Λίγο πριν αναχωρήσει για την Αθήνα και στην συνέχεια για την Γαλλία ο κ. Αλέξανδρος Φαρμού, Πρόεδρος του Αρχαιολογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, μίλησε στην ΑΝΑΤΟΛΗ για την ολοκλήρωση της δεύτερης χρονιάς των ανασκαφών στην περιοχή.
Ξεκινώντας ο κ. Φαρμού τόνισε για ακόμα μια φορά την πολύ καλή συνεργασία που υπήρχε και αυτό το καλοκαίρι με την ΚΔ' εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων και την κα Βάσω Ζωγραφάκη, υπεύθυνη του ανασκαφικού προγράμματος. Χαρακτήρισε το έργο των ανασκαφών σαν το δυσκολότερο που έχει εργαστεί και επανέλαβε ότι από την περιοχή της αρχαίας Δρήρου μπορούμε να περιμένουμε πολλά.
Στην περιοχή υπάρχουν ακόμα λίγοι τεχνικοί που κάνουν τις στηρίξεις σε κάποιους τοίχους και αρχαιολόγοι που πραγματοποιούν τον καθαρισμό και τις συντηρήσεις στα ειδώλια και στα αγγεία. «Το φετινό καλοκαίρι στην αρχαία Δρήρο πραγματικά ήταν αναπάντεχα ενδιαφέρον για εμάς. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από όσα είδαν φέτος το φως του ήλιου, προχωρήσαμε πολύ περισσότερο από ότι περιμέναμε, ουσιαστικά τα ευρήματά μας αλλάζουν την γνώση μας για την ιστορία της Δρήρου και ανακαλύψαμε πολλά στοιχεία για την ιστορία όλης της ευρύτερης περιοχής του Μεραμπέλλου
Το πλέον ενδιαφέρον είναι ότι πάνω στην δυτική ακρόπολη, το ανδρείο που νομίζαμε ότι είχαμε φέρει στο φως του ήλιου, με τα στοιχεία που έχουμε μπορούμε να πούμε ότι τελικά είναι ένας ναός. Εκεί βρήκαμε τα ειδώλια και έχουμε στοιχεία από την αρχιτεκτονική καταγραφή του χώρου ώστε να μπορούμε να πούμε ότι βρίσκονταν εκεί το κτίριο αυτό για χρήση θρησκευτική. Το ανδρείο πρέπει να το ψάξουμε σε άλλο σημείο, ενώ ταυτόχρονα αυτό σημαίνει ότι στην Δρήρο δεν υπήρχε μονάχα ένας ναός αλλά τουλάχιστον δύο - ίσως όμως και περισσότεροι. Πάντως για αυτό που σίγουρα μας έπεισε τούτο το καλοκαίρι η αρχαία Δρήρος είναι ότι έχει πολλά ακόμα να μας δείξει και πολλά να μας εκπλήξει.»
Ο καθηγητής αναφέρθηκε στις δυσκολίες των συγκεκριμένων εργασιών, χαρακτηρίζοντας τις σαν τις πιο δύσκολες που έχει συμμετάσχει, όμως με τα αποτελέσματα που προκύπτουν αυτό δεν το σκέπτεται κανείς τους.
«Από τις εργασίες φέτος φέραμε στο φως ειδώλια των οποίων η συντήρηση τώρα ολοκληρώνεται ενώ εντυπωσιακά είναι και τα ολόκληρα πιθάρια που έχουμε ανακαλύψει που βρίσκονταν στο δωμάτιο κοντά στο καμίνι που υπάρχει εκεί. Επίσης ένα αγγείο της αρχαϊκής εποχής που έχουμε βρει είναι από τα πολύ ωραία αντικείμενα που ανακαλύψαμε ενώ και ένα καπάκι από χαλκό στο οποίο απεικονίζεται ένα ζώο είναι επίσης ένα ωραίο κομμάτι από την τέχνη της εποχής» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Φαρμού.
Επισημαίνει επίσης ότι με τα ευρήματα που υπάρχουν έως τώρα διαπιστώνουν πως ήταν περίπου η καθημερινή ζωή των κατοίκων της περιοχής, τι εργαλεία χρησιμοποιούσαν, τι οικιακά σκεύη είχαν, τα χάλκινα αντικείμενα και τα σιδερένια και γενικότερα όλα τα αγγεία και τα σκεύη τους.
«Όταν ολοκληρώσουμε την ανασκαφή σε κάποιο σπίτι θα μάθουμε με απόλυτο τρόπο τα πάντα ενώ με την ανάλυση του χώματος που κάναμε φέτος θα πάρουμε πολλά στοιχεία. Ήδη έχουμε συλλέξει ίχνη από σπόρους, από άνθη, δέντρα, και ζώα και θα γνωρίζουμε πως ήταν το περιβάλλον της περιοχής, τι έτρωγαν οι κάτοικοι και πως συμπεριφέρονταν στην καθημερινότητα τους σε ότι έχει να κάνει με το περιβάλλον που ζούσαν. Είναι επίσης και αυτά σημαντικά για εμάς τους αρχαιολόγους, όχι μόνο τα μεγάλα αντικείμενα και τα κτίρια αλλά ακόμα και το ίδιο το χώμα», λέει χαρακτηριστικά.
Επίσης δηλώνει αισιόδοξος ότι στα επόμενα χρόνια θα βγουν στο φως σπουδαία πράγματα που έχει η Δρήρος καλά φυλαγμένα χιλιάδες χρόνια τώρα. Θα συνεχιστούν οι τομές σε άλλες περιοχές και με αγωνία περιμένουν τα αποτελέσματα από την έρευνα στην αγορά της αρχαίας πόλης όπου με τις βαθμίδες που φέτος ανακαλύφθηκαν υπάρχει η ελπίδα ότι το κομμάτι από την Ελληνιστική εποχή ολοκληρωμένο θα είναι εντυπωσιακό για κάθε επισκέπτη.
Τέλος είπε πως χάρη στην συνεργασία όλων των φορέων και των ανθρώπων της περιοχής και το προσωπικό ενδιαφέρον του Δημάρχου κ. Νίκου Καστρινάκη η αρχαία Δρήρος θα δείξει την αξία και την σημασία της.
ΘΑΝΟΣ ΚΟΡΟΜΠΥΛΙΑΣ
Πηγή:
http://www.anatolh.com/portal/index.php/lasithi/item/1972-ολοκληρώνεται-η-φετινή-ανασκαφή-στη-δρήρο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου