διαφύγουν κακήν-κακώς με αποτέλεσμα ο οδηγός να χάσει τον έλεγχο και να πέσει στο σούπερ-μάρκετ. Στον καυγά αυτόν αποδίδουν και τα όποια χτυπήματα φέρουν οι δύο αλλοδαποί. Σε σχέση με το ύψος της αποζημίωσης διευκρινίζεται ότι οι αρχικές εκτιμήσεις για το ύψος των ζημιών ήταν περίπου 5000 ευρώ, όμως μετά την αυτοψία που έκανε ειδικός, το ποσό προσδιορίστηκε στις 2.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου