Translate

Κυριακή 16 Αυγούστου 2009

Η «Μπουμπουλίνα» της Κρήτης



Το όνομα της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας, πρωτοηρωίδας της Eλληνικής Eπανάστασης, έγινε τις τελευταίες ημέρες γνωστό και στα λαϊκά στρώματα της Βρετανίας. Ο λόγος δεν ήταν νέα ιστορικά στοιχεία για τη δράση της Μπουμπουλίνας (και συμπεθέρας του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη), αλλά η μάχη που δόθηκε ανάμεσα σε μια 26χρονη Κρητικοπούλα και έναν 23χρονο Αγγλο στα Μάλια. Μην πάει το μυαλό σας στο κακό, νικήτρια αναδείχθηκε η «δικιά» μας.


Τον έκαψε. Γι’ αυτό κατηγορείται η νεαρή Ελληνίδα (πρόκειται να δικασθεί), η οποία αφού περιέλουσε με αλκοόλ τον τουρίστα που της επιτέθηκε, του έβαλε φωτιά. Εκείνος γλίτωσε με μικροεγκαύματα, αλλά το πάθημά του συγκίνησε μερίδα του Tύπου της πατρίδας του, που με ειρωνείες -χαμηλού επιπέδου για την υψηλή βρετανική παράδοση- καυτηρίασε τους επαίνους που δέχθηκε η Κρητικοπούλα από συμπατριώτες της, επειδή έκανε το παλικάρι «φλαμπέ». Ετσι, βάφτισαν τη δράστιδα νέα Μπουμπουλίνα, προειδοποιώντας τους νεαρούς τουρίστες να είναι πιο εγκρατείς.

Εδώ και πολλά χρόνια, ο εισαγόμενος αλκοολτουρισμός ανθεί σε νησιωτικές περιοχές της Ελλάδας, οι οποίες ανεπισήμως διαφημίζονται στο εξωτερικό ως θύλακες βακχικής κραιπάλης - τα βρίσκεις όλα φθηνά, τα κάνεις όλα και συμφέρει. Οι επισκέπτες, πολλοί με τα σπυριά της εφηβείας ακόμα στο πρόσωπo, έρχονται κορδωμένοι, πιστεύοντας ότι βρίσκονται σε τριτοκοσμική χώρα, απολαμβάνοντας καθεστώς ασυλίας.

Από τη μια, οι καταστηματάρχες τρίβουν τα χέρια τους, πουλώντας βουνά από μπουκάλια, από την άλλη, οι κάτοικοι βγαίνουν από τα ρούχα τους, βλέποντας μπροστά στα μάτια τους οργιώδεις σκηνές. Και βέβαια τα περιστατικά βίας δεν περιορίζονται ανάμεσα σε οργισμένους ημεδαπούς και τουρίστες. Οι συμπλοκές Βρετανών με Βρετανούς δίνουν και παίρνουν, συχνά χύνεται αίμα. Αναγνωρίζοντας το πρόβλημα, με πρωτοβουλία του υπ. Εξωτερικών της Βρετανίας, διανέμονται φυλλάδια σε τόπους και χώρους διαμονής Βρετανών τουριστών, με την προτροπή «να μην υπερβαίνουν τα όρια», να σέβονται τη χώρα που τους φιλοξενεί.

Οπως (ψευδο)εμβρόντητοι ανακαλύψαμε πρόπερσι την επικράτεια των Ζωνιανών, έτσι όποτε συμβεί κάτι ακραίο, διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν θύλακες ασυδοσίας, όπου οι νόμοι δεν έχουν καμία ισχύ.

Η «Μπουμπουλίνα» της Κρήτης, κατά τη λαϊκή ετυμηγορία, υπερασπίστηκε την τιμή της σε ένα ασήμαντο θερινό επεισόδιο, που ανέδειξε πόσο αυστηρά παραμένουν τα ανακλαστικά των ξένων απέναντι στον πολιτισμό μας...

Tου Κωστα Λεονταριδη

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_14/08/2009_325653

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου