Translate

Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009

Αρνητικές προβλέψεις για τον τουρισμό




Δύσκολα και το 2010 για τον τουρισμό



Το 2010 δεν θα είναι εύκολη χρονιά και η ανάκαμψη θα είναι περιπετειώδης, μετά από τη φετινή χρονιά που αναμένεται να κλείσει με μείωση της τουριστικής δραστηριότητας περίπου 5% σε παγκόσμιο επίπεδο.Αυτό ήταν ένα από τα βασικά συμπεράσματα της ομιλίας του Γενικού Γραμματέα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, κ. Τάλεμπ Ριφάι κατά την πρώτη μέρα του 8ου Συνεδρίου «Τουρισμός & Ανάπτυξη».

Πηγή:

http://www.patris.gr/articles/167177





Αρνητικές προβλέψεις για τον τουρισμό


Αποκαλυπτικά τα στοιχεία έρευνας της Retail and Technology για το 2010. Οι ανταγωνιστές της Ελλάδας στη Μεσόγειο, όπως η Ιταλία, αλλάζουν το τουριστικό τους προϊόν προς είδη που προσελκύουν ειδικές κατηγορίες τουριστών με υψηλότερα εισοδήματα και “εξειδικευμένες τουριστικές ανάγκες”.


Την Κρήτη προτίμησαν και φέτος οι Ρώσοι για τις διακοπές τους καθώς έρευνα της GFK Retail and Technology, έδειξε ότι το νησί μας συγκέντρωσε το 40,7% των πακέτων από τη Ρωσία συνολικά, για την ελληνική αγορά. Ωστόσο, λόγω της κρίσης φέτος επισκέφθηκαν την Κρήτη περίπου 80.000 Ρώσοι τουρίστες, ενώ πέρυσι ο αριθμός τους ξεπέρασε τις 132.000.


Σύμφωνα με την έρευνα η φετινή κίνηση ήταν καλύτερη από την αναμενόμενη στη χώρα μας, όμως για το 2010 οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες.Κρήτη ψηφίζουν οι ΡώσοιΠαρατηρώντας την φετινή τουριστική περίοδο που ολοκληρώνεται (Ιανουάριος-Αύγουστος 2009), η Ελλάδα κατέλαβε την τέταρτη θέση στους κορυφαίους προορισμούς για τους Βρετανούς καταγράφοντας πτώση της τάξης του 20%, με τη Ζάκυνθο και την Κρήτη να σημειώνουν τις σημαντικότερη μείωση στις προτιμήσεις τους. Αντίθετα για την Ρωσία, η Κρήτη συγκέντρωσε το 40,7% των πακέτων συνολικά. Για την Γερμανία, την δεύτερη σπουδαιότερη αγορά προσέλκυσης τουριστών, η Ελλάδα σημείωσε μικρότερη πτώση στο 4,4%. Τέλος το 13% των Ιταλών προτίμησαν την Ελλάδα σαν τον προορισμό για τις διακοπές τους.


Σημαντικά σημεία που προκύπτουν από την ανάλυση των στοιχείων και που θα πρέπει να ληφθούν υπʼ όψη στον σχεδιασμό του τουριστικού μας προϊόντος είναι:


•Χώρες όπως η Τουρκία, η Τυνησία και η Αίγυπτος προσφέρουν πλέον το ίδιο τουριστικό προϊόν σε ελκυστικότερες τιμές, που έχει ιδιαίτερη σημασία στην παρούσα οικονομική συγκυρία.

•Η δυνατότητα «ξεκάθαρης» χρέωσης εκ των προτέρων, γεγονός που βοηθάει στο καλύτερο προγραμματισμό του οικογενειακού προϋπολογισμού έχει επίσης μεγάλη αξία την περίοδο αυτή. Είναι χαρακτηριστική η άνοδος της Τουρκίας λόγω προσφορών στα πακέτα “all inclusive”, ενώ η Ελλάδα είχε σημαντικές απώλειες στις αφίξεις οικογενειών.

•Το σταθερό πολιτικό κλίμα και το αίσθημα ασφάλειας στη χώρα προορισμού είναι σημαντικοί παράγοντες επιλογής χώρας διακοπών. Η Ελλάδα τον Δεκέμβριο του 2008, εξ αιτίας των γνωστών επεισοδίων δέχτηκε μείωση κρατήσεων από τη Γερμανία κατά 19% και τον Ιανουάριο του 2009 κατά 13%. Αυτοί είναι και οι σημαντικότεροι μήνες κρατήσεων στη Γερμανία.

•Οι ανταγωνιστές μας στη Μεσόγειο όπως π.χ. η Ιταλία αλλάζουν το τουριστικό τους προϊόν προς είδη που προσελκύουν ειδικά τμήματα τουριστών με υψηλότερα εισοδήματα και «εξειδικευμένες τουριστικές ανάγκες» όπως π.χ. οινικός τουρισμός.

•Για την Αγγλία, τη Γερμανία και την Ολλανδία η μεγαλύτερη κινητικότητα στις κρατήσεις παρατηρείται το τρίμηνο Δεκέμβριος - Φεβρουάριος ενώ για την Γαλλική αγορά η κορύφωση μετατοπίζεται στο τρίμηνο Φεβρουάριος - Απρίλιος.


Σημαντική σημασία αποκτούν πλέον και οι κρατήσεις «της τελευταίας στιγμής», παράγοντας που βοήθησε την Ελλάδα ιδαίτερα το καλοκαίρι που πέρασε.Oι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Δεν είμαστε αισιόδοξοι για την επόμενη χρονιά και είναι βέβαιο, ότι πλέον πολλά κρίνονται από τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής” ήταν το σχόλιο του προέδρου του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Κρήτης Θεόδωρου Μυλωνάκη.Ο ίδιος αναφερόμενος στην προτίμηση των Ρώσων τουριστών στο νησί, ανέφερε: “Είναι γεγονός ότι οι Ρώσοι επιλέγουν την Κρήτη ή την Χαλκιδική για τις διακοπές τους.Ωστόσο φέτος λόγω της κρίσης η σεζόν για την Κρήτη φαίνεται ότι κλείνει με τις αφίξεις περίπου 80.000 Ρώσων στο νησί, ενώ πέρυσι ο αριθμός τους ξεπέρασε τις 132.000.



Πηγή:

http://www.patris.gr/articles/167177/103223

1 σχόλιο:

  1. Γειά σου αγαπητέ Μαλιώτη και χρόνια σου πολλά . Έπεσα τυχαία επάνω στο συμπαθητικό blog σου. Και λέω συμπαθητικό καθώς προασπίζεις τον τόπο σου ( και πολύ καλά κάνεις) και θές να τον δείς να προκόβει. Αναφορικά με το θέμα που έχει καταλάβει πολλές αράδες στις αναρτήσεις σου ( και εννοώ το τουριστικό μέλλον της περιοχής σου ) επέτρεψε μου να σου πώ την άποψή μου. Ξεκινώ με το γεγονός πως κρίνοντας από την φωτό στο προφίλ σου είμαστε πιστεύω ίδιας γενιάς . Οπότε άνετα μπορώ να σου γράψω πως έχω ξοδεύσει αρκετά καλοκαίρια στην όμορφη κωμόπολή σου . Το χαρακτηριστικό αυτών είναι οτι διήνυσα διαφορετικές περιόδους και όχι επαναλαμβανόμενες επισκέψεις ανα χρόνο.Συνεπώς είδα την ''πρόοδο'' σε διάρκεια 27 (ναι) χρόνων . Τολμώ να πώ οτι η πρώτη μου φορά είναι και θα παραμείνει ανείπωτη στην μνήμη μου. Η τελευταία το καλοκαίρι του 2008 θα παραμείνει γλυκόπικρη γιατί πάντα περιμένα να δώ και να ζήσω το ξεφάντωμα των τότε Μαλίων όπου οι περισσότεροι τουρίστες ήταν Σκανδιναυοί !!! Φευ ουδέν. Τέλος πάντων για να μη σε κουράζω . Πιστεύω λοιπόν αγαπητέ μου πως ίσως θα έπρεπε να κάνετε μιά μεγαλειώδη στροφή στον εσωτερικό τουρισμό. Ξέρεις πως ο Έλληνας όπου περάσει καλά θα ξαναπάει και θα ξαναπάει . Ενδεχομένως να μην είναι κάθε χρόνο εκεί αλλά θα ξανάρθει . Σκεφθήτε το και έτσι . όσο αφορά τα κροκοδείλια δάκρυα των Βρετανών υπευθύνων και προξενικών αρχών επειδή έχω στενότατη σχέση με την χώρα αυτή σε πληροφορώ ότι άλλα λένε εντός και άλλα εκτός . Πάντα όμως έχουν την στάση του αποικιοκράτη απέναντι στον φτωχό ιθαγενή ( φταίμε και μεις σε αυτό φυσικά).
    Λοιπόν αγαπητέ φίλε από την Κρήτη καλές γιορτές και πάλι και θα σε παρακολουθώ γιατί με γυρνάς σε όμορφες καλές στιγμές της μνήμης μου.

    Αλέξανδρος -Γεώργιος ( m@stermind)
    http://science4allfree.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή