Translate

Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2009

Καμία ανησυχία για τα ρήγματα

Κανένας λόγος ανησυχίας δεν συντρέχει, για τα θαλάσσια ρήγματα ανοικτά του Ηρακλείου, σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το ερευνητικό σκάφος «Αιγαίο», του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών. Το οποίο βρέθηκε και έπλευσε στην θαλάσια περιοχή από το Ηράκλειο μέχρι την Χερσόνησο.
Μετά από την τετραήμερη ερευνητική εργασία που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες και η οποία ολοκληρώθηκε χθές το απόγευμα, τα πρώτα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά και οι κάτοικοι της πόλης πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς σχετικά με την επικινδυνότητα των θαλασσίων και χερσαίων ρηγμάτων. Όπως διαπιστώθηκε μετά την ολοκλήρωση της θαλάσσιας έρευνας που έγινε για τον εντοπισμό ρηγμάτων που να απειλούν το άμεσως επόμενο διάστημα το νησί, κανένας κύνδινος δεν απειλεί την Κρήτη για τώρα. Συνεπώς οι κάτοικοι μπορούν "να κοιμούνται ήσυχοι" πρός το παρόν.
Χθες επισκέφθηκε το σκάφος και ενημερώθηκε ο δήμαρχος Ηρακλείου, Γιάννης Κουράκης, ενώ μέσα στο επόμενο δίμηνο θα είναι έτοιμος ο φάκελος με τα πλήρη και αναλυτικά στοιχεία των ερευνών.

Επιμέλεια κειμένου Ειρήνη Γουβιανάκη

Πηγή:
pediada.gr
http://www.pediadanews.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=2558:2009-09-09-09-30-19&catid=36:topika-nea&Itemid=71

ΤΙ ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΕ

Από την εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ του ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
ΤΗς 4/9/2009

Από αύριο οι έρευνες του ωκεανογραφικού για τα ρήγματα

Δουλειά σε…βάθος αναμένεται να ξεκινήσει από αύριο το ωκεανογραφικό σκάφος « Αιγαίο » του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ)που έρχεται για την διερεύνηση των υποθαλάσσιων ρηγμάτων στον κόλπο του Ηρακλείου.

Το ερευνητικό σκάφος με επικεφαλής τον κ. Δημήτριο Παπανικολάου Καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του Ε.Κ.Πανεπιστημίου Αθηνών και κ.Δημήτριο Σακελαρίου – Διευθυντή Ερευνών του ΕΛΚΕΘΕ θα ξεκινήσει την λεπτομερή λιθοσεισμική διερεύνηση του υποθαλάσσιου χώρου του Ηρακλείου, κάνοντας ταυτόχρονα βαθυμετρική αποτύπωση του πυθμένα της λεκάνης.

Το ερευνητικό πρόγραμμα αυτό, που εκπονείται από τον Τομέα Δυναμικής Τεκτονικής του Πανεπιστημίου Αθηνών με ιδίους πόρους του Δήμου Ηρακλείου, αποτελεί ένα πρόγραμμα υποστήριξης των πολεοδομικών μελετών χερσαίων περιοχών της πόλης του Ηρακλείου.

Η γραμμή πλεύσης του «Αιγαίου», ξεκινάει από την Αγία Πελαγία, συνεχίζει προς Λινοπεράματα, κατευθύνεται προς την Νήσο Ντία όπου θα μελετήσει και τη Νότια αλλά και την Βόρεια πλευρά της Νήσου, όλο το θαλάσσιο μέτωπο του Δήμου Ηρακλείου και Αλικαρνασσού και στη συνέχεια μέχρι το Κοκκίνη Χάνι ολοκληρώνοντας την διαδρομή του, στο Λιμάνι Χερσονήσου.

Έτσι, την Τρίτη το απόγευμα το ωκεανογραφικό σκάφος θα αφιχθεί στο Λιμάνι του Ηρακλείου, έχοντας ήδη αντλήσει τα πρώτα, χρήσιμα ερευνητικά του συμπεράσματα.

Να σημειώσουμε ότι υποθαλάσσια ρήγματα με μήκος που φθάνουν έως 15 χιλιόμετρα και τα οποία ήταν ως επί το πλείστον άγνωστα εξερεύνησαν και πολύ πρόσφατα Έλληνες επιστήμονες .

Τα ρήγματα όμως αυτά αποτελούν έναν πολύ μικρό αριθμό ανάμεσα στα εκατοντάδες που βρίσκονται στον πυθμένα του Αιγαίου και του Ιονίου Πελάγους και τα οποία είναι εντελώς άγνωστα στους ειδικούς. Μάλιστα στα ανατολικά της Κρήτης λέγεται ότι υπάρχει ένα ρήγμα ή μια ομάδα ρηγμάτων που ποτέ δεν έχει δει κανείς από κοντά και που προκάλεσε το 365 μ.Χ. σφοδρό σεισμό, ίσως τον μεγαλύτερο σεισμό που έγινε στη διάρκεια των ιστορικών χρόνων στην Ανατολική Μεσόγειο. Χρησιμοποιώντας διάφορες μεθόδους όπως η γεωφυσική διασκόπηση- κατά την οποία αποστέλλονται ηχητικά κύματα στον πυθμένα και ανακλούν το ανάγλυφο του βυθού-, οι επιστήμονες εξερεύνησαν ρήγματα στον Κορινθιακό Κόλπο, τον Βόρειο Ευβοϊκό, στα ανοικτά της Πύλου όπου βρίσκονται τα βαθύτερα νερά της Μεσογείου (5.200 μ.), στη Σαντορίνη όπου υπάρχει στα βορειοανατολικά το υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπο, στη Νότια Κρήτη, κατά μήκος του λεγόμενου Ελληνικού Τόξου το οποίο εκτείνεται από το Ιόνιο και νότια της Κρήτης μέχρι τη Ρόδο, και στην τάφρο του Βορείου Αιγαίου όπου καταλήγει το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας διερχόμενο από τη Θάλασσα του Μαρμαρά.

Να σημειώσουμε ότι η έρευνα γίνεται σε δύο επίπεδα. Τόσο στη θάλασσα όσο και στην ξηρά.Το ερευνητικό αυτό πρόγραμμα, προϋπολογισμού 297.500 ευρώ χρηματοδοτούμενο από ιδίους πόρους του δήμου Ηρακλείου αφορά στις περιοχές: Καμίνια, Φορτέτσα, Κορώνη, Γούρνες, Αγ. Ιωάννη Χωστό, Πατέλες, Βασιλειές(τα πρώτα αποτελέσματα εδώ έδειξαν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα!) περιφερειακό κέντρο, Εσταυρωμένο, ΤΕΙ, Αμφιθέα, Αγία Ειρήνη-Κορακοβούνι - Μαραθίτη, Κάτω Κατσαμπά-Μετόχι Παπά Τίτου-Παγκρήτιο, Βούτες, Γιοφυράκια, Ζώνη Χονδρεμπορίου, Φοινικιά, Κόμβο Μεσαράς.

ΠΗΓΗ:
http://www.patris.gr/articles/164384/100208

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου