Η αποστολή αποτελείται από περίπου 25 υγειονομικούς, νοσηλευτές, διασώστες και στελέχη της Διεύθυνσης Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ μεταφέρεται μεγάλη ποσότητα φαρμάκων που είναι αναγκαία για τα πρώτα εικοσιτετράωρα μετά τον καταστροφικό σεισμό.
Οι εθελοντές θα παραμείνουν περίπου δέκα έως δεκαπέντε ημέρες -αναλόγως των αναγκών- και θα ακολουθήσει δεύτερη αποστολή με το ίδιο αεροπλάνο, στο οποίο θα μεταφέρονται τρόφιμα κατάλληλα για τις συνθήκες, φάρμακα και υλικό προσαρμοσμένα στις ανάγκες των θυμάτων του σεισμού.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης δήλωσε ότι η Ελλάδα, αναλογιζόμενη την ιστορική σχέση και την ιστορική υποχρέωσή της προς την Αϊτή, από την πρώτη στιγμή έσπευσε να χορηγήσει οικονομική βοήθεια 200. 000 ευρώ, που εντάχθηκε στα άμεσα μέτρα ανακούφισης του λαού της Αϊτής μέσω διεθνών οργανισμών και συνεχίζει μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας.
Εξάλλου, τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης συνεργάζονται με το Εξωτερικών για να συμβάλουν στην κοινή προσπάθεια της άμεσης και αποτελεσματικής παροχής βοήθειας.
Σημειώνεται ότι όσοι φορείς επιθυμούν να προσφέρουν θα πρέπει να έρθουν σε επαφή με τις υπηρεσίες του υπουργείου στο τηλέφωνο 2103683570 και να λάβουν γνώση του καταλόγου αναγκαίων φαρμάκων ή άλλων υλικών, τα οποία θα μεταφερθούν με τη δεύτερη πτήση του αεροσκάφους.
Ο τραπεζικός λογαριασμός για την κατάθεση εισφορών για την ανθρωπιστική βοήθεια είναι: 2341131478, ΙΒΑΝ GR8701000230000002341131478 στην Τράπεζα της Ελλάδος ή σε άλλες τράπεζες με χρήση του ΙΒΑΝ.
Πηγή :ΑΠΕ
http://www.pediadanews.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=4622:2010-01-19-07-20-37&catid=3:kosmos&Itemid=69
H Δημοκρατία της Αϊτής αποτελεί μια χώρα που καταλαμβάνει το δυτικό τμήμα του νησιού της Ισπανιόλας που βρίσκεται στην Καραϊβική. Στη δικαιοδοσία της περιλαμβάνει και τα μικρότερα νησιά La Gonâve, La Tortue (Tortuga), Les Cayemites, και Île a Vache, ενώ το ακατοίκητο νησί Ναβάσα διεκδικείται τόσο από τη χώρα αυτή όσο και από τις ΗΠΑ.
Η Αϊτή μοιράζεται το νησί της Ισπανιόλας με την Δομινικανή Δημοκρατία. Το χερσαίο τμήμα της Αϊτής καταλαμβάνει 27.750 τετραγωνικά μέτρα. Ο πληθυσμός της είναι 9.035.536, με βάση τις εκτιμήσεις του 2009.[1]
Η πρωτεύουσα της Αϊτής είναι το Πορτ-ο-Πρενς (Port-au-Prince), που βρίσκεται στο κύριο νησί, την Ισπανιόλα. Πρώην γαλλική κτήση, η Αϊτή ήταν η δεύτερη χώρα στο δυτικό ημισφαίριο, μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, που διακήρυξε την ανεξαρτησία της το 1804. Η χώρα έγινε η πρώτη ανεξάρτητη δημοκρατία Αφροαμερικανών και το μόνο κράτος που γεννήθηκε έπειτα από επιτυχημένη επανάσταση των δούλων. Η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της χώρας έγινε την 1η Ιανουαρίου 1804.
Παρά τη σχετική μακροζωία της, είναι η πιο φτωχή χώρα του δυτικού ημισφαιρίου. Τώρα η Αϊτή βρίσκεται σε μεταβατική περίοδο, μετά το πραξικόπημα που καθαίρεσε τον πρόεδρο Ζαν-Μπετράν Αριστίντ (Jean-Bertrand Aristide) στις 29 Φεβρουαρίου του 2004.
Το όνομα της χώρας σημαίνει «υψηλή γη».
ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΑΪΤΗ
Το 1821 ο μιγάς Ζαν Πιερ Μπουαγιέ, ο οποίος κατείχε το αξίωμα του ισόβιου Προέδρου στο Νότο, συνέβαλε στην επιτυχία της επανάστασης που είχε εκδηλωθεί στις κατεχόμενες από την Ισπανία ανατολικές περιοχές. Το 1822 οι περιοχές αυτές ενσωματώθηκαν στο κράτος. Ο ηγέτης αυτός, που φρόντισε να ανασυγκροτήσει το κράτος του οικονομικά και κοινωνικά, αλληλογραφούσε με τον Αδαμάντιο Κοραή και πρώτος από όλους τους πολιτικούς ηγέτες του κόσμου, αναγνώρισε το δίκαιο του ελληνικού απελευθερωτικού αγώνα και την υπόσταση της Ελλάδας ως μέλους της Διεθνούς Κοινότητας (1822). Έτσι η Αϊτή υπήρξε το πρώτο κράτος που αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Ελλάδας.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η Αϊτή και εμείς οι Έλληνες
*
*
Ας τους θυμηθούμε
|
Πηγή:
http://boraeinai.blogspot.com/2010/01/blog-post_16.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου