Translate

Δευτέρα 11 Αυγούστου 2014

ΑΥΓΟΥΣΤΙΑΤΙΚΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΕΡΣΕΣ ΤΟΥ ΑΙΣΧΥΛΟΥ





ΜΙΝΩΪΚΟ ΑΝΑΚΤΟΡΟ ΜΑΛΙΩΝ
ΑΥΓΟΥΣΤΙΑΤΙΚΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ "ΠΕΡΣΕΣ" ΤΟΥ ΑΙΣΧΥΛΟΥ



Το φετινό μας ραντεβού με τον πολιτισμό, στο Μινωικό ανάκτορο των Μαλίων κατά την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο είχε μια πρωτοτυπία. Φέτος υποδεχθήκαμε μια ξεχωριστή παράσταση των "Περσών" του Αισχύλου σε μια μορφή που απείχε σημαντικά από την συνηθισμένη κλασική παρουσίαση τραγωδίας. 

Η τραγωδία  «Πέρσες» του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία Τηλέμαχου Μουδατσάκη, παρουσιάστηκε στο κοινό των Μαλίων αμέσως μετά την επιστροφή της στην Ελλάδα από την Avignon της Γαλλίας  όπου η συγκεκριμένη παράσταση  απέσπασε άκρως υμνητικές κριτικές.


Οι Πέρσες, είναι η μοναδική ιστορική σωζόμενη τραγωδία. Δραματοποιεί τη ναυμαχία της Σαλαμίνας (480 π. Χ.) και τις ολέθριες συνέπειες για την Περσική Αυτοκρατορία αφού η ήττα του Ξέρξη ανέκοψε την πρόοδο του βαρβαρικού στοιχείου της Ανατολής στη Δύση. Ο Αισχύλος και συνακολούθως η παράσταση εστιάζεται στην κριτική της αλαζονείας και της επάρσεως, όπως την εκφράζει η επίθεση με πανστρατιά του Ξέρξη – της αλαζονείας της ύβρεως που οδηγεί στην καταστροφή.

Η παράσταση του Θεάτρου των Vivi διερωτάται για το ποιοι είναι σήμερα οι βάρβαροι. Είναι ή όχι εκείνοι που κατέχουν το χρήμα και τα όπλα;
 


Η μετάφραση, η σκηνοθεσία και τα κοστούμια ήταν του Τηλέμαχου Μουδατσάκι, τα σκηνικά του Κώστα Χρηστίδη, τα σκηνικά εξαρτήματα του Χάρη Σεπεντζή, η μουσική του Βασίλη Πανόπουλου, η μουσική διδασκαλία της Μαρίας Συμεών και οι φωτισμοί του Βαγγέλη Γεραρχάκη

Έπαιξαν οι ηθοποιοί: Άγης Αλεξίου, Γιάννης Ασκάρογλου, Αρτέμης Γαβριλούκ, Χρήστος Μπαλτάς και Ελένη Ορνεράκη. 

Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Δήμος Χερσονήσου σε συνεργασία με τη ΚΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, με την βοήθεια των  Σαρπιδονίστας και του Μαλιώτη δημοτικού συμβούλου  κ. Κουλούρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου