Translate

Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009

Αναβάθμιση του τουρισμού και κίνητρα ποιότητας θα σώσουν τα Μάλια


Η πρώτη μελέτη για την αναβάθμιση του τουρισμού στα Μάλια




Λύσεις για τον τουρισμό, αλλά και την γενικότερη αναβάθμιση της περιοχής, αναζητούν τα Μάλια. Στο πλαίσιο αυτό, μελέτη για τον τουρισμό εκπονήθηκε από το Μινωικό Κολλέγιο για την περιοχή, στην οποία αναδεικνύονται τα συσσωρευμένα προβλήματα. Σύμφωνα με τη μελέτη που παρουσιάστηκε χθες, οι επισκέπτες αντιλαμβάνονται τα Μάλια, ως έναν μέτριο τουριστικό προορισμό, χωρίς ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και ιδιαίτερα ποιοτικές υπηρεσίες. Την αναγκαιότητα συνεργασίας όλων των συναρμόδιων φορέων για την ανάπτυξη και τουριστική αναβάθμιση της περιοχής, επισημαίνει ο δήμαρχος Κώστας Λαγουδάκης.




Aποκαλυπτικά τα στοιχεία έρευνας που έγινε στην περιοχή


Του Γιάννη Ζωράκη

Προσπάθεια ώστε να προσδιοριστεί ξανά ο ρόλος των Μαλίων στον τουριστικό χάρτη, αλλά και να δοθούν τα κίνητρα για καλύτερη ποιότητα τουριστικού προϊόντος και γενικότερη αναβάθμιση, πραγματοποιεί ο δήμος Μαλίων, σε συνεργασία με φορείς της περιοχής.
Στο πλαίσιο αυτό, ημερίδα με θέμα “Το τουριστικό μέλλον των Μαλίων” διοργάνωσε χθες ο δήμος, όπου παρουσιάστηκε μελέτη απόψεων των επισκεπτών για τα Μάλια, την οποία συνέταξε το Minoan International College.
Μέσα από τη μελέτη παρουσιάστηκαν οι απόψεις των επισκεπτών για την περιοχή, αναλύθηκε το προφίλ τους, αλλά και προτάθηκαν λύσεις στον τομέα τουριστικής αναβάθμισης.

Η μελέτη έχει ιδιαίτερη αξία, καθώς αποτελεί το πρώτο επιστημονικό κείμενο που συντάσσεται επίσημα για τον δήμο κι έχει στόχευση το τουριστικό προϊόν.

Ενδιαφέρον σημειώνουν οι καταγραφές που πραγματοποιήθηκαν μέσα από τη μελέτη, όπου επιβεβαιώνεται και επιστημονικά, ότι ένα τεράστιο ποσοστό των τουριστών στα Μάλια της τάξης του 53 % δεν ξεπερνά σε ηλικία τα 24 χρόνια, ενώ ποσοστό περίπου 40 % των τουριστών ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 17 έως 18 ετών.

Σε σχέση με το μορφωτικό επίπεδο των τουριστών στα Μάλια, η μελέτη αναδεικνύει πως περίπου οι μισοί είναι απλά απόφοιτοι λυκείου, οι οποίοι μάλιστα έχουν σχετικά περιορισμένες δυνατότητες εξόδων στη διάρκεια των διακοπών.

Στα ιδιαίτερα αρνητικά στοιχεία της έρευνας, μπορεί να ενταχθούν οι λόγοι που επιλέγουν τα Μάλια ως τουριστικό προορισμό οι επισκέπτες, καθώς ένα συνολικό ποσοστό της τάξης περίπου του 50 % επιλέγουν την περιοχή είτε για τον ήλιο, είτε για την νυχτερινή ζωή. Ποσοστό 13 % επιλέγει τα Μάλια για την έλλειψη αστυνόμευσης, ενώ 14 %, δηλώνει πως επισκέπτεται την περιοχή για το ελεύθερο σεξ.

Στον αντίποδα, μόλις 2 % δηλώνει πως επισκέπτεται την περιοχή για την τοπική κουζίνα της και ποσοστό 3 % για τα αρχαία αξιοθέατα της. Το ανησυχητικό ωστόσο δεν είναι όμως μόνο το χαμηλό ποσοστό που συγκεντρώνουν οι δύο επιλογές, αλλά και το γεγονός πως οι επισκέπτες των Μαλίων θεωρούν ότι η περιοχή δεν έχει αξιοθέατα, καθώς ούτε και ποικιλία εστιατορίων.

Οι συγκεκριμένες αντιλήψεις συμπερασματικά, οδηγούν σε μια αντίληψη όπου τα Μάλια προσφέρονται αποκλειστικά για διακοπές χαλάρωσης και “ελεύθερων ηθών”, χωρίς να διαθέτουν τίποτα πέρα από τις βασικές υποδομές που μπορούν να συνεπικουρήσουν τη συγκεκριμένη αντίληψη.

Τα απολύτως απαραίτητα ωστόσο, μοιάζουν να προσφέρουν στους επισκέπτες των Μαλίων και τα τουριστικά καταλύματα, καθώς οι περισσότερες απόψεις συμφωνούν στο γεγονός, πως οι εγκαταστάσεις της περιοχής είναι απλά ανεκτές, χωρίς να προσφέρουν ιδιαίτερες ανέσεις και καθαριότητα.

Ανάλογη είναι η εικόνα που παρουσιάζει η έρευνα τόσο σε σχέση με την ποιότητα των εστιατορίων, έτσι όπως την αντιλαμβάνονται οι επισκέπτες, αλλά και σε σχέση με την ποιότητα των συγκοινωνιών.

Στο μέσο όρο των προτιμήσεων των επισκεπτών των Μαλίων, βρίσκεται όμως επίσης τόσο η ποιότητα της περιβόητης νυχτερινής ζωής, όσο και η ποιότητα των υποδομών αθλητισμού.

Σύμφωνα λοιπόν με τις απόψεις που φαίνονται να καταγράφονται από την συγκεκριμένη έρευνα του “Μινωικού Κολλεγίου”, τα Μάλια μοιάζουν να αποτυπώνονται στη συνείδηση των επισκεπτών ως ένας χώρος που τα πάντα είναι μέτρια ή περίπου μέτρια, ενώ δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο συγκριτικό πλεονέκτημα. Αυτός άλλωστε μοιάζει να είναι και ο λόγος που οι επισκέπτες της περιοχής είναι νεαρής ηλικίας με περιορισμένες δυνατότητες εξόδων.

Για όλους αυτούς τους λόγους, στη συμπερασματική έκθεση του Κολλεγίου, προτείνονται λύσεις οι οποίες έχουν να κάνουν με την αναβάθμιση των υπηρεσιών, με την ευκαιρία προσέλκυσης νέου είδους επισκεπτών, αλλά και με τη διαχείριση της αρνητικής δημοσιότητας, η οποία μπορεί να επιδράσει στον τουρισμό.

Σημειώνεται ότι στην μελέτη υπεύθυνος ήταν ο κ. Δημήτρης Περράκης και ερευνητές οι Ολίβια Βισσαρίων, Σεσίλια Ουρσέα, Μάνος Πετράκης και Αλεξέι Μουράφσκι. Επιστημονικοί Συμβούλοι ήταν ο Δρ. Τζέιμς Μόραν και ο Μάνος Σφακιανάκης.

Βοηθητικά για το δήμο θεωρεί τα αποτελέσματα της μελέτης ο δήμαρχος Μαλίων, Κώστας Λαγουδάκης.

“Εμείς θέλουμε τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης να συνδράμουν το δήμο και την τοπική κοινωνία, ώστε να επαναπροσδιοριστεί ο ρόλος των Μαλίων στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη” τονίζει ο δήμαρχος, προσθέτοντας: “Για να επιτευχθεί όμως αυτό χρειάζεται η συμπόρευση των εμπόρων, της ίδιας της κοινωνίας, αλλά και του δήμου και των τουριστικών πρακτόρων, ούτως ώστε να επιτύχουμε το στόχο. Αν ο καθένας μεμονωμένα επιχειρήσει να κινηθεί ή αν ο οποιοσδήποτε από τους εμπλεκόμενους στο τουριστικό κομμάτι επιχειρήσει να αυτομολήσει θα συνεχίσουμε να έχουμε τις ίδιες συμπεριφορές κάθε χρόνο και να αντιμετωπίζουμε φαινόμενα που εκθέτουν το δήμο, την ιστορία και τον πολιτισμό του”.

Στα σημεία προβληματισμού της μελέτης εντάσσει ο πρόεδρος του Minoan College κ. Σκουλάς, την αντίληψη που έχουν οι επισκέπτες για την Κρητική κουζίνα και τον πολιτισμό της περιοχής. Ο κ. Σκουλάς υποστηρίζει πως πρέπει να εξευρεθεί λύση στον συγκεκριμένο τομέα, διευκρινίζοντας πως οι προτάσεις του κολλεγίου, έχουν καθαρά συμβουλευτικό χαρακτήρα.
“Προσφέρουμε από την πλευρά μας επιστημονική έρευνα, προτείνοντας παράλληλα κάποιες λύσεις στο πλαίσιο της μελέτης που μας ανατέθηκε από το δήμο” αναφέρει ο κ. Σκουλάς, προσθέτοντας:“Οι επιλογές ωστόσο, αλλά και ο τρόπος δράσης, αποτελούν προτεραιότητα του δήμου, αλλά και των αρμόδιων φορέων”.

Αξιόλογη προσπάθεια χαρακτηρίζει την ενεργοποίηση του δήμου Μαλίων ο πρόεδρος των ξενοδόχων κ. Νικηφόρος Λαμπρινός. “Μέσα από αυτή τη μελέτη, μπορούμε όλοι μαζί να προχωρήσουμε σε ένα σχέδιο θα έλεγα αναγέννησης του τουριστικού προορισμού” εκτιμά ο κ. Λαμπρινός, προσθέτοντας: “Τα Μάλια έχουν να αντιμετωπίσουν λοιπόν ένα πρόβλημα, το οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί και γιʼ αυτό ακριβώς θεωρώ πως τόσο ο δήμος όσο και οι υπόλοιποι φορείς θα ασχοληθούν σοβαρά και θα δώσουν μπορέσουν τελικά να δώσουν λύση στο πρόβλημα”.



Μπορούμε να βελτιώσουμε πολλά



Τι είπαν στην “Π” οι κάτοικοι


Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των Μαλίων, που μπορούν να αναδείξουν την περιοχή σε ιδανικό τουριστικό προορισμό, παραθέτουν κάτοικοι, κάνοντας σαφές πως σαν προϊόν τα Μάλια έχουν απεριόριστες δυνατότητες.

Πλεονεκτήματα, όπως η εύκολη πρόσβαση από το Ηράκλειο, οι αρχαιολογικοί χώροι, αλλά και τα παραδοσιακά στοιχεία των Μαλίων, εμφανίζονται πρώτα στη λίστα των κατοίκων, που εκτιμούν πως με την κατάλληλη αξιοποίηση τους μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη της περιοχής.

Τα έκτροπα της νυχτερινής ζωής, αλλά και οι ακρότητες που παρατηρούνται στα Μάλια, για τους πολίτες αποτελούν απλά μεμονωμένες περιπτώσεις που ούτως ή άλλως κατακρίνονται.

Οι κάτοικοι της περιοχής ζητούν ουσιαστική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, πλήρη εκμετάλλευση των πολλών πλεονεκτημάτων που έχουν τα Μάλια, αλλά και ενέργειες που θα επενδύουν στην ποιότητα και την συνολική αναβάθμιση.

“Αν θέλουμε μια γενικότερη αναβάθμιση της περιοχής, θα πρέπει να αλλάξει η εικόνα που βγαίνει προς τα έξω για τα Μάλια” υποστηρίζει ο Δημήτρης Βλαστός, προσθέτοντας:

“Μπορούμε να βελτιώσουμε πολλά πράγματα από την ποιότητα των υπηρεσιών, μέχρι τον τρόπο λειτουργίας των καταστημάτων και την αντίληψη των πολιτών. Νομίζω όμως πως για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρξει θέληση και σωστή εκμετάλλευση πλεονεκτημάτων της περιοχής, όπως για παράδειγμα ο παραδοσιακός χαρακτήρας της”.

Στο ουσιαστικό τρίπτυχο, που μπορεί να δώσει ώθηση στην τουριστική ανάπτυξη των Μαλίων, δίνει έμφαση ο Άρης Κατσούλης.
“Τα Μάλια έχουν τρία βασικά πλεονεκτήματα. Έχουν πολύ εύκολη πρόσβαση από το αεροδρόμιο, έχουν μεγάλη παραλία, αλλά και αρχαιολογικούς προορισμούς και παραδοσιακούς οικισμούς” επισημαίνει ο κ. Κατσούλης, διευκρινίζοντας:

“Έχουν δηλαδή ένα μίγμα παραγόντων που μπορεί να μετατρέψει την περιοχή σε ιδανικό τουριστικό προορισμό για πολύ μεγάλη μερίδα επισκεπτών. Από κει και πέρα, η νυχτερινή ζωή των Μαλίων, είναι ένα πρόσθετο χαρακτηριστικό, το οποίο πρέπει να γίνει αρκετά ποιοτικό και να μην υπάρχει ασυδοσία. Αν όλα αυτά επιτευχθούν, σε συνδυασμό με μια καλή και ουσιαστική αστυνόμευση στην περιοχή, θεωρώ πως τα Μάλια μπορούν να γίνουν ένας από τους πιο δυναμικούς τουριστικούς προορισμούς”.

Αναζήτηση των τουριστών που θέλουν τα Μάλια, αλλά και ενέργειες συνολικής αναβάθμισης για την περιοχή προτείνει ο κ. Αριστείδης Στρατάκης.

“Νομίζω ότι θα πρέπει στα Μάλια να γίνει μια εφʼ όλης της ύλης αναβάθμιση των τουριστικών υπηρεσιών και σε ταυτόχρονη συνεννόηση με τους tour operators να καταλήξουμε σε τι είδους τουρισμό θέλουμε στα Μάλια” υποστηρίζει, τονίζοντας:

“Πιστεύω πως αν καταλήξουμε στο είδους του τουρισμού που θέλουμε και αναβαθμίσουμε τις υπηρεσίες προς την κατεύθυνση αυτή, θα μπορέσουμε να έχουμε την επιθυμητή αλλαγή. Θα μπορέσουμε ταυτόχρονα με τη δική μας στάση και χωρίς αστυνομική καταστολή να διαφοροποιήσουμε τόσο τις υπηρεσίες, όσο και την αντίληψη των τουριστών για τα Μάλια”.

Τη διαμόρφωση των απαιτούμενων υποδομών που θα προσελκύουν τους τουρίστες στα Μάλια για διαφορετικούς λόγους, θεωρεί ως λύση ο κ. Ζαχαρίας Φανουράκης.

“Δεν νομίζω πως χρειαζόμαστε πολλές αλλαγές για να αναπτυχθούν ακόμα περισσότερο τα Μάλια” αναφέρει, προσθέτοντας: “Χρειάζεται όμως να δοθεί έμφαση στις υποδομές, να εξευρεθούν κάποιοι τρόποι ώστε οι επισκέπτες να έχουν κίνητρα για να έρθουν στην πόλη των Μαλίων. Γιατί αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε το ζήτημα, οι πελάτες να πηγαίνουν στα all inclusive, αλλά η οικονομία της περιοχής να στηρίζεται στα μικρά καταλύματα και τις μικρές υποδομές. Αυτό θεωρώ πως πρέπει να εξεταστεί ξανά”.


Πηγή:




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου