Translate

Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2009

ΣΤΟ ΚΡΑΣΙ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ "ΕΛΛΗ ΑΛΕΞΙΟΥ"

Όπως διαβάζουμε στην εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ του Ηρακλείου το ίδρυμα «Έλλη Αλεξίου» δημιουργείται στο χωριό Κράσι.

Κάποια στιγμή λοιπόν περιμένουμε να δούμε το πολιτιστικό ενδιαφέρον της Δημοτικής Αρχής Μαλίων να εκδηλώνεται, πέρα από το Κράσι και το Μοχό και για την έρμη την πόλη των Μαλίων. Εκτός βέβαια άν, για την Δημοτική Αρχή, τα μπάρ, οι καφετέριες, οι γουρούνες και ο αλητοτουρισμός θεωρούνται σαν την μοναδική πολιτιστική δραστηριότητα που μπορεί να εκδηλωθεί στην πόλη των Μαλίων.


Πυρήνας πολιτισμού

Eγκαινιάζεται μέσα Οκτωβρίου στο Κράσι το Σπίτι για τη Λογοτεχνία

Στα μέσα Οκτωβρίου αναμένεται να πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του Σπιτιού Λογοτεχνίας στο Κράσι. Με την ίδρυση του ιδρύματος «Έλλη Αλεξίου», το γραφικό χωριό του δήμου Μαλίων μετατρέπεται σε πυρήνα πολιτισμού για ολόκληρο τον κόσμο!



Το Κράσι



Το Κράσι, γενέτειρα της οικογένειας Αλεξίου (Λευτέρη, Γαλάτειας, Έλλης), βρίσκεται στις υπώρειες της Σελένας, σε υψόμετρο 600 μ. Απέχει 9 χιλιόμετρα από την έδρα του Δήμου, τα Μάλια, και έχει 180 κατοίκους.

Στο κέντρο του χωριού, δεσπόζει ο γερο-πλάτανος. Ο κορμός του έχει διάμετρο 24 μέτρα και τα κλαδιά του εκτείνονται σε ακτίνα 100 μ. Συντροφιάζει με τις τοξωτές πέτρινες βρύσες, δημιούργημα τεχνιτών των αρχών του 20ού αιώνα, από τις οποίες τρέχουν τους περισσότερους μήνες του χρόνου κρύα νερά.

Στο Κράσι, την περίοδο του Μεσοπολέμου παραθέριζαν, φιλοξενούμενοι της οικογένειας Αλεξίου, ο Νίκος Καζαντζάκης, σύζυγος της Γαλάτειας, ο Κώστας Βάρναλης, ο Γιώργος Βέης, η Έλλη Αλεξίου, ο Βάσος Δασκαλάκης κ.ά.

Ο Δήμος Μαλίων, εμπνευσμένος από την λογοτεχνική αυτή συντροφιά, διοργανώνει από το 2000 την πνευματική διημερίδα «Κρασανός Κύκλος», φιλοξενώντας σημαίνουσες προσωπικότητες της λογοτεχνίας, της μουσικής, του θεάτρου.



Σπίτι Λογοτεχνίας

Η συνεργασία ΕΚΕΜΕΛ και Δήμου Μαλίων ξεκίνησε την άνοιξη του 2009. Το Σπίτι της Λογοτεχνίας στεγάζεται στο αναπαλαιωμένο πετρόκτιστο δημοτικό σχολείο του χωριού (κτίσμα του τελευταίου τετάρτου του 19ου αιώνα που λειτουργούσε έως το 1975). Σήμερα το παλιό σχολείο έχει μετατραπεί σε ξενώνα, διατηρώντας ωστόσο όλα τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του.

Αποστολή του Σπιτιού είναι να φιλοξενεί επαγγελματίες συγγραφείς και μεταφραστές λογοτεχνίας από ολόκληρο τον κόσμο και κυρίως από την Ευρώπη.

Παράλληλα, το Σπίτι της Λογοτεχνίας αποτελεί και τόπο οργάνωσης και διεξαγωγής σεμιναρίων και εκδηλώσεων.

Το Σπίτι της Λογοτεχνίας προσφέρει τις κατάλληλες συνθήκες για κάθε συγγραφική ή μεταφραστική εργασία. Διαθέτει 2 δίκλινα δωμάτια, εξοπλισμένη κουζίνα μαζί με τραπεζαρία, ηλεκτρονικούς υπολογιστές και βιβλιοθήκη.

Οι συγγραφείς και οι μεταφραστές μπορούν να φιλοξενηθούν στο Σπίτι της Λογοτεχνίας, κατόπιν συνεννόησης με το ΕΚΕΜΕΛ (www.ekemel.gr ), για περιόδους από μία εβδομάδα έως δύο μήνες.

Oι στόχοι του Ιδρύματος “Έλλη Αλεξίου”

Η ίδρυση του Δημοτικού Ιδρύματος «Έλλη Αλεξίου» αποσκοπεί στην ανάπτυξη δραστηριοτήτων, που αφορούν την προαγωγή του πνευματικού επιπέδου της κοινωνίας του δήμου Μαλίων, την πληρέστερη γνωριμία του συγγραφικού έργου, της ζωής, της προσωπικότητας και της πνευματικής προσφοράς των πνευματικών δημιουργών της Έλλης Αλεξίου, του Ελευθέριου Αλεξίου και της Γαλατίας Αλεξίου - Καζαντζάκη, καθενός ξεχωριστά με το κοινό και ειδικά με την μαθητιώσσα νεολαία. Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται η διοργάνωση λογοτεχνικών διαγωνισμών στα σχολεία, η διοργάνωση διαλέξεων, ημερίδων κ.λπ.

Ο δήμος Μαλίων θα επιχορηγεί ετησίως, τουλάχιστον με 10.000 ευρώ, το Δημοτικό Ίδρυμα «Έλλη Αλεξίου» και το σχετικό ποσό θα αναγράφεται στον ετήσιο προϋπολογισμό του δήμου, ενώ πόρους του Ιδρύματος θα αποτελούν οι κρατικές παροχές, οι επιχορηγήσεις, δωρεές, κληρονομιές, κ.λπ.

Το Ίδρυμα θα διοικείται από 7μελές Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο θα επιλέγεται από το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Μαλίων και στο οποίο θα συμμετέχουν και δύο τουλάχιστον δημοτικοί σύμβουλοι (από την πλειοψηφία και την μειοψηφία) του εν λόγω δήμου.

Πηγή:
http://www.patris.gr/articles/165348/101118

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου