Έχει ξεπεράσει κάθε όριο η κατάσταση που επικρατεί το τελευταίο 15μερο στα Μάλια της Κρήτης, με πρωταγωνιστές κυρίως κάποιους Βρετανούς τουρίστες.
Καθημερινά επεισόδια με τουρίστες
Καταστηματάρχες των Μαλίων έχουν άνδρες security για να επεμβαίνουν όταν και όπου χρειάζεται
Ερχονται στον τόπο του ήλιου και της θάλασσας, έχοντας κατά νου άφθονο αλκοόλ και έρωτα δίχως όρια. Ατομα κυρίως μεταλυκειακής ηλικίας ζουν μέσα στην απόλυτη κραιπάλη μέχρι τελικής πτώσεως. Τα Μάλια και η Χερσόνησος είναι από τους βασικούς προορισμούς Βορειοευρωπαίων νεαρών, οι οποίοι μετά τη λήξη των μαθημάτων κατεβαίνουν στην Κρήτη για να ξεδώσουν, ζώντας την απόλυτη ελευθερία.
Ετσι τουλάχιστον νομίζουν, γιατί τις περισσότερες φορές η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Μεθυσμένοι έρχονται στα χέρια με ντόπιους, άλλοι με αδαμιαία περιβολή καταλήγουν στο αστυνομικό τμήμα και νεαρά κοριτσόπουλα επιδεικνύουν τα κάλλη τους με άκομψο τρόπο για να γίνουν εύκολος στόχος των πιο ζωηρών.
Προ ημερών, ένα νέο περιστατικό αναστάτωσε τη Χερσόνησο. Δύο Ηρακλειώτες, ηλικίας 27 και 19 ετών, συνεπλάκησαν με παρέα Ολλανδών σε δρόμο της κωμόπολης, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στο χέρι από μαχαίρι ένας αλλοδαπός. Η αστυνομία συνέλαβε τους δύο Ελληνες, που ισχυρίστηκαν ότι οι Ολλανδοί χωρίς λόγο τους περικύκλωσαν και τους απειλούσαν. Τότε, εκείνοι, έβγαλαν το μαχαίρι για να τους εκφοβίσουν και δεν το χρησιμοποίησαν αφού η παρέα των Ολλανδών έφυγε και το συμβάν έλαβε τέλος. Αυτό ήταν ένα από τα πολλά, σχεδόν καθημερινά επεισόδια στην περιοχή, η οποία σφύζει από τουρίστες, διψασμένους για έντονη διασκέδαση. Οπως λέει στην «Κ» ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Κρήτης υποστράτηγος Μανόλης Παραβολιδάκης, «για να αντιμετωπιστούν αυτά τα φαινόμενα θα πρέπει και οι ίδιοι οι επιχειρηματίες να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να μην τα περιμένουν όλα από την αστυνομία. Να ξεκαθαρίσουν τι τουρισμό θέλουν, αλλά και τι αστυνομία θέλουν. Διότι έχει παρατηρηθεί, από τη μία να διαμαρτύρονται ότι δεν υπάρχει αστυνόμευση και από την άλλη να καταγγέλλουν την αστυνομία επειδή βεβαιώνει παραβάσεις».
Για να αποφευχθούν τα χειρότερα, οι καταστηματάρχες των Μαλίων συνεργάστηκαν με εταιρεία φύλαξης και δέκα άνδρες security επεμβαίνουν όπου και όταν χρειάζεται. Παράλληλα, και από την ΕΛ.ΑΣ. εντατικοποιήθηκαν οι έλεγχοι. Στόχος, η συγκράτηση των τιμών, η εξάλειψη του φαινομένου της άγρας πελατών, η ηχορρύπανση (στις 2 π.μ. τα ανοιχτά μπαρ κλείνουν τη μουσική) και η έγκαιρη επέμβαση εκεί όπου ετοιμάζεται να ξεσπάσει καβγάς.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Χερσονήσου, Ζαχαρίας Δοξαστάκης, υποστηρίζει ότι ο επαναπροσανατολισμός του τουριστικού προϊόντος μπορεί να δώσει λύσεις στο πρόβλημα. «Εχουμε ετοιμάσει ένα πρόγραμμα με εναλλακτικές μορφές τουρισμού και γνώμονα το περιβάλλον, δεδομένου ότι στην περιοχή μας υπάρχουν τεράστια πολιτιστικά και φυσικά αποθέματα», λέει στην «Κ» ο κ. Δοξαστάκης, που έχει έρθει σε επαφή με εκπροσώπους κοινωνικών και οικονομικών φορέων του διευρυμένου πλέον Δήμου Χερσονήσου. Οπως επισημαίνει, «πρέπει να τηρηθούν κάποιοι κανόνες από τους επιχειρηματίες, να προσδιοριστούν τα όρια μέσα στα οποία θα κινούνται και η υπέρβασή τους θα σημαίνει αυτόματα την επέμβαση της Δικαιοσύνης». Ο ίδιος, πάντως, εκτιμά ότι φέτος έχουν αμβλυνθεί τα φαινόμενα παραβατικών συμπεριφορών, ενώ θεωρεί αναμενόμενες κάποιες ακραίες συμπεριφορές όταν μέσα σε πολύ μικρό γεωγραφικά χώρο συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός νέων –ηλικιακά– τουριστών. «Προσπαθούμε να αφήσουμε πίσω στο παρελθόν αυτό το μοντέλο, επιδιώκοντας να διευρυνθεί το ηλικιακό φάσμα των επισκεπτών, ώστε η περιοχή να μην εξαρτάται αποκλειστικά από τον νεανικό τουρισμό», τονίζει ο κ. Δοξαστάκης.
Του Παντελη Xουλακη
Πηγή:
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_28/07/2011_450739
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου