Translate

Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

ΑΠΟ ΤΟ ΤΙΠΟΤΑ ... ΚΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ



Απαγορεύτηκαν οι «γουρούνες» άνω των 50 κ.ε
σε όλες τις τουριστικές περιοχές της Κρήτης

Την απαγόρευση της κυκλοφορίας των τετράτροχων οχημάτων - γουρουνών άνω των 50 κυβικών, αποφάσισαν την Τρίτη 13 Απριλίου σε ευρεία σύσκεψη οι εμπλεκόμενοι φορείς. Την σύσκεψη συγκάλεσε ο Εισαγγελέας Ηρακλείου κ. Νίκος Μαρκάκης με σκοπό την πάταξη άσχημων φαινομένων στο νησί και κυρίως στις τουριστικές περιοχές που πλήττονται από φαινόμενα "απείρου κάλλους" εξαιτίας της χρήσης " των τετράτροχων οχημάτων", που οδηγούν τις περισσότερες φορές σε αρνητικά αποτελέσματα καθώς και σε πολλά θανατηφόρα τροχαία.

Η ισχύς του μέτρου αφορά όλες τις τουριστικές περιοχές του νησιού. (Χερσόνησος, Μάλλια, Σταλίδα, Γούβες κ.τ.λ.). Ενώ ξεκινά κανονικά από την φετινή σεζόν.

Την δυσαρέσκεια των επιχειρηματιών που πουλούν τις λεγόμενες γουρούνες προκάλεσε αυτή η απόφαση.

Στο μεταξύ αυστηρότητα πρόκειται να επικρατήσει για την τήρηση αυτού του μέτρου που θα βελτιώσει κατά πολύ τις συνθήκες που επικρατούν κατά τις τουριστικές περιόδους στις τουριστικές περιοχές. Συγκεκριμένα «με «λουκέτο απειλούνται οι επιχειρηματίες τουριστικών περιοχών, που θα εκμισθώνουν «γουρούνες» άνω των 50 κυβικών.

Αυτό αποφασίστηκε χθες σε σύσκεψη που έγινε στο γραφείο του εισαγγελέα Ηρακλείου κ. Νίκου Μαρκάκη, παρά τις αντιδράσεις των ιδιοκτητών σχετικών επιχειρήσεων.

Σημειώνεται δε τέλος πως θετικοί στην απαγόρευση είναι οι δήμαρχοι των τουριστικών περιοχών του νομού, καθώς και όλοι οι τοπικοί φορείς. Αυτό άλλωστε δήλωσαν και τόνισαν
οι ίδιοι, μετά το πέρας της συζήτησης.

Ρεπορτάζ Ειρήνη Γουβιανάκη
pediada.gr


Πηγή:

http://pediadanews.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=5672:-lr-50-&catid=36:topika-nea&Itemid=71


Mπλοκάρουν την ενοικίαση των 4τροχων από τους τουρίστες

Σοβαρό πρόβλημα τη φετινή τουριστική περίοδο θα αντιμετωπίσουν σε Χερσόνησο και Μάλια όσοι επιχειρηματίες εκμισθώνουν τρίτροχα και τετράτροχα (γουρούνες) άνω των 50 κυβικών.

Στη διάρκεια σύσκεψης που έγινε χθες στο γραφείο του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Ηρακλείου ξεκαθαρίστηκε ότι όσοι «συλλαμβάνονται» να ενοικιάζουν τέτοια μηχανήματα, θα κινδυνεύουν με κλείσιμο των καταστημάτων τους. Ειδικότερα διευκρινίστηκε ότι μετά την υποβολή τριών μηνύσεων, θα μπαίνει λουκέτο.

Οι δήμαρχοι της περιοχής όπως και οι εκπρόσωποι των τοπικών φορέων εμφανίζονται απόλυτα σύμφωνοι, ωστόσο οι αντιδράσεις από την πλευρά των ιδιοκτητών τέτοιων επιχειρήσεων είναι έντονες.

«Μέχρι σήμερα δεν γνώριζε κανένας το νομικό πλαίσιο γύρω από το θέμα της κυκλοφορίας των τετράτροχων οχημάτων. Σήμερα ο εισαγγελέας μας παρουσίασε ένα έγγραφο-την παράγραφο μιας εγκυκλίου που του έστειλαν από το υπουργείο Τουρισμού- στην οποία αναφέρεται ότι τρίτροχα και τετράτροχα άνω των 50 κυβικών θεωρούνται γεωργικά μηχανήματα και άρα δεν μπορούν να ενοικιάζονται. Μπορεί κάποιος να το αγοράσει και να το χρησιμοποιήσει για προσωπική χρήση αλλά δεν μπορεί κανείς να το ενοικιάζει. Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα δεδομένα ο εισαγγελέας διεμήνυσε ότι θα υπάρξει εντατικός έλεγχος με σκοπό τον περιορισμό του φαινομένου την επικίνδυνης κυκλοφορίας τέτοιων μηχανημάτων. Σε περίπτωση που από τους ελέγχους -σε κάποιους από τους οποίους θα προϊσταται ο ίδιος- εντοπιστούν παραβάτες όπως τόνισε, θα υπάρξουν και οι ανάλογες ποινές. Δηλαδή ενδεχομένως να μπαίνει ακόμα και λουκέτο στην περίπτωση που κάποιο γραφείο ενοικιαζόμενων οχημάτων εντοπιστεί να διαθέτει και τέτοια μηχανήματα.

Είναι ανάγκη να συνδράμουμε όλοι από κοινού στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος που αγγίζει θέματα ασφάλειας αλλά και όχλησης δημιουργώντας παράλληλα μια άσχημη εικόνα της περιοχής» ανέφερε μετά την σύσκεψη ο δήμαρχος Χερσονήσου, Γιώργος Δανελλάκης. Όπως διευκρίνισε, αρμόδια για τα 50 κυβικά και άνω είναι η Διεύθυνση Τουριστικής Ανάπτυξης του νομού, ενώ για τον έλεγχο όσων είναι 50 κυβικά είναι αρμόδιοι οι δήμοι.

Σημειώνεται ότι σε έγγραφο του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού που εστάλη πριν από λίγες ημέρες στην εισαγγελία Ηρακλείου και την Αστυνομία, αναφέρεται ότι η ενοικίαση τέτοιου τύπου μηχανών είναι προς το παρόν παράνομη, ωστόσο στο ίδιο έγγραφο αφήνεται ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει τροποποίηση μελλοντικά αυτής της απόφασης. Εκεί ακριβώς έγκειται και το κενό που υπάρχει στη νομοθεσία που από τη μία επιτρέπει την εισαγωγή και ταξινόμηση αυτών των μηχανών και από την άλλη δεν επιτρέπει την ενοικίασή τους, παρά μόνο την αγορά τους και τη χρήση από τους ιδιοκτήτες τους.

Στη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης τέθηκε επίσης το ζήτημα της ενίσχυσης των αστυνομικών της περιοχής προκειμένου να διενεργούνται ουσιαστικοί έλεγχοι.

«Υπάρχει πρόβλημα στην ποιότητα των τουριστών που επισκέπτονται τις περιοχές μας καθώς παρόμοια προβλήματα δεν εντοπίζονται για παράδειγμα στα Χανιά ή σε άλλες περιοχές της Ελλάδας αλλά τα αντιμετωπίζουν περιοχές που συγκεντρώνουν τέτοιου είδους και ποιότητας τουρισμό.

Η γνώμη μου είναι ότι χρειάζεται ενίσχυση της αστυνομικής δύναμης για την εντατικοποίηση των τροχονομικών ελέγχων καθώς το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό με τις «γουρούνες» να κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα και τους οδηγούς να επιδίδονται σε επικίνδυνους ελιγμούς χωρίς κράνη και χωρίς καν να διαθέτουν διπλώματα. Όλα αυτά που συζητάμε είναι ημίμετρα γιατί δεν μπορεί 4 και 5 αστυνομικοί να ελέγξουν 3.000 γουρούνες που υπάρχουν μόνο στα Μάλια».

Πηγή:
http://www.patris.gr/articles/177535/113665

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου