Μία τραγική εικόνα εμφανίζει από τις 6 Οκτωβρίου ο υγρότοπος στη θέση «Ποταμός» του Δήμου Μαλίων, καθώς μία πυρκαγιά που ξέσπασε κατέστρεψε το 1/3 περίπου της περιοχής.
Η προστασία του υγροτόπου και η αποκατάσταση της εικόνας που παρουσιάζει σήμερα ήταν τα δύο θέματα που αναλύθηκαν και συζητήθηκαν χθες στο δημαρχείο Μαλίων παρουσία του περιφερειάρχη Κρήτης και των συναρμόδιων φορέων.
Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε ύστερα από την αυτοψία που πραγματοποίησαν πριν δύο ημέρες στην περιοχή του υγροτόπου τα μέλη του WWF Ελλάς για να εξετάσουν την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μετά τη πυρκαγιά της 6ης Οκτωβρίου στην περιοχή.
Μετά από μία μεγάλη και εκτενή συζήτηση αναδείχθηκε ότι πρέπει να ανασυνταχθεί μία νέα ειδική περιβαλλοντική μελέτη, η οποία θα χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια Κρήτης και θα περιέχει όλα τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, για να προστατευθεί ο υγρότοπος στη θέση «Ποταμός» του Δήμου Μαλίων, ενώ θα χρηματοδοτήσει με τη σειρά του και ο δήμος.
«Με την πυρκαγιά που εκδηλώθη την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου καταστράφηκαν 45 στρέμματα του υγροτόπου. Δοκιμάστηκε πολύ άσχημα η περιοχή και σήμερα παρουσιάζει μία τραγική εικόνα. Στη σύσκεψη που κάναμε χθες, στην οποία συμμετείχαν αρκετοί συναρμόδιοι φορείς, αποφασίστηκε ότι πρέπει να ανασυνταχθεί μία νέα ειδική περιβαλλοντική μελέτη η οποία θα προτείνει τι ακριβώς πρέπει να γίνει. Παράλληλα, αποφασίστηκε ότι θα χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια Κρήτης, ενώ θα βοηθήσει και ο Δήμος Μαλίων, έτσι όπως αποφασίσαμε σε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο που πραγματοποιήσαμε την 6η Οκτωβρίου στο δημαρχείο» αναφέρει μιλώντας σχετικά στην «Τ» ο δήμαρχος Μαλίων, Κωστής Λαγουδάκης.
Στη σύσκεψη εκτός από τον γενικό γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης, Αθανάσιο Καρούντζος και το δήμαρχο Μαλίων, Κώστα Λαγουδάκη, συμμετείχαν εκπρόσωποι της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, των βυζαντινών αρχαιοτήτων, του WWF Ελλάς, του ΓΕΩΤΕΕ, καθώς και η περιβαλλοντική ομάδα του Λυκείου των Μαλίων.
«Η συμμετοχή της περιβαλλοντικής ομάδας του Λυκείου των Μαλίων μας δίνει ακόμα ένα σημαντικό στοιχείο το οποίο αποδεικνύει ότι η σωτηρία του υγροτόπου είναι ένα θέμα που αφορά όλη στην τοπική κοινωνία» υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, ο κ. Λαγουδάκης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η περιοχή του υγροτόπου των Μαλίων είναι 145 στρέμματα και ο καλαμιώνας που περιέχει αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους της Κρήτης, καθώς είναι 70 στρέμματα.
Από τη φωτιά που εκδηλώθηκε την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου καταστράφηκαν 45 στρέμματα του καλαμιώνα.
tolmi.gr
Πηγή:
http://www.2810.gr/crete/krhth/tragikh-eikona-emfanizei-o-ygrotopos-toy-dhmoy-maliwn
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου