Translate

Τρίτη 18 Αυγούστου 2009

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ "ΙΟΥ" ΤΩΝ ΜΑΛΙΩΝ


Εχουμε πολιτισμό και ιστορία

Τι απαντά ο δήμαρχος Χερσονήσου στις προκλήσεις των ολλανδικών εφημερίδων

Του Κώστα Μπογδανίδη

Έχουμε πολιτισμό και ιστορία

Τι απαντά ο δήμαρχος Χερσονήσου στα προκλητικά δημοσιεύματα των Ολλανδών για την περιοχή


Ίσως είναι ο πιο προσβλητικός τίτλος που έχουν δώσει ποτέ για την Κρήτη! ‘Νησί –πάρτι’ μας χαρακτήρισε μία από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της Ολλανδίας και τα…διαφημιστικά δημοσιεύματα πληθαίνουν στον ευρωπαϊκό Τύπο.

Το χθεσινό ρεπορτάζ της ‘Π’ για τα όσα…κολακευτικά γράφουν για την Χερσόνησο αυτή τη φορά προκάλεσαν έντονη ανησυχία και προβληματισμό. Κυρίως γιατί βλέπουν ότι ο “ιός των Μαλίων”, όπως τον διαμόρφωσαν γραφεία και τουρίστες της Βρετανίας, είναι απολύτως κολλητικός και έχει διασπαρεί σε όλη την περιοχή!

Σοβαροί επιχειρηματίες, ξενοδόχοι, αλλά και ο δήμαρχος της περιοχής που μίλησαν χθες με την ‘Πατρίδα’ είναι προσβεβλημένοι και σαφώς ανήσυχοι για την εικόνα που δίδεται για την Χερσόνησο και κατ’επέκταση για την Κρήτη.

“Με ένα τέτοιο πολιτισμό και μια τέτοια ιστορία δεν είναι αποδεκτό να μας θεωρούν ως τον τόπο που απλώς θα πιουν και θα ξεφαντώσουν» είπε ο δήμαρχος Χερσονήσου κ.Γιώργος Δανελάκης που αν και βρίσκεται εκτός του δήμου ενημερώθηκε για τα τεκταινόμενα από τους συνεργάτες του.

«Εμείς έχουμε αποφασίσει να πάρουμε πρωτοβουλίες, αλλά όπως καλά ξέρετε έτσι όπως λειτουργεί το όλο κύκλωμα στον τουρισμό ο δήμος είναι ο τελευταίος τροχός της αμάξης. Εμείς θέλουμε συμπαραστάτες και δεν εννοώ τους δημότες μας, αλλά την Πολιτεία με τους θεσμούς της» αναφέρει ο δήμαρχος που ανησυχεί σφόδρα για το τι συμβαίνει στην ευρύτερη τουριστική περιοχή. Ο κ.Δανελάκης τονίζει ότι δεν είναι δυνατόν ένα ολόκληρο υπουργείο να κάνει πως δεν βλέπει, να μην παίρνει εκείνο την πρωτοβουλία να δώσει λύσεις.

«Καλά το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης δεν έχει πάρει χαμπάρι τι γίνεται στα Μάλια και σε άλλες περιοχές; Δεν το πιστεύω. Τι πολιτική είναι αυτή; Είναι ένα ζήτημα που πρέπει να δούμε συνολικά. Δεν μπορώ να δεχτώ ότι ένας μόνο φορέας έχει τη δυνατότητα να παρέμβει στους τουρ-οπερέιτορς ή στο κύκλωμα συνολικά» δηλώνει ο δήμαρχος Χερσονήσου.

Τα δημοσιεύματα των Ολλανδικών εφημερίδων έμοιαζαν…λάιτ, αλλά στην πραγματικότητα δυσφημούσαν με πονηρό τρόπο την Κρήτη και την Χερσόνησο.

“H Χερσόνησος ειδικά είναι γνωστή για τα πολυάριθμα μπαράκια και τα clubs της. Το γλέντι, όμως, δεν τελειώνει πάντα με τον καλύτερο τρόπο, όπως αποδεικνύουν τα πολλά τηλεφωνήματα νεαρών στο Alarm Center Eurocross Assistance” αναφέρει η De Telegraaf.

To αλκοόλ είναι η μεγαλύτερη αιτία για ατυχήματα”, μας λέει η Marjolijn Poutsma, από το Alarm Center Eurocross Assistance. “Έχουμε πολλές καταγγελίες για μέθη, καβγάδες και ατυχήματα με τα μηχανάκια. Συχνά μας τηλεφωνούν γονείς μετά από τηλεφώνημα που έκανε σε εκείνους το παιδί τους. Εμείς ειδοποιούμε τους αρμόδιους για παροχή βοήθειας. Το εντυπωσιακό είναι πως η ηλικία των νεαρών μικραίνει όλο και περισσότερο. Τα παιδιά είναι 17 ή 18 χρόνων και πάνε για πρώτη φορά μόνα τους διακοπές. Αν δημιουργούν προβλήματα, τότε είναι ακόμα παιδιά”, έλεγε το ρεπορτάζ η De Telegraaf.

Ένας εκπρόσωπος της TUI, του μεγαλύτερου ταξιδιωτικού οργανισμού της Ολλανδία, μας εξηγεί πως τα παιδιά επιλέγουν σήμερα το νησί, λόγω των φτηνών εισιτηρίων. “Το καλοκαίρι οι νέοι καταλαμβάνουν το νησί κι αν είσαι πιο μεγάλος ηλικιακά δεν θέλεις να βρίσκεσαι κι εσύ εκεί”.

«…Το γλέντι αρχίζει με το καθημερινό αφρό -πάρτι στο διάσημο Star Βeach και ακολουθεί το κλάμπινγκ, μετά τη μία το πρωί. Έτσι και αυτό το Σάββατο. Κορίτσια με πολύ κοντά μίνι και ψηλά τακούνια. Νεαροί που επιδεικνύουν τη δύναμή τους χτυπώντας σάκους του μποξ. Από δεκάδες μπαράκια και καφετέριες ακούγεται μουσική”,τονίζει, και συνεχίζει:” Στην μέση του δρόμου περπατά ο Karim (17 ετών) από το Άμστερνταμ και κουβαλάει στους ώμους του τη Lisanne από το Ραίνσμπουργ. “Εδώ γίνονται όλα”, λέει η Lisanne και λάμπει. Έχει να κοιμηθεί τρεις νύχτες. “ Αν κοιμηθείς εδώ, θα το μετανοιώσεις”. Η φίλη της, Jennifer (19 ετών) λέει, πως “εδώ πίνεις το αλκοόλ όπως το νερό. Μετά από δέκα κοκτέιλ δεν έχω μεθύσει ακόμα. Πρέπει να συμπληρώσω με πρέζα”. Λένε στην AD.nl – Binnenland

Επισημαίνουν επίσης ότι ένας άλλος κίνδυνος είναι οι βιασμοί. Το καλοκαίρι αυτό έγιναν 7 καταγγελίες στην Aστυνομία από Ολλανδές και Αγγλίδες.

Το Alarm Centre Eurocross Assistance συμβουλεύει τα κορίτσια που έπεσαν θύματα βιασμού ή κακοποίησης να κάνουν καταγγελία. “Δεν είναι τόσο απλό, γιατί δεν είναι ευχάριστες τέτοιες καταγγελίες στην Ελληνική Αστυνομία”, λέει ο Nicole Bootsma, μέλος του Eurocross. Επιπλέον πρόβλημα αποτελεί και το ότι ούτε οι ντόπιοι γιατροί παίρνουν τα θύματα στα σοβαρά.

Από:

http://www.patris.gr/articles/163263?PHPSESSID=aj14a4va37djvigihf1a9f4792

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου