Translate

Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Ανασκαφών συνέχεια στο Αρχαίο Θέατρο Χερσονήσου.



altΥπεγράφη σήμερα μεταξύ του Δημάρχου Χερσονήσου κ. Γιώργου Δανελάκη και της Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Πολιτισμού κας Λίνας Μενδώνη Προγραμματική Σύμβαση Πολιτισμικής Ανάπτυξης που εξασφαλίζει τη συνέχιση σημαντικών εργασιών με στόχο την ανάδειξη του αρχαίου Ρωμαϊκού Θεάτρου Χερσονήσου που βρίσκεται στην καρδιά του Λιμένα Χερσονήσου.

Η Προγραμματική Σύμβαση Πολιτισμικής Ανάπτυξης χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από τον Δήμο Χερσονήσου ενώ το αντικείμενο της αποτελεί την Α’ Φάση του έργου για τη διευθέτηση αρχαίου υλικού, καθαρισμούς και μερική ανάδειξη του αρχαίου ρωμαϊκού θεάτρου. Προϊσταμένη Αρχή και Φορέας Υλοποίησης είναι η Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟΤ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την εξέλιξη αυτή προηγήθηκε εντός του έτους 2009 γεωφυσική διασκόπηση - χαρτογράφηση από το Εργαστήριο Γεωφυσικής – Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης και Αρχαιοπεριβάλλοντος του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας η οποία επίσης χρηματοδοτήθηκε εξ’ ολοκλήρου από τον Δήμο Χερσονήσου.
Στο πλευρό της Δημοτικής Αρχής Χερσονήσου βρίσκεται ο κ. Σταύρος Μπένος πρώην Υπουργός Πολιτισμού και Πρόεδρος του σωματείου ‘ΔΙΑΖΩΜΑ’



Το Αρχαίο Θέατρο Χερσονήσου

Πρόκειται για Ρωμαϊκό Θέατρο του 1ου - 2ου αι. μ.Χ. το οποίο καταστράφηκε μετά την Κρητική Επανάσταση το 1897. Το Θέατρο βρίσκεται εντός του σύγχρονου οικισμού μαζί με άλλα αρχιτεκτονικά λείψανα της Ρωμαϊκής Εποχής που εκτείνονται σε αδόμητο χώρο. Ο Onorio Belli αναφέρει ότι το Θέατρο παρουσιάζει αρκετές πρωτοτυπίες ως προς την κάτοψή του (π.χ. περιστύλιο ελλειψοειδούς σχήματος με στρογγυλευμένα άκρα) δίνοντας μάλιστα και ένα σκαρίφημα του θεάτρου. Δοκιμαστικές ανασκαφές που διεξήχθησαν το 1995 αποκάλυψαν τμήμα των κερκίδων και το δυτικό εξωτερικό τοίχο της σκηνής.

 http://www.pediadanews.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=7246:2010-10-01-10-05-52&catid=36:topika-nea&Itemid=71



Περισσότερες Πληροφορίες  εδώ:



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου