Τρίτη, 29 Δεκεμβρίου 2009

Προχωρούν τα έργα στο Τμήμα Μάλια – Όρια Νομών Ηρακλείου – Λασιθίου

Για την πρόοδο των εργασιών κατασκευής του οδικού τμήματος Μάλια – Όρια Νομών Ηρακλείου – Λασιθίου ενημερώνει γραπτώς ο αρμόδιος Υφυπουργός Υποδομών, Γιάννης Μαγκριώτης, το Βουλευτή Ηρακλείου της ΝΔ, Λευτέρη Αυγενάκη, απαντώντας σε σχετική παρέμβασή του, στην οποία είχε προχωρήσει ο βουλευτής από τις 24 Νοεμβρίου. Ενώ παράλληλα στο πλαίσιο και το επίπεδο αυτό, έχει ξεκινήσει συνεργασία με το Τμήμα Ανατολικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Ειδικότερα, με την υπ. αριθμ. 1471/24.11.2009 κοινοβουλευτική του παρέμβαση, ο κ. Αυγενάκης είχε ζητήσει από τον αρμόδιο Υπουργό να τον ενημερώσει αναλυτικά «σε ποιο ακριβώς στάδιο βρίσκονται οι εργασίες που εκτελούνται στο τμήμα Μάλια – Όρια Νομών Ηρακλείου – Λασιθίου, ποια η πρόοδος, ποιο το ακριβές κόστος του και ποιο είναι χρονοδιάγραμμα για την περάτωσή του έργου», καθώς και «πόσα χρήματα χρειάζονται ακόμη για την ολοκλήρωση του και πόσα έχουν απορροφηθεί ήδη» και εάν «εγγυάται η κυβέρνηση την εξασφάλιση των απαραίτητων κονδυλίων».

Στο πλαίσιο αυτό και απαντώντας στην παρέμβαση του Βουλευτή, ο κ. Μαγκριώτης σημειώνει με το υπ. αριθμ. 197 από 15/12/2009 έγγραφό του, ότι «από το Υπουργείο κατασκευάζεται το τμήμα του Β.Ο.Α.Κ. Μάλλια - Όρια Νομών Λασιθίου-Ηρακλείου, (τμήμα Παράκαμψης Μαλλίων), μήκους 5,5 km, προϋπολογισμού μελέτης 15,9 εκ. ευρώ και σύμβασης 11.494.230,00 €. Οι εργασίες σήμερα στο εν λόγω τμήμα βρίσκονται στο στάδιο χωματουργικών, και τεχνικών έργων και εκτελούνται με ικανοποιητικούς ρυθμούς, μετά από καθυστερήσεις που οφείλονταν κυρίως στη μη συντέλεση των απαλλοτριώσεων και μετατοπίσεων δικτύων Ο.Κ.Ω.. Το έργο υπολογίζεται να περαιωθεί το καλοκαίρι τους έτους 2010. Στην παράκαμψη Μαλλίων εντάσσεται και το τμήμα Σταλίδα Μάλλια μήκους περίπου 3χλμ, το οποίο έχει ολοκληρωθεί».

Ωστόσο, προσθέτει ότι «από την Προϊσταμένη Αρχή του έργου (Δ1), αναμένονται ορισμένες εγκρίσεις μελετών τεχνικών έργων, ώστε στην συνέχεια να υλοποιηθούν από την ανάδοχο εταιρεία και τα τεχνικά αυτά. Μέχρι 31/12/09 υπολογίζεται ότι θα έχουν απορροφηθεί συνολικά για το συγκεκριμένο έργο ποσό 4.453.500,83 ευρώ», ενώ «για την περαίωση του όλου έργου, συμπεριλαμβανομένων και των παραλλήλων, καθώς και ειδικών έργων για την προστασία της όλης τουριστικής περιοχής των Μαλλίων που προέκυψαν μετά τις τελευταίες ισχυρές βροχοπτώσεις, θα απαιτηθεί επιπλέον ποσό πέραν από αυτό της σύμβασης 1,5 εκ ευρώ περίπου». Τέλος, ο αρμόδιος Υφυπ. δεσμεύεται ότι «το Υπουργείο, υπό τη νέα Πολιτική Ηγεσία, θα φροντίσει για την εξασφάλιση της παραπάνω πρόσθετης πίστωσης για να γίνει δυνατή η ολοκλήρωση του έργου εντός της συμβατικής προθεσμίας».

Υπενθυμίζεται ότι για το παραπάνω θέμα ενδιαφέρον είχε δείξει και το Τμήμα Ανατολικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, το οποίο μάλιστα έθιξε το ζήτημα με την υπ. αριθμ. 4278 από 27/11/2009 επιστολή του προς τον Υπουργό Υποδομών, κ. Δ. Ρέππα. Σημειώνεται ότι ο κ. Αυγενάκης ενημέρωσε ευθύς αμέσως το Τμήμα Ανατολικής Κρήτης του ΤΕΕ, κοινοποιώντας την απάντηση του αρμόδιου Υφυπουργού. Μάλιστα, ο Βουλευτής δεσμεύτηκε να συνεχίσει την συνεργασία με το ΤΕΕ και τόνισε την ανάγκη συντονισμού των ενεργειών για την επιτάχυνση και την ολοκλήρωση της κατασκευής του έργου.

Επιμέλεια - Επεξεργασία Ειρήνη Γουβιανάκη

Πηγή:

http://www.pediadanews.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=4340:2009-12-23-09-19-55&catid=36:topika-nea&Itemid=71
pediada.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου