Translate

Σάββατο 7 Αυγούστου 2010

Θεατρική Παράσταση στα Μάλια



Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που έχουμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε
το παρακάτω αναφερόμενο πολιτιστικό δρώμενο,
με πρωτοβουλία του Δήμου,
που αφορά την πόλη των Μαλίων






Η θεατρική παράσταση με τον τίτλο Δασκαλογιάννης επισκέφτεται την Δευτέρα 9 Αυγούστου 2010 και ώρα 21.00, τον Δήμο Μαλίων.


Το Θέατρο των Vivi θα βρεθεί στην Κρήτη για να ανοίξει την πύλη της παράστασης αυτής και στα Μάλια, στα πλαίσια των καλοκαιρινών εκδηλώσεων και για να παρουσιάσει την θεατρική παράσταση:

«ΔΑΣΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ».


Πρόκειται για ένα έργο του Φώτη Κωνσταντινίδη, στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου Μαλίων, υπό τη διοργάνωση του Δήμου Μαλίων. (Φώτο : Ο Νίκος Βερλέκης και η Νόνη Ιωαννίδου από τις πρόβες του Δασκαλογιάννη).

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ είναι του Κρητικού και ντόπιου ανθρώπου μας του κ. Τηλέμαχου Μουδατσάκη. Άλλη μια επιτυχημένη δουλειά του ίδιου που ήδη έχει γνωρίσει την απήχηση και την αναγνώριση από το κοινό και έχει αγκαλιαστεί και σε άλλες πόλεις και μέρη της χώρας.

ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑ: Κώστας Χρηστίδης

ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑ: Τηλέμαχος Μουδατσάκις

ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Κυριακή Τριχάκη


ΠΑΙΖΟΥΝ ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ:


ΝΙΚΟΣ ΒΕΡΛΕΚΗΣ

ΝΟΝΗ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ

ΤΑΣΟΣ ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΙΩΠΚΑΣ

ΑΡΓΥΡΗΣ ΣΑΖΑΚΛΗΣ

ΣΤΑΘΗΣ ΓΚΑΤΣΗΣ

ΛΙΝΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΑΧΑΡΕΑΣ

ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΙΟΛΑΣ

ΝΙΚΟΛΑΣ ΜΑΚΡΗΣ

Υπόθεση- Ιστορία και πλοκή του έργου:

Τον 18ο αιώνα, τον αιώνα του Διαφωτισμού, όπου, με τη διάδοση της γνώσης που είχαν προωθήσει οι εγκυκλοπαιδιστές, επικράτησε ο ορθολογισμός, η αποδοκιμασία της εξουσίας και της κοινωνικής αδικίας, η αφύπνιση του ανθρώπινου πνεύματος, γεννιέται στην ΑΝΩΠΟΛΗ των ΣΦΑΚΙΩΝ της Κρήτης ένα αγόρι, ένα κοπέλι που θα αναδειχθεί σε πρώτο μεγάλο επαναστάτη και ήρωα - μάρτυρα της Κρήτης την ζοφερή περίοδο της Τουρκοκρατίας.

Ο Γιάννης Βλάχος που παρονομάστηκε ΔΑΣΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ για τις γνώσεις και την πείρα που είχε αποκτήσεις στα ταξίδια του, στις επαφές του με ομογενείς που ζούσαν και διέπρεπαν στην Ευρώπη. Ιδιοκτήτης ο ίδιος τεσσάρων διαμετακομιστικών καραβιών που όργωναν τις θάλασσες, θεωρούνταν τυχερός για τον πλούτο, τα ανοίγματα, τις ιδέες, το κύρος και την κοινωνική του θέση. Για ‘κείνον όμως τα προνόμια, οι διακρίσεις δεν είχαν έννοια, αφού η Κρήτη – η Ελλάδα συνέχιζε να παραμένει σκλαβωμένη στους Τούρκους. Έτσι, όσο περνούσε ο χρόνος, ένιωθε ότι η ελευθερία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την προκοπή κάθε ανθρώπου και κάθε τόπου. Έτσι, μετά την υστερόβουλη βοήθεια της Ρωσίας, οργανώνει τον Απρίλη του 1770 την πρώτη εξέγερση – επανάσταση στη μεγαλόνησο Κρήτη εναντίον των Τούρκων κατακτητών για να αναδειχθεί σε μέγιστο ήρωα και μάρτυρα της ιδέας της ελευθερίας.

Ειρήνη Γουβιανάκη
pediada.gr


Πηγή:
http://www.pediadanews.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=7084:-lr-&catid=36:topika-nea&Itemid=71

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου