Translate

Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2009

Νέα ελονοσία απειλεί τον άνθρωπο







ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ = ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΛΟΝΟΣΙΑΣ

Θα μπορούσε να συμβεί και στα Μάλια αφού τα σμήνη των κουνουπιών αποτελούσαν φέτος, στην περιοχή της παραλίας, μια τρομακτική πληγή. Το autan, οι σιτρονέλες και τα λοιπά αντικουνουπικά ήταν σε πρώτη ζήτηση, και πως άλλωστε να μην ήταν αφού τα στάσιμα ύδατα βασίλευαν όλο το καλοκαίρι δίπλα στο ξενοδοχείο Sirens και στον αποχετευτικό αγωγό δίπλα στο BELLAMARE, χωρίς ο Δήμος να ενδιαφέρεται; Τα σημάδια από τα κουνούπια στα χέρια και τα πόδια μας παραμένουν ακόμη εμφανή.

Ας διαβάσουν λοιπόν προσεκτικά οι του Δήμου Μαλίων, οι αστίατροι και η αρμόδια υπηρεσία της Νομαρχίας το παρακάτω άρθρο και ας λάβουν τα ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ μέτρα τους ώστε το επόμενο καλοκαίρι να μην παρουσιαστεί το ίδιο φαινόμενο..


ΤΑ ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ ΜΕΤΑΔΙΔΟΥΝ ΤΟ ΠΑΡΑΣΙΤΟ


Μια νέα μορφή ελονοσίας απειλεί τους ανθρώπους, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Clinical Infectious Diseases.

Οι επιστήμονες πίστευαν ότι το παράσιτο Plasmodium knowlesi προσβάλλει μόνο τους πιθήκους. Αλλά προσφάτως διαπιστώθηκε ότι είναι διάσπαρτο σε ανθρώπους στη Μαλαισία και σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα που έκανε ομάδα του Πανεπιστημίου της Μαλαισίας, επιβεβαιώνεται ότι μπορεί να αποβεί απειλητικό για τους ανθρώπους, αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα.

Αν και η νέα μορφή της ελονοσίας έχει μέχρι σήμερα περιοριστεί στη Νοτιανατολική Ασία, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι λόγω του τουρισμού στην περιοχή, μπορεί σύντομα να δούμε και περιπτώσεις της νόσου σε δυτικές χώρες.

Η ελονοσία είναι αιτία θανάτου πάνω από ενός εκατομμυρίου ατόμων ετησίως και προκαλείται από τα παράσιτα της ελονοσίας, που εισάγονται στο αίμα του ανθρώπου μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων εντόμων όπως τα κουνούπια.

Εκ των τεσσάρων ειδών του παρασίτου της ελονοσίας που συχνότερα προκαλούν τη νόσο στον άνθρωπο, το P. Falciparum, που εντοπίζεται περισσότερο στην Αφρική, είναι και το πλέον θανατηφόρο.

Ένα άλλο παράσιτο, το P. Malariae, που εντοπίζεται σε τροπικές και υπο-τροπικές περιοχές του πλανήτη, δίνει συμπτώματα που συνήθως είναι λιγότερο σοβαρά.

Το Plasmodium knowlesi πίστευαν οι ειδικοί ότι μολύνει μόνο τους πιθήκους, ειδικότερα τους μακάκους που διαβιούν στα τροπικά δάση της Νοτιοανατολικής Ασίας. Αλλά η έρευνα των Μαλαισιανών ερευνητών έδειξε ότι είναι σημαντική αιτία νόσησης και για τους ανθρώπους. Η μελέτη δείχνει ότι μπορεί εύκολα να το μπερδέψει κάποιος με το P. Malariae. Ωστόσο, εν αντιθέσει με το «ξαδερφάκι» του, το P. Knowlesi έχει την ικανότητα να αναπαράγεται κάθε 24 ώρες στο αίμα, καθιστώντας τη λοίμωξη θανατηφόρα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η πρώιμη διάγνωση και θεραπεία είναι κρίσιμης σημασίας.

Η Έρευνα

Οι ερευνητές έκαναν τεστ σε 150 ασθενείς που είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο της πόλης Σαραβάκ, στο Βόρνεο της Μαλαισίας για την περίοδο 2006-2008 με ελονοσία. Διαπίστωσαν ότι το P. Knowlesi αναλογούσε σε πάνω από τα δύο τρίτα των λοιμώξεων, συντελώντας σε ένα μεγάλο εύρος της νόσου.

Οι περισσότερες λοιμώξεις δεν είχαν επιπλοκές και αντιμετωπίστηκαν εύκολα με chloroquine και primaquine, δύο κοινά φάρμακα κατά της ελονοσίας. Ωστόσο, ένας στους δέκα ασθενείς είχε επιπλοκές, όπως αναπνευστικές δυσκολίες και νεφρικά προβλήματα, ενώ δύο άτομα απεβίωσαν. Αν και το ποσοστό θνησιμότητας ήταν κάτω του 2%, το P. Knowlesi είναι εξίσου θανατηφόρο με το P. Falciparum.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι είναι δύσκολος ο καθορισμός της ακριβούς θνησιμότητας δεδομένου του μικρού αριθμού των περιπτώσεων που έχουν μέχρι σήμερα μελετηθεί. Όλοι πάντως οι ασθενείς με P. Knowlesi είχαν χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων, σημαντικά χαμηλότερο απ' αυτόν που συνήθως εντοπίζεται σε άλλες μορφές ελονοσίας.

Ωστόσο, αν και ο αριθμός των αιμοπεταλίων είναι σημαντικός για την πήξη του αίματος, καμιά περίπτωση σοβαρής αιμορραγίας ή προβλημάτων πήξης δεν καταγράφηκε από την επιστημονική ομάδα. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο χαμηλός αριθμός αιμοπεταλίων μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πιθανός τρόπος διάγνωσης των λοιμώξεων από P. Knowlesi.

Πηγή: http://www.sigmalive.com/simerini/news/192084

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου