Translate

Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

Σπάνια φωτογραφία του Βενιζέλου λίγο μετά την απόπειρα του 1933



Ο Βενιζέλος με τον Γεραπετρίτη συνεργάτη του μετά την απόπειρα του 1933

Ο τραγικός Α. Μαμουνάκης, γραμματέας της Φιλελεύθερης Νεολαίας, που δολοφονήθηκε το 1935

Μια φωτογραφία που αποτυπώνει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο το κλίμα της εποχής και των όσων φοβερών είχαν εξελιχθεί μόλις λίγες ώρες πριν. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος, με σκεπτικό ύφος, χωρίς το γνωστό του χαμόγελο, και γύρω του πρόσωπα επίσης σκεπτικά και θλιμμένα.

Το βράδυ της 6ης Ιουνίου, γύρω στις 10 το βράδυ, ο εθνάρχης είχε δεχτεί δολοφονική επίθεση στην Κηφισιά, καθώς επέστρεφε με τη σύζυγό του Έλενα και τη συνοδεία της φρουράς του. Ο ίδιος δεν έπαθε τίποτε, όμως σκοτώθηκε ο φρουρός του Ιωάννης Μαρκάκης και τραυματίστηκαν η Έλενα Βενιζέλου και ο οδηγός του αυτοκινήτου Ιωάννης Νικολάου. Αυτή ήταν μια από τις δύο πολύ σοβαρές απόπειρες κατά της ζωής του Βενιζέλου. Είχαν προηγηθεί και άλλες, με σοβαρότερη του 1920 στον σιδηροδρομικό σταθμό της Λυών, μετά την υπογραφή της συνθήκης των Σεβρών.

Η φωτογραφία που δημοσιεύομε έχει ληφθεί την επόμενη της απόπειρας της 6ης Ιουνίου 1933. Ο Βενιζέλος είναι, πιθανότατα, στο γραφείο του, μαζί με στελέχη της Φιλελεύθερης Νεολαίας, ασφαλώς στενοχωρημένος από τα τραγικά γεγονότα της προηγούμενη νύκτας, τα οποία ήταν το αποκορύφωμα μιας ακόμη ανώμαλης περιόδου για την Ελλάδα. Ήταν αρχηγός της αντιπολίτευσης και είχε προηγηθεί το κίνημα του Πλαστήρα εναντίον της κυβέρνησης των Λαϊκών. Στην απόπειρα του Ιουνίου του 1933 πολλοί είχαν κατηγορήσει ως καθοδηγητή τον ίδιο τον Ιωάννη Μεταξά, βουλευτή των Λαϊκών τότε. Ο Μεταξάς, τελικά, ουδέποτε κατηγορήθηκε για την απόπειρα, αλλά ακόμη κι εκείνοι που κατηγορήθηκαν δεν καταδικάστηκαν.


Ο Α. Μαμουνάκης



Στο πλάι και αριστερά του Βενιζέλου ο νεαρός με το ριγέ κοστούμι είναι μια τραγική μορφή. Πρόκειται για το δικηγόρο Αντώνιο Μαμουνάκη, από την Ιεράπετρα, γραμματέα της Νεολαίας των Φιλελευθέρων, ένα από τα πιο έμπιστα πρόσωπα και στενούς συνεργάτες του Βενιζέλου.

Ο Αντώνιος Χαραλάμπους Μαμουνάκης, αδελφός του γνωστού αρχίατρου και οφθαλμίατρου στο Ηράκλειο Εμμανουήλ Μαμουνάκη, ήταν το μεγαλύτερο από τα 12 παιδιά της οικογένειάς του. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα και διακρίθηκε για τη σεμνότητα, την ευφυΐα και τις γνώσεις του. Γι αυτό και ο εθνάρχης τον είχε επιλέξει ως έναν από τους στενούς του συνεργάτες.

Ο Αντώνιος Μαμουνάκης, σύμφωνα με τις πληροφορίες που μας έδωσε η συγγενής εκπαιδευτικός κ. Άννα Εμμ. Μαμουνάκη, η οποία μας παρέδωσε και τη φωτογραφία, λίγο αργότερα δέχτηκε ο ίδιος δολοφονική απόπειρα στο Χαλάνδρι. Το περιστατικό κατέγραψαν οι εφημερίδες της εποχής, σημειώνοντας:
“ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΗ ΑΠΟΠΕΙΡΑ

ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΥ

ΕΙΣ ΤΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙ

Εν Χαλανδρίω χθες περί ώραν 8ην μ.μ. έλαβε χώραν δολοφονική απόπειρα κατά του εκεί διεμένοντος δικηγόρου Αντων. Μαμουνάκη γενικού γραμματέως της Φιλελευθέρας Νεολαίας, υπό τας ακολούθους συνθήκας. Ενώ ο κ. Μαμουνάκης μετέβαινεν εις την οικίαν του, δύο άγνωστοι επλησίασαν αυτόν και χωρίς καν να του αποτείνουν τον λόγον, ώστε να λάβη τον καιρόν να αμυνθή, του κατέφεραν αλλεπάλληλα κτυπήματα διά των γρόνθων των εις το πρόσωπον. Ούτος όμως είχε την ψυχραιμίαν και ετοιμότητα να συρθή όπισθεν και να λάβη στάσιν αμύνης, τούτο δε αντιληφθέντες οι άγνωστοι και νομίσαντες προφανώς ότι ο κ. Μαμουνάκης έφερεν όπλον ετράπησαν εις φυγήν εξαφανισθέντες χωρίς να δυνηθή λόγω του επικρατούντος σκότους να αντιληφθή τα χαρακτηριστικά των”.

Όπως μας πληροφορεί ακόμη η κ. Άννα Μαμουνάκη, ο Αντώνιος πέθανε στις 9 Μαΐου 1935, βαρύτατα τραυματισμένος στο στήθος και τους πνεύμονες, μετά από νέα δολοφονική επίθεση που δέχτηκε σε μια ακόμη περίοδο πολιτικής ανωμαλίας στην Ελλάδα, μετά το κίνημα των βενιζελικών, που ξέσπασε την 1η Μαρτίου 1935. 

Πηγή:
http://www.patris.gr/articles/187652/121111

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου