Την τελευταία εβδομάδα έχει ξεκινήσει εκστρατεία για τον καθαρισμό των ακτών και της θάλασσας με την συμμετοχή των αρμοδίων φορέων και την εθελοντική συμμετοχή σχολείων, προσκόπων κλπ.
Είμαι περίεργος αν αυτή η κινητοποίηση που γίνεται στην υπόλοιπη Ελλάδα θα αφυπνίσει την Δημοτική Αρχή των Μαλίων για να αναπτύξει ανάλογη δραστηριότητα στις παραλίες των Μαλίων και ιδιαίτερα στην παραλία απέναντι από το γραφικό νησάκι του Αφέντη Χριστού - αλλά και στο ίδιο το νησάκι - που αποτελεί το σήμα κατατεθέν σε όλες τις καρτ-ποστάλ των Μαλίων.
Ότι η παραλία και η θάλασσα στη συγκεκριμένη περιοχή πρέπει να καθαρισθεί το φωνάζουμε από την αρχή του καλοκαιριού με επανειλημμένες αναρτήσεις μας. Μήπως είναι πλέον η ώρα να εκδηλωθεί και κάποιο ενδιαφέρον από τους αρμοδίους του Δήμου Μαλίων; Τι λέτε κ. Δήμαρχε;
Εμείς απλά σας υπενθυμίζουμε και την παρακάτω είδηση που αν και υπάρχει από τον Απρίλιο του 2009 δεν φαίνεται να σας συγκινεί ιδιαίτερα… Λοιπόν….
“Στους ΟΤΑ παραχωρείται το δικαίωμα της χρήσης κοινόχρηστων χώρων παραλιών, λιμνών και ποταμών, που βρίσκονται στα όρια της διοικητικής περιφέρειας τους με απόφαση των υφυπουργών Εσωτερικών και Οικονομίας. Το δικαίωμα αυτό επιτρέπεται να μεταβιβαστεί μερικά ή ολικά από κάθε ΟΤΑ σε δική του αμιγή δημοτική ή κοινοτική επιχείρηση.
Η απευθείας παραχώρηση γίνεται για την άσκηση δραστηριοτήτων που εξυπηρετούν τους λουόμενους ή την αναψυχή του κοινού (όπως εκμίσθωση θαλάσσιων μέσων αναψυχής, καθισμάτων, ομπρελών, λειτουργία τροχηλάτου αναψυκτηρίου κ.λπ.) και ισχύει μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2012.
Σύμφωνα με την απόφαση, απαγορεύεται οποιαδήποτε επέμβαση που αλλοιώνει τη φυσική μορφολογία και τα βιοτικά στοιχεία των χώρων αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης, καθώς και τον κοινόχρηστο χαρακτήρα τους, όπως η ανέγερση κάθε είδους κτίσματος ή η τοποθέτηση κατασκευής που συνδέεται σταθερά με το έδαφος, καθώς και η τοποθέτηση σκηνών και η στάθμευση τροχόσπιτων, αυτοκινήτων κ.λπ.
Οι ΟΤΑ υποχρεούνται να μεριμνούν για τον καθημερινό καθαρισμό των κοινόχρηστων χώρων και για την εξασφάλιση της καθαριότητας και της αισθητικής της ακτής και του περιβάλλοντος χώρου, ενώ στις υποχρεώσεις τους εντάσσεται και η χρήση υλικών εναρμονιζόμενων με το περιβάλλον, όπως ξύλο και ύφασμα.
Οι ΟΤΑ, τέλος, μέσω των εντεταλμένων οργάνων τους (δημοτική αστυνομία, φύλακες, επιτηρητές, οδοκαθαριστές) έχουν υποχρέωση, σε κάθε περίπτωση που διαπιστώνουν καταπατήσεις ή αυθαίρετες επεμβάσεις, να ενημερώνουν άμεσα τις κατά τόπου αρμόδιες Κτηματικές Υπηρεσίες, προκειμένου αυτές να προβούν στη λήψη μέτρων προστασίας, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην κείμενη νομοθεσία.”
Αυτά εμείς τα διαβάσαμε στις 24 Απριλίου 2009 στην ιστοσελίδα http://sepik.net/nea/?p=4705 και είμαστε περίεργοι και σας ρωτάμε. Σχετική εγκύκλιος η οδηγία δεν έφθασε ποτέ στο Δήμο Μαλίων ;
Το ρωτάμε αυτό γιατί εμείς δεν είδαμε την εφαρμογή των μέτρων αυτών στα Μάλια
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου