Κυριακή, 31 Ιανουαρίου 2010

Συμπεράσματα από την σύσκεψη για το πρόγραμμα Ποσειδών σχετικά με το τσουνάμι

Η αναγκαιότητα και οι στόχοι του προγράμματος Ποσειδών- Τσουνάμι μετά από ισχυρό σεισμό τονίστηκαν χθές (27/01) στη σύσκεψη που συγκάλεσε η Περιφέρεια Κρήτης, προκειμένου να συζητηθεί και να εξεταστεί η σωστή και εποικοδομητική δρομολόγηση του συγκεκριμένου θέματος.

Αναλυτικότερα, αξίζει να αναφερθεί ότι, με το θέμα :« Πρόγραμμα POSEIDON - Τσουνάμι μετά από ισχυρό σεισμό» πραγματοποιήθηκε χθές 27/01 στο Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων της Περιφέρειας Κρήτης η συγκεκριμένη συνάντηση, με την συμμετοχή μάλιστα όλων των εμπλεκομένων φορέων Πολιτικής Προστασίας από τους 4 νομούς της Κρήτης,

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και στόχο έχει την προετοιμασία της Πολιτικής Προστασίας στην αντιμετώπιση καταστρεπτικού σεισμού με τσουνάμι, μέσα από την συνεργασία των φορέων Πολιτικής Προστασίας σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό, και Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στα πλαίσια του έργου αυτού θα εμπλακούν οι μηχανισμοί της Πολιτικής Προστασίας της Κύπρου και της Γαλλίας, καθώς θα αξιολογηθεί και η συνεργασία μας μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

Στο έργο αυτό συμμετέχουν η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, το Ι.Τ.Ε., η Πολιτική Άμυνα της Κύπρου, οι Υπηρεσίες Τηλεϊατρικής και η Πολιτική Προστασία Χωρίς Σύνορα από τη Γαλλία, καθώς και ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός. Παράλληλα θα συμμετέχουν παρατηρητές από 29 Ευρωπαϊκές χώρες που ανήκουν στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας.

Το πρόγραμμα αυτό έχει αρχίσει από την 1 Ιουνίου 2009 και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 31 Μαίου 2011. Έχει προγραμματιστεί η άσκηση επί χάρτου για το Δεκέμβριο του 2010 και η άσκηση προσομοίωσης για τις 4 και 5 Απριλίου 2011.

Ο ρόλος της Δ/νσης Πολιτικής Προστασίας σαν συντονιστής του έργου, είναι να οργανώσει την άσκηση, να ενημερωθεί για τον τρόπο αντιμετώπισης παρόμοιου φαινομένου από τις χώρες-εταίρους του προγράμματος, καθώς και να ενημερώσει το κοινό τόσο για την επικείμενη άσκηση, όσο και για τον τρόπο αντίδρασης σε περίπτωση εκδήλωσης τσουνάμι μετά από ισχυρό σεισμό.

Είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται μια τέτοια άσκηση σε περιφερειακό επίπεδο στην χώρα μας. Η δομή της Περιφέρειας Κρήτης κάνει ακόμα μεγαλύτερη την πρόκληση, λόγω της μορφολογίας του εδάφους της και των δυσπρόσιτων αλλά τόσο όμορφων ακτών της!

Το έργο αυτό είναι εξαιρετικής σημασίας τόσο για τα αποτελέσματα που θα εξαχθούν με το τέλος της άσκησης, όσο και για την εικόνα της Πολιτικής Προστασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κάθε χρόνο η υπηρεσία της Πολιτικής Προστασίας δέχεται μηνύματα από διάφορες πρεσβείες που ζητούν ενημέρωση για την ετοιμότητά μας σε αντίστοιχο φαινόμενο, λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας που παρατηρείται στο νησί μας. Να σημειωθεί ότι το σενάριο της άσκησης βασίζεται σε πραγματικό γεγονός που έλαβε χώρα στην Κρήτη το 365 μ.Χ..

Εκ μέρους του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης κ. Αθανάσιου Καρούντζου χαιρέτισε την εκδήλωση ο Γεν. Διευθυντής , κ Παρασύρης εξαίροντας την σημασία τέτοιων έργων για την ετοιμότητα του νησιού μας. Καθώς ο κ. Καρούντζος απουσίαζε διότι βρισκόταν λόγω υποχρεώσεων του, στο Λασίθι και συγκεκριμένα στον Άγιο Νικόλαο και τη Σητεία, προκειμένου να συζητήσει και να έχει τις ανάλογες επαφές σχετικά με τα θέματα του ΕΣΠΑ.
Η κα Κ. Κουτεντάκη, Διευθύντρια Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κρήτης και συντονίστρια του έργου, έκανε μια γενική παρουσίαση του προγράμματος και των στόχων του, τονίζοντας την αναγκαιότητα ενημέρωσης του κοινού και εκπόνησης σχεδίων από την τοπική αυτοδιοίκηση και τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους φορείς. Η άσκηση αυτή, είπε η κα Κουτεντάκη, πέρα από την ζωή μας είναι σημαντική και για το τουριστικό προϊόν μας, δεδομένου ότι οι πρεσβείες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένες όσον αφορά τα σχέδια ετοιμότητας της περιφέρειας.

Η κα Κουντεντάκη εξήρε τον ρόλο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στο έργο, ως φορέα εθελοντισμού και προσφοράς σε κάθε έκτακτη ανάγκη, τόσο σε περιφερειακό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στην συνέχεια ο κ. Νίκος Καμπάνης, Ερευνητής του Ινστιτούτου Υπολογιστικών Μαθηματικών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας τόνισε την σημασία της εκπόνησης ενός επιστημονικού σεναρίου καταστροφής για την υποστήριξη της άσκησης το οποίο θα είναι βασισμένο σε ένα ρεαλιστικό γεγονός τον καταστρεπτικό σεισμό του 365μχ, στην δυτική Κρήτη ο οποίος είχε σαν συνέπεια μέχρι και την κατά 6-10 μέτρα ανύψωση περιοχών στα δυτικά παράλια της Κρήτης.

Το σενάριο το οποίο επεξεργαζόμαστε, είπε ο Κύριος Καμπάνης, προσομοιώνει και το τότε τσουνάμι, δίνοντας κύματα ύψους μεγαλύτερου από 2 μέτρα τα οποία θα χτυπήσουν πρώτα το παλιό λιμάνι των Χανίων και θα συνεχίσουν μέχρι το Ηράκλειο.

Οι ομιλητές ευχαρίστησαν από καρδιάς τον Αρχιπλοίαρχο Δ. Παληάτσο ΠΝ, Διοικητή της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού για την ευγενή προσφορά των βυθομετρικών δεδομένων που θα χρησιμοποιηθούν στην εκπόνηση του σεναρίου καταστροφής και τον Πλωτάρχη Δ. Αλευρά ΠΝ για την προσωπική του προσφορά και συμμετοχή στην Συμβουλευτική Ομάδα του έργου.

"Στην άσκηση στοχεύουμε να αναδείξουμε και το ρόλο των τεχνολογιών πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών στην σωστή διαχείριση των καταστροφών εστιάζοντας στην έγκαιρη και αποτελεσματική διαχείριση των επειγόντων περιστατικών μέσω δορυφορικών και ασυρματικών επικοινωνιών" είπε τέλος, η κα Χρονάκη, από το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας.

Επιμέλεια κειμένου Ειρήνη Γουβιανάκη
pediada.gr


Πηγή:
http://www.pediadanews.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=4733:2010-01-28-14-28-18&catid=36:topika-nea&Itemid=71

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου