Translate

Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΟΥΡΟΥΝΕΣ

“Μια ευκαιρία ανάπτυξης θεματικού τουρισμού με τις “γουρούνες”

Πρόεδρος Συλλόγου Ενοικιαζόμενων Αυτοκινήτων και Μοτοσικλετών Ν. Ηρακλείου

Του Γιάννη Ζωράκη

Σε ευκαιρία για την ανάπτυξη του τουρισμού μπορούν να αποδειχθούν οι περίφημες “γουρούνες” που το καλοκαίρι βρίσκονται κατά πλειοψηφία στα Μάλια.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει ο πρόεδρος του συλλόγου ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων και μοτοσικλετών νομού Ηρακλείου Candia κ. Γιώργος Μπαμιεδάκης, αναφερόμενος στις δυνατότητες χρήσης του συγκεκριμένου μέσου.

Αξίζει να σημειωθεί πως η χρήση για τις “γουρούνες” αποτελεί κάθε χρόνο πηγή πολλών προβλημάτων κυρίως για τα Μάλια, εξαιτίας της λαθεμένης διαχείρισης που πραγματοποιούν οι ενοικιαστές. Πάρα πολλές είναι οι φορές, που το θέμα έχει συζητηθεί, ενώ πολύ περισσότερες η χρήση της λεγόμενης γουρούνας, τουλάχιστον στις τουριστικές περιοχές, έχει “δαιμονοποιηθεί”. Αρκετά συχνά λαμβάνονται αποφάσεις για τον περιορισμό χρήσης τους, ενώ σχεδόν κάθε χρόνο επεισόδια με “γουρούνες” καταγράφονται από εθνικά και διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τον κ. Μπαμιεδάκη ωστόσο, κανένας από τους εμπλεκόμενους φορείς δεν ασχολείται με τις δυνατότητες προώθησης ορθής χρήσης του συγκεκριμένου μέσου, που μπορεί να έχει πολλαπλά οφέλη για τον τουρισμό.

Νομικό Πλαίσιο

Νόμιμη, στην συντριπτική πλειοψηφία των οχημάτων, θεωρείται η χρήση της “γουρούνας” όπως εξηγεί ο κ. Μπαμιεδάκης.

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει ο πρόεδρος του συλλόγου, ο νόμος αφήνει κάποια κενά, αναφορικά με τα οχήματα μεγαλύτερα από τα 50 κυβικά εκατοστά.

Ελάχιστες ωστόσο είναι οι “γουρούνες” που κυκλοφορούν στο νομό Ηρακλείου με κινητήρες μεγαλύτερους των 50 κυβικών εκατοστών.

“Υπάρχει ένα νομικό κενό σε σχέση με τη χρήση της γουρούνας, η οποία δεν απαγορεύεται από τα γραφεία ενοικιάσεως, απλά δεν υπάρχουν ακριβείς διευκρινίσεις” διευκρινίζει ο κ. Μπαμιεδάκης, τονίζοντας:

“Παρʼ όλα αυτά ο νόμος είναι ξεκάθαρος σε σχέση με τις γουρούνες 50 κυβικών, για τις οποίες δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα. Ο συγκεκριμένος τύπος των τετράτροχων αυτών αποτελεί τη συντριπτική πλειοψηφία οχημάτων στο νομό, αφού ελάχιστες είναι οι γουρούνες που κυκλοφορούν μεγαλύτερου κυβισμού”.

Ευκαιρία

Μια μεγάλη ευκαιρία υποστηρίζει ο κ. Μπαμιεδάκης πως μπορεί να κρύβει η χρήση γουρούνας στο νομό Ηρακλείου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου, ο συγκεκριμένος τύπος τετράτροχου οχήματος αποτελεί αντικείμενο “λατρείας” για χιλιάδες ανθρώπων, οι οποία αναζητούν τη περιπέτεια στη χρήση της.

Σύμφωνα με τον κ. Μπαμιεδάκη, η ανάπτυξης της χρήσης γουρούνας στο Ηράκλειο σε επίπεδο θεματικού τουρισμού, θα μπορούσε να προωθηθεί με ειδικά προγράμματα, αλλά και να ενδυναμώσει ένα σημαντικό κομμάτι του τουριστικού τομέα στο νομό Ηρακλείου.

“Παντού στην Ευρώπη, οι γουρούνες χρησιμοποιούνται για θεματικό τουρισμό” τονίζει ο κ. Μπαμιεδάκης, προσθέτοντας:

“Θεωρώ πως ο νομός Ηρακλείου αποτελεί μοναδική ευκαιρία για την ανάπτυξη συγκεκριμένων μορφών τουρισμού που θα βασίζονται στη χρήση γουρούνας. Αντί να δαιμονοποιούμε μια κατάσταση, μπορούμε με κατάλληλη συνεργασία όλων των φορέων, να προχωρήσουμε σε δράσεις και προγράμματα που θα αναβαθμίσουν το τουριστικό μας προϊόν, αλλά και θα αποτελέσουν τρόπο σημαντικής αύξησης των εσόδων πάρα πολλών κλάδων”.

Είδος πολυτελείας

Ακριβότερη ακόμα και από την ενοικίαση τζιπ, είναι η ενοικίαση γουρούνας σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, αλλά και στην Αφρική.

Στην Ευρώπη ειδικότερα, οι ενοικιαστές αυτοκινήτων και μοτοσικλετών έχουν ήδη ανακαλύψει την ευκαιρία από τη χρήση του συγκεκριμένου οχήματος και προχωρούν σε σημαντικότατες ενέργειες προώθησης του.




Η ενοικίαση εντάσσεται σε προγράμματα θεματικού τουρισμού, ενώ οργανωμένες εκδρομές πραγματοποιούνται προκειμένου οι επισκέπτες διαφόρων χωρών να γνωρίσουν μέρη όπου δύσκολα θα μπορούσε αυτοκίνητο ή ακόμα και τζιπ να προσεγγίσει. Ανάλογες εκδρομές διοργανώνονται και στην Αφρική, όπου οι γουρούνες σε κάποιες περιπτώσεις αντικαθιστούν τα τζιπ και χρησιμοποιούνται για “μίνι σαφάρι” σε χωμάτινες διαδρομές.

“Θεωρώ απίστευτο διάφορες χώρες του κόσμου να έχουν ανακαλύψει αυτή την ευκαιρία κι εμείς ακόμα να αναζητούμε τρόπους για απαγόρευση ή περιορισμό της χρήσης της” τονίζει ο κ. Μπαμιεδάκης, τονίζοντας: “Πιστεύω πως πρέπει επιτέλους να κοιτάξουμε μπροστά και να προχωρήσουμε σε ενέργειες για το μέλλον μας κι όχι σε ενέργειες που θα μας γυρίζουν πίσω χωρίς κανένα όφελος”.

Πηγή:
http://www.patris.gr/articles/178145/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου