Translate

Παρασκευή 8 Αυγούστου 2014

Η ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ "ΓΟΥΡΟΥΝΕΣ" ΤΩΝ ΜΑΛΙΩΝ




Έγινε σήμερα η προγραμματισμένη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις "γουρούνες". Μια συγκέντρωση ΑΠΟΛΥΤΑ ΑΝΑΓΚΑΙΑ για να παρουσιάσει προς κάθε κατεύθυνση την αγανάκτηση της τοπικής κοινωνίας.
Δεν είναι κάτι καινούργιο ούτε απόλυτα πρωτόγνωρο το γεγονός ότι η χρήση των “γουρούνων” αποτελεί κάθε χρόνο πηγή πολλών προβλημάτων σ τα Μάλια.  Όμως πάρα πολλές φορές  το θέμα έχει συζητηθεί, ενώ πολύ περισσότερες η χρήση της λεγόμενης γουρούνας, έχει πολύ ορθά “δαιμονοποιηθεί”.


 Αρκετά συχνά λαμβάνονται αποφάσεις για τον περιορισμό χρήσης των "γουρουνών", ενώ σχεδόν κάθε χρόνο επεισόδια με “γουρούνες” καταγράφονται από εθνικά και διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και όχι φυσικά άνευ λόγου και αιτίας.
Κάτι λοιπόν πρέπει να γίνει και μάλιστα άμεσα. Νόμοι υπάρχουν. Αστυνομικές διατάξεις υπάρχουν. Κώδικάς οδικής κυκλοφορίας υπάρχει ΑΛΛΑ... θέληση να λυθεί το πρόβλημα δεν υπάρχει.
Ακούστηκε σήμερα στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας ότι τα οικονομικά συμφέροντα εμποδίζουν την λύση. Σαν θέση τη θεωρώ απαράδεκτη γιατί αυτό σημαίνει ότι κάποιοι όχι απλά βρίσκονται πάνω από τον νόμο αλλά έχουν του χεριού τους την Πολιτεία και τα όργανα της. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο καλό είναι να παραιτηθούν άμεσα οι κατέχοντες τα αξιώματα και να αντικατασταθούν από άλλους που δεν θα διστάζουν να επιβάλλουν την νομιμότητα.

Όσο για το θέμα της οικονομικής ζημιάς ας καθίσουν και οι δύο πλευρές σε ένα τραπέζι και ας βρουν νόμιμες λύσεις. Γιατί λύση του προβλήματος μπορεί να βρεθεί με την νόμιμη και παραγωγική χρήση των "γουρουνών" για την τουριστική ανάπτυξη. ΟΧΙ βεβαίως  της σημερινής μορφής  που επιτρέπει ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΕΣ  και δίνει την ευκαιρία ακόμα και σε άσχετους που δεν έχουν δίπλωμα οδήγησης ή την νόμιμη ηλικία να "ιππεύουν" τις τετράτροχες νεκροφόρες και όποιον πάρει ο χάρος.
Απλά θα επαναλάβω μια παλιότερη σκέψη για την ανάπτυξη της χρήσης γουρούνας σε επίπεδο θεματικού τουρισμού. Θα μπορούσαν δηλαδή να προωθηθούν ειδικά προγράμματα, που θα ενδυνάμωναν  ένα σημαντικό κομμάτι τουρισμού καθοδηγούμενης και απολύτως ελεγχόμενης εξερεύνησης  στο νομό Ηρακλείου, και γιατί όχι και στην υπόλοιπη Κρήτη, με την χρήση των μηχανών αυτών από άτομα που θα πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις για να οδηγήσουν τέτοια μηχανήματα.


Αντί  λοιπόν να αφήνουμε να δαιμονοποιείται  (και πολύ σωστά σύμφωνα με τις επικρατούσες σήμερα συνθήκες)  μια κατάσταση, μπορούμε με κατάλληλη συνεργασία όλων των φορέων, να προχωρήσουμε σε οργανωμένες δράσεις και προγράμματα που θα αναβαθμίσουν το τουριστικό μας προϊόν, αλλά και θα αποτελέσουν τρόπο σημαντικής αύξησης των εσόδων πάρα πολλών κλάδων.
Η ενοικίαση τέτοιων μηχανημάτων θα πρέπει να εντάσσεται σε προγράμματα θεματικού τουρισμού, ενώ οργανωμένες εκδρομές  να πραγματοποιούνται προκειμένου οι επισκέπτες διαφόρων χωρών να γνωρίσουν μέρη όπου δύσκολα θα μπορούσαν να πάνε με  αυτοκίνητα ή ακόμα και με τζιπ.
Λύσεις λοιπόν υπάρχουν. Απλά δεν υπάρχει θέληση για καταστολή της αυθαίρετης και επικίνδυνης χρήσης αυτών των μηχανών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου