Translate

Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009

Μονάδα επεξεργασίας λυμάτων στα Μάλια





Τα εγκαίνια της νέας Κεντρικής Μονάδας Επεξεργασίας Λυμάτων και Δικτύων Αποχέτευσης, πραγματοποιεί σήμερα 26.10.2009 ο δήμος Μαλίων στην περιοχή Άγιος Γεώργιος στις Λούτρες.

Τα εγκαίνια είναι προγραμματισμένα για τις 11.30 το πρωί, ενώ σύμφωνα με το δήμο η νέα υπερσύγχρονη μονάδα ικανοποιεί το τρίπτυχο “Τουρισμός, Πολιτισμός, Περιβάλλον”.

Οι φορείς θεωρούν το εγχείρημα δημιουργίας της συγκεκριμένης μονάδας ως έναν “οραματικό στόχο” των δύο τελευταίων δεκαετιών, που “τροφοδοτεί με νέες αντιλήψεις και περιβαλλοντικές συμπεριφορές του δημότες, θωρακίζει τον υδροφόρο ορίζοντα και προστατεύει το περιβάλλον”.

“Η περιβαλλοντική προστασία που επιτυγχάνεται με τη λειτουργία του έργου μας, γεννά αναπόδραστα περισσότερες ευκαιρίες κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης του Δήμου μας, όπως αυτός εξειδικεύεται σε ανθρώπινο κεφάλαιο και επιχειρηματικές δομές και λειτουργίες” τόνισε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για τη μονάδας ο δήμαρχος Κώστας Λαγουδάκης, ενώ πρόσθεσε:

“Βελτιώνει σοβαρά και πολλαπλασιάζει τη διαπραγματευτική ισχύ των επιχειρήσεων του τουριστικού κλάδου κατά το χρόνο των εμπορικών διαπραγματεύσεων”.

Αναφορές έκανε επίσης ο δήμαρχος Μαλίων και στην αξιοπιστία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία πλέον ρυθμίζει όλες τις τοπικές υποθέσεις σύμφωνα με τις αρχές τις επικουρικότητας και εγγύτητας, που στόχο έχουν την προστασία, την ανάπτυξη και συνεχή βελτίωση της ποιότητας ζωής της τοπικής κοινωνίας.

Κατασκευή

Από τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Μαλίων κατασκευάστηκαν τα δίκτυα αποχέτευσης και ο Βιολογικός Καθαρισμός της περιοχής.

Η κατασκευή τους εντάχθηκε στο πλαίσιο του έργου «Κατασκευή Δικτύων Ύδρευσης, Αποχέτευσης, Ομβρίων και Σταθμού Επεξεργασίας Λυμάτων στο Δήμο Μαλίων» με την συγχρηματοδότηση του Ταμείου Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το έργο αυτό εντάχθηκε το 2002 με προϋπολογισμό από το Ταμείο Συνοχής ύψους 16.249.704 ευρώ, με την υποχρέωση να υλοποιηθεί στο σύνολό του όπως προτάθηκε και να καταστεί πλήρως λειτουργικό.

Το τελικό κόστος του έργου ανήλθε στο ποσό των 20.489.502 , από τα οποία:

1. 12.187.278 ευρώ προήλθε από το Ταμείο Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

2. 1.421.849 ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και

3. 6.880.375 ευρώ από ίδιους πόρους της Δ.Ε.Υ.Α. Μαλίων.

Όπως επεσήμανε χθες στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Μ.

Μανώλης Διαμαντάκης, “το έργο αφορά την κατασκευή των αναγκαίων περιβαλλοντικών υποδομών, για τη συλλογή και επεξεργασία των αστικών λυμάτων των τοπικών διαμερισμάτων Μαλίων και Μοχού του Δήμου Μαλίων, και έχει υλοποιηθεί στο σύνολό του, χωρίς αποκλίσεις από την εγκριτική του απόφαση”.



Τι περιλαμβάνει



Οι πλέον σύγχρονες κτιριακές και λειτουργικές εγκαταστάσεις περιλαμβάνονται στη Μονάδα Βιολογικού Καθαρισμού των Μαλίων.

Συγκεκριμένα οι εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν:

• Μονάδα Βιολογικού Καθαρισμού τριτοβάθμιας επεξεργασίας δυναμικής 20.000 κατοίκων.

• Κεντρικό Αποχετευτικό Αγωγό Ακαθάρτων, μήκους 4.104 μέτρων.

• Δύο αντλιοστάσια ακαθάρτων.

• Εσωτερικό δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων στα Μάλια , μήκους 16.415 μέτρων.

• Εσωτερικό δίκτυο αποχέτευσης ομβρίων στα Μάλια, μήκους 12.882 μέτρων.

• Δίκτυα διάθεσης των εκροών της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων για την άρδευση ελαιόδεντρων 5.800 μέτρων.

• Λιμνοδεξαμενή εξισορρόπησης-αποθήκευσης εκροής 2.000 κυβικών με αντλιοστάσιο εξόδου.

• Διώροφο κτίριο Διοίκησης με υπόγειο 510 τετραγωνικών μέτρων. Εντός του κτιρίου λειτουργεί:

• Σύγχρονο εργαστήριο χημικών αναλύσεων για την παρακολούθηση της απόδοσης της μονάδας.

• Σύστημα τηλεελέγχου τηλεχειρισμού της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων καθώς και των απομακρυσμένων αντλιοστασίων προσαγωγής λυμάτων από κεντρικό σύστημα, το οποίο δίνει τη δυνατότητα online εποπτείας των διεργασιών της εγκατάστασης στην οθόνη του υπολογιστή, αλλά και ρύθμιση βασικών παραμέτρων λειτουργίας των εγκαταστάσεων.

Αξίζει να σημειωθεί πως παράλληλα με την κατασκευή των δικτύων αποχέτευσης στον οικισμό Μαλίων, αντικαταστάθηκε σημαντικό μέρος πεπαλαιωμένων δικτύων ύδρευσης που χρειάζονταν ανανέωση, με νέα δίκτυα πολυαιθυλενίου μήκους 8 χιλιομέτρων. Οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν με αυτεπιστασία και το κόστος που ανέλαβε η Δ.Ε.Υ.ΑΜ, ανήλθε στις 70.000 ευρώ.

Στο Μοχό επίσης κατασκευάστηκαν:

• Εσωτερικό δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων, μήκους 8.671 μέτρων.

• Ένα αντλιοστάσιο ακαθάρτων.

• Εσωτερικό δίκτυο αποχέτευσης ομβρίων μήκους 1.760 μέτρων.

• Δίκτυο ύδρευσης μήκους 10.611 μέτρων.

Με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Κρήτης Επιπρόεσθετα, κατασκευάστηκε στο Μοχό Μονάδα Επεξεργασίας Λυμάτων δυναμικής 2.000 κατοίκων.

Το όλο έργο όπως επισημαίνουν οι αρμόδιοι φορείς είναι ολοκληρωμένο και πλήρως λειτουργικό. Στο πλαίσιο του έργου δεν έχει ενταχθεί ακόμα ο οικισμός του Κρασίου για τον οποίο ωστόσο ήδη έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες, ώστε μέχρι την άνοιξη του 2010, το έργο να έχει υλοποιηθεί και στην περιοχή με χρηματοδότηση από το Π.Ε.Π. Κρήτης.

Πηγή:

http://www.patris.gr/articles/167587/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου