Translate
Πέμπτη 30 Ιουλίου 2009
Στα όρια κρίσης, από τα "έκτροπα"
Σε ακραίες πράξεις, οδηγούνται ορισμένοι κάτοικοι των Μαλίων, από τα "δρώμενα" των επισκεπτών, που αναγκάζονται να βιώνουν καθημερινά, στην περιοχή τους.
Σε ξυλοδαρμό ξέσπασε χθές ένας ιδιοκτήτης Σούπερ Μάρκετ στα Μάλια με άλλα 4 άτομα, όταν έπεσε θύμα ζημιών στο κατάστημά του, από έναν 19χρονο αλλοδαπό τουρίστα.
Ο 19χρονος τουρίστας, πιθανότατα υπό την επήρεια μέθης, χθές το απόγευμα, ενώ οδηγούσε τετράτροχη μοτοσικλέτα από έλλειψη προσοχής, επέπεσε πάνω σε Σούπερ Μάρκετ προκαλώντας υλικές ζημιές.
Εξοργισμένος ο ιδιοκτήτης του Σούπερ Μάρκετ, μαζί με άλλα 4 άτομα, άρχισαν να χτυπούν τον νεαρό, με τα χέρια τους, ζητώντας του 5.000 ευρώ, για τις φθορές που είχε προκαλέσει.
Στην άρνηση του τουρίστα να καταβάλλει τα χρήματα, ο ιδιοκτήτης μαζί με τους φίλους του, τον οδήγησαν σε κάποιο υπόγειο χώρο και με την απειλή μαχαιριού, τον πίεζαν να τους δώσει τα χρήματα.
Από την άλλη, ένας άλλος τουρίστας της ίδιας ηλικίας, φίλος του πρώτου, ο οποίος τον αναζητούσε, μόλις πληροφορήθηκε το συμβάν,πηγαίνοντας στο σημείο για να δεί τι έγινε, βρέθηκε αναίτια εξίσου θύμα επίθεσης, από τα ίδια άτομα, τα οποία τον ξυλοκόπησαν και τον οδήγησαν στο υπόγειο που κρατούσαν και το φίλο του.
Στην συνέχεια κράτησαν όμηρο το φίλο του και άφησαν ελεύθερο τον πρώτο αλλοδαπό, με την εντολή ότι αν δεν έβρισκε μέχρι χθές βράδυ, τα χρήματα που του ζήτησαν θα σκότωναν τον φίλο του.
Αίσιο τέλος είχε τελικά η ιστορία των 2 τουριστών όταν κατά τις 9.00 χθές το βράδυ, ενημερώθηκε το Α.Τ. της Χερσονήσου, για το περιστατικό από το ταξιδιωτικό γραφείο, που είχαν χρησιμοποιήσει οι αλλοδαποί. Οι αστυνομικές αρχές μετά την πληροφόρησή τους, για το θέμα, άρχισαν να αναζητούν τους δράστες και τον χώρο όπου κρατούνταν όμηρος ο νεαρός τουρίστας. 2 από τους δράστες που επιτηρούσαν τον κρατούμενο προφανώς τον όμηρο τουρίστα πληροφορούμενοι τις αναζητήσεις της Αστυνομίας μετέφεραν σε αποθήκη ιδιοκτησίας τους τον κρατούμενο και αφού τον κράτησαν για λίγη ώρα τον άφησαν τελικά ελεύθερο, μετά από μία ώρα, κατά τις 10.00 το βράδυ.
Έπειτα από συντονισμένες ενέργειες των αστυνομικών του Α.Τ. Χερσονήσου, με την συνδρομή του ΤΑΕ Ηρακλείου και μια ολόκληρη επιχείρηση που στήθηκε για τον εντοπισμό τον δραστών, οι αστυνομικές αρχές Ηρακλείου και Χερσονήσου, κατάφεραν να συλλάβουν 3 από τους δράστες ηλικίας 27.30 και 38 χρονών, ενώ αναζητούν ακόμη 3 άτομα που εμπλέκονται στην υπόθεση.
Ωστόσο σήμερα οδηγούνται στον Εισαγγελέα Ηρακλείου, οι συλληφθέντες, προκειμένου να απολογηθούν για τις πράξεις τους και να παραπεμφθούν σε δίκη, προκειμένου να τιμωρηθούν για όσα προκάλεσαν.
Ρεπορτάζ και επιμέλεια κειμένου Ειρήνη Γουβιανάκη
pediada.gr
29.07.09
Τετάρτη 29 Ιουλίου 2009
Τρίτη 28 Ιουλίου 2009
ΠΡΩΪΝΟΣ ΧΟΥΛΙΓΚΑΝΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΜΑΛΙΩΝ
Εμείς τι περισσότερο να γράψουμε ;;
Νομίζουμε ότι τα σχόλια είναι περιττά αφού οι εικόνες μιλούν μόνες τους…
Κυριακή 26 Ιουλίου 2009
ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΧΟΙΡΩΝ : ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
Της Πεννυς Mπουλουτζα
Το ποσοστό ατόμων που θα εμφανίσει σοβαρές επιπλοκές είναι μικρό, η χρήση αντιιικών φαρμάκων συνιστάται μόνον σε ασθενείς με βαριές επιπλοκές, ενώ η διάγνωση μόνον από την κλινική εικόνα του ασθενούς είναι δύσκολη, ενημερώνουν και διευκρινίζουν οι καθ' ύλην αρμόδιοι. Με την επιστημονική συμβολή του παθολόγου - λοιμωξιολόγου του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, λέκτορα της Ιατρικής Σχολής Αθηνών κ. Σωτήρη Τσιόδρα, η «Κ» απαντά σε ερωτήσεις και απορίες, που αυτή την περίοδο αφορούν όλους μας.
Πόσο επικίνδυνη είναι η νέα γρίπη;
Δεν είναι επικίνδυνη. Εκτιμάται ότι το ποσοστό των ατόμων που θα εμφανίσει σοβαρές επιπλοκές είναι πολύ μικρό και αφορά κυρίως άτομα υψηλού κινδύνου.
Πόσοι αναμένεται να νοσήσουν από τη νέα γρίπη;
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, από τη νέα γρίπη θα προσβληθεί το 1/3 του πληθυσμού, ενώ στην περίοδο της μεγάλης έξαρσης της νόσου το 15% των εργαζομένων θα λείπει από τους χώρους εργασίας εξαιτίας της γρίπης.
Ποια είναι τα συμπτώματα της νέας γρίπης;
Πυρετός, βήχας, καταβολή, πονόλαιμος, καταρροή, πονοκέφαλος, πόνος στα οστά και τους μυς. Σπανιότερα μπορεί ο ασθενής να εμφανίσει και συμπτώματα από το γαστρεντερικό κ.ά.
Πώς μπορεί κάποιος να διακρίνει εάν έχει τη νέα γρίπη ή κάποια άλλη ίωση;
Δεν μπορεί. Η διάγνωση μόνο από την κλινική εικόνα του ασθενούς είναι δύσκολη, ειδικά εάν τα συμπτώματα της γρίπης είναι ήπια, καθώς σε αυτή την περίπτωση η νόσος προσομοιάζει με άλλες απλές ιώσεις.
Τι πρέπει να κάνει ένα άτομο που εμφανίζει τα συμπτώματα γρίπης;
Εάν τα συμπτώματα είναι ελαφριά ή/και δεν επιμένουν, τότε θα πρέπει απλώς να καθίσει σπίτι του, να λαμβάνει τα γνωστά αντιπυρετικά ανά 6ωρο ή 8ωρο, να καταναλώνει άφθονα υγρά και να μην κουράζεται. Να κρατά απόσταση πάνω από 1-2 μέτρα από τους οικείους του, ή να φορά απλή χειρουργική μάσκα, και να καθαρίζει με απολυμαντικό τις επιφάνειες που μπορεί να έχει μολύνει.
Πρέπει να λάβει αντιιικά φάρμακα;
Οχι απαραίτητα, αφού στη μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων η νέα γρίπη είναι ήπια και αυτοπεριοριζόμενη. Η χρήση αυτών των φαρμάκων συνιστάται πλέον μόνο σε ασθενείς με σοβαρές εκδηλώσεις ή επιπλοκές της νέας γρίπης, και σε ασθενείς που ανήκουν σε υψηλές ομάδες κινδύνου.
Πότε πρέπει να πάει στον γιατρό ή στο νοσοκομείο;
Εάν ανήκει σε ομάδες υψηλού κινδύνου ή εμφανίσει σοβαρά συμπτώματα γρίπης.
Ποιες είναι οι ομάδες υψηλού κινδύνου;
Τα άτομα που έχουν χρόνια προβλήματα υγείας δηλαδή, καρδιαγγειακές και αναπνευστικές παθήσεις, νεφρική ανεπάρκεια, σακχαρώδη διαβήτη, καρκίνο, έιτζ κ.ά., οι έγκυες και τα παιδιά ηλικίας κάτω των δύο ετών. Επίσης φαίνεται ότι κινδυνεύουν τα πολύ παχύσαρκα άτομα (με δείκτη μάζας σώματος πάνω από 40).
Ποια είναι τα σοβαρά συμπτώματα γρίπης που πρέπει να οδηγήσουν στην αναζήτηση ιατρικής βοήθειας;
Δυσκολία στην αναπνοή ή πόνος στο στήθος, παράταση του πυρετού για περισσότερες από 3-4 ημέρες, ιδιαίτερα έντονη συμπτωματολογία, μελάνιασμα στα χείλη, συνεχείς έμετοι, αφυδάτωση (ζάλη στην όρθια στάση, μείωση της ποσότητας των ούρων ή στα νεογνά έλλειψη δακρύων όταν κλαίνε), νωθρότητα στα βρέφη, επεισόδια σπασμών, σημεία σύγχυσης και αποπροσανατολισμού.
Για πόσο διάστημα θα πρέπει να αποφεύγει ο ασθενής την επαφή με άλλα άτομα για να μη μεταδώσει τη νόσο;
Επτά ημέρες, ή από την αρχή των συμπτωμάτων έως και μία ημέρα αφότου αυτά υποχωρήσουν, όποιο από τα δύο διαρκεί περισσότερο.
Τι μπορεί να κάνει ένα άτομο για να προστατευθεί από τη νέα γρίπη;
Να αποφεύγει την επαφή με ασθενείς. Να αποφεύγει να ακουμπάει με γυμνά χέρια άψυχες επιφάνειες, και σε περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό να μην αγγίζει με τα χέρια τα μάτια του, τη μύτη του και το στόμα του που είναι οι πύλες εισόδου του ιού της γρίπης στον οργανισμό. Πρέπει πάντα να πλένει τα χέρια του καλά με σαπούνι και νερό πριν οποιαδήποτε δραστηριότητα που έχει σχέση με το αναπνευστικό του.
Εάν κάποιος έρθει σε επαφή με ασθενή, για πόσο διάστημα θα πρέπει να είναι σε επιφυλακή για την περίπτωση που έχει κολλήσει και αυτός;
Για επτά ημέρες μετά την επαφή με τον ασθενή.
Από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_26/07/2009_323573
Σάββατο 25 Ιουλίου 2009
Πληθαίνουν τα πάρτι γρίπης στα Μάλια.
Σε κρίσιμη αλλά σταθερή κατάσταση συνεχίζεται και σήμερα να νοσηλεύεται στο ΠΕΠΑΓΝΗ, ο 33χρονος από τα Μάλια, που φέρει σε βαριά μορφή τον ιό της γρίπης.
Ωστόσο από την άλλη, ανεξέλεγχτη κατάσταση εξακολουθεί να επικρατεί στα Μάλια, καθώς πυκνώνουν τα πάρτυ γρίπης, που διοργανώνουν οι τουρίστες μαζεύοντας έναν ασθενή της γρίπης και εκατοντάδες υγιείς προκειμένου να κολλήσουν.
Το γεγονός καθημερινά, προκαλεί όλο και περισσότερο θύελλα αντιδράσεων στην τοπική κοινωνία και τις αρχές του τόπου. Που αναζητά με κάθε τρόπο λύσεις.
Επιμέλεια κειμένου Ειρήνη Γουβιανάκη
pediada.gr
25.07.09
Από την ¨ΠΕΔΙΑΔΑ NEWS"
http://www.pediadanews.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=1793:-33-&catid=36:topika-nea&Itemid=71
Η Χερσόνησος και Μάλλια στενάζουν, στο βωμό, της ακολασίας
Ενώ η κατάσταση εμφανίζεται ολοένα και χειρότερη για επιχειρηματίες και μικρομεσσαίους, για ξενοδόχους, για τους εμπόρους, σε όλες τις τουριστικές περιοχές και με την πτώση στην τουριστική κίνηση να φτάνει από 20-40% σε διάφορες περιοχές. Αλλά και με την οικονομική κρίση να εισβάλλει ολοένα και περισσότερο στην καθημερινότητα όλων.
Ο κόσμος να καίγεται, να ανησυχεί, κάποιες επιχειρήσεις να κινδυνεύουν να βάλουν λουκέτο, η κατάσταση να έχει πάρει ανεξέλεγχτες διαστάσεις, χιλιάδες εργαζόμενοι, από ξενοδοχεία, επιχειρήσεις, εμπορικά καταστήματα εφημερίδες που κινδυνεύουν να κλείσουν, μένουν άνεργοι στους δρόμους. Τόσο σε ολόκληρη την Κρήτη, όσο και στην Ελλάδα.
Οφείλουμε να πούμε ότι με ιδιαίτερα αισιόδοξα και καθησυχαστικά μηνύματα εμφανίστηκε από τα Χανιά, ο υπουργός τουριστικής ανάπτυξης κ. Μαρκόπουλος, όσο αφορά την τουριστική περίοδο, στην διήμερη επίσκεψή του στην Κρήτη.
Αλήθεια, αυτοί οι άνθρωποι που έχουν πέσει έξω για έξω και δεν τα βγάζουν πέρα τι λένε πάνω σε αυτό; Όλα καλά όλα ανθηρά πάντως τα παρουσίασε όλα ο υπουργός. Για να δούμε, η πορεία θα το δείξει τελικά. Τι να πεί κανείς;
Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι την ίδια στιγμή που τα μηνύματα του υπουργού από την Κρήτη για τον τουρισμό και την ανάπτυξή του, ήταν αισιόδοξα. Έρευνες και μαρτυρίες εμπόρων και τουριστικών φορέων του Μακρύ γιαλού, παρουσιάζουν πτώση κατά 40% στην τουριστική κίνηση. Μιλάμε για το Μακρύ γιαλό, που μαζί με την Χερσόνησο και τα Μάλια, ήταν από τους πιο δημοφιλέστερους προορισμούς των τουριστών και επισκεπτών του νησιού.
Όμως η κρίση έχει χτυπήσει τόσο στον Μακρύ Γιαλό, όσο και τους εμπόρους σε Χερσόνησο και Μάλια που αναστενάζουν και αναπωλούν παλιούς καλούς καιρούς. Είναι πολλές ημέρες που δεν καταφέρνει κανείς από αυτούς ούτε σεφτέ να κάνει.
Από την άλλη, το επίπεδο των τουριστών που έρχεται όλο φασαρίες και προβλήματα δημιουργεί. Με αποτέλεσμα να τσιτώνει τα νεύρα των πολιτών και κατοίκων των παραπάνω περιοχών.
Τελευταίες μόδες όπως τα πάρτυ γρίπης στα Μάλλια, η παραβατικότητα στο μεγαλείο της, ζευγαράκια που κάνουν ασελγείς πράξεις μέρα μεσημέρι μπροστά στο κόσμο, χωρίς να τους νοιάζει τίποτα, έξω από εκκλησίες ακόμη, όπως έχουν σημειωθεί περιστατικά και σημειώνονται καθημερινά σε Χερσόνησο και άλλες τουριστικές περιοχές. Η Κρήτη για τους τουρίστες αποτελεί πια κέντρο ακολασίας και όχι ξεκούρασης.
Καθημερινά στην εφημερίδα μας, δεχόμαστε παράπονα, τόσο από εμπόρους, για πτώση της τουριστικής κίνησης, όσο και από διάφορα συχνά και καθημερινά πλέον φαινόμενα που έχουν συνηθίσει οι κάτοικοι ναι μέν της περιοχής αλλά που χτυπούν άσχημα πραγματικά στο μάτι ενός τρίτου ατόμου, που δεν είναι ντόπιος.
Επιτρέπεται, να σημειώνονται τέτοια περιστατικά όπως αυτά που μας περίγραψαν χθές αυτόπτες μάρτυρες, ότι γνωστό μπάρ της παραλιακής έβγαλε τα μεγάφωνα για να μην δυσαρεστήσει τους αναρχικούς πελάτες του, έξω στον πεζόδρομο, με αποτέλεσμα τα νεύρα μιας περίοικου που έμενε εκεί δίπλα, να τεντωθούν, να κατέβει έξαλλη κάτω, να ουρλιάζει και να καταλήξει από τα νεύρα της να λιποθυμήσει. Ζητώντας επιτακτικά, από τους ιδιοκτήτες των νυχτερινών κέντρων να τις κάνουν ηχομονωτικά παράθυρα με αλουμίνιο. Για να αντέξει.
Από την άλλη, στενάζουν και οι ιδιοκτήτες καταστημάτων και νυχτερινών κέντρων καθώς την νύχτα με τα ξέφρενα πάρτυ περιμένουν να βγάλουν χρήμα, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, όμως τι φταίει ο αθώος κοσμάκης που δουλεύει όλη μέρα και θέλει σαν νορμάλ άνθρωπος την νύχτα να ξεκουραστεί.
Μπρός γκρεμός και πίσω ρέμα. Όμως οι τουρίστες φταίνε, που τα σπάνε και τα διαλύουν όλα λες και βρίσκονται σε αρένα, αλλά μερίδιο ευθύνης έχουν και κάποιοι από τους ιδιοκτήτες. Για να διώξουν όσους δημιουργούν τέτοιες ανεξέλεγχτες καθημερινές καταστάσεις μια η δύο φορές από το μαγαζί του ο καθένας, θα ξαναπροβεί σε παρόμοιες φασαρίες. Όχι βέβαια. Θα συμορφωθεί αναλόγως. Το μάθαμε τώρα να έρχονται και να διαλύουν τα κεκτημένα του καθενός.
Από την άλλη, ούτε διαβάσεις να σέβονται με τις γουρούνες, ούτε τίποτα, να σκοτώνουν και να σκοτώνονται και μετά πίσω στην πατρίδα τους. Ενώ όλο τον υπόλοιπο χρόνο οι τουριστικοί φορείς πρέπει να πληρώνουν τα σπασμένα.
Ως πού θα πάει αυτό. Πόσες παρεμβάσεις δεν έχουν γίνει από βουλευτές του νομού, για την κατάσταση και τι σωρεία συσκέψεων δεν έχει γίνει. Το θέμα δεν είναι άγνωστο για κανένα. Αντιθέτως ευρέως γνωστό και παγκόσμιας φήμης. Όμως τίποτα δεν αλλάζει και η Χερσόνησος αλλά και οι άλλες τουριστικές περιοχές αναστενάζουν. Ζούν την απαξίωση των φασαριών και της κακής φήμης που βγαίνει πρός τα έξω το καλοκαίρι.
Ενώ έχει τόσα ωραία, αρχαία μνημεία και άλλα μέρη, σπηλιές, ενυδρεία, να αναδείξει. Τίποτα εκτός από μια σκέτη περιθωριακή ακολασία και σκηνές απείρου κάλλους διαδίδονται.
Οι βιασμοί πλέον συχνό φαινόμενο. Τα τροχαία από μεθυσμένους τουρίστες καθημερινό φαινόμενο.
Ο κόσμος στενάζει, ξεψυχά, διαμαρτύρεται, παρεμβάσεις γίνονται κατά διαστήματα, λόγος πολύς αλλά η κατάσταση παραμένει ακέραια και σταθερή. Χωρίς να μεταβάλλεται. Μόνο να αυξάνεται η αποκρουστική κατάσταση των τελευταίων χρόνων. Ειδικότερα τώρα διαμέσου και της οικονομικής κρίσης, όλα είναι πιά δυσβάσταχτα, για τους κατοίκους, επιχειρηματίες, εμπόρους και ιδιώτες των τουριστικών περιοχών. Όχι μόνο της Χερσονήσου.
Πάντως όπως προαναφέραμε, ο υπουργός εξέφρασε αισιοδοξία για την τουριστική ανάπτυξη και κίνησή του τόπου. Να βγεί να ρωτήσει κανείς στα σοκάκια τί θα του πούν άραγε.
Από την άλλη, ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο η παραβατικότητα, της ρίχνουμε λίπασμα και αυξάνεται καθημερινά, το τί δεν επικρατεί στις δημόσιες υπηρεσίες, ποιός σήμερα σέβεται τις διαβάσεις, ποιός είναι εκείνος παρά ελαχίστων εξαιρέσεων που θα κοιτάξουν και θα ενδιαφερθούν για τον πλησίον τους.
Αυτό και αν είναι. Όμως όλα έχουν την λύση τους. Χρειάζονται προσπάθεια και συμβολή τόσο των πολιτών όσο και των φορέων μπάς και ξημερώσει επιτέλους για όλους ένα καλύτερο αύριο, λίγο έστω πιο ελπιδοφόρο, για τα παιδιά του μέλλοντος, για τον αιώνα του διαδίκτυου, για τον κόσμο της τεχνολογίας, για τα επόμενα χρόνια.
Επιμέλεια κειμένου - Ρεπορτάζ : Ειρήνη Γουβιανάκη
pediada.gr
24.7.09
Τετάρτη 22 Ιουλίου 2009
ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ
http://boraeinai.blogspot.com/2009/03/blog-post_14.html
Έτσι δεν παραξενεύτηκα όταν άκουσα από τους παροικούντες στην παραλία των Μαλίων ότι οι βραδινοί κλέφτες της παραλίας έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους και εφέτος .
Tην πρώτη μέρα της παραμονής μου στα Μάλια, όπως θα διαβάσετε παρακάτω, ξύπνησα πολύ νωρίς. Έτσι είχα την ευκαιρία όχι μόνο να 'δω την ανατολή αλλά και να παρακολουθήσω την δράση των βραδινών κλεφτών της παραλίας.
Την κλοπή δεν την είδα την ώρα που πραγματοποιόταν. Εκείνο που είδα ήταν τα όσα ακολούθησαν την κλοπή της τσάντας μιας άτυχης τουρίστριας.
Η τσάντα της κοπέλας αφού κλάπηκε, κάποια στιγμή νωρίτερα, τοποθετήθηκε από τον αρχικό κλέφτη κάτω από μια πολυθρόνα.
Η εγκαταλειμμένη τσάντα μου προκάλεσε εντύπωση και την φωτογράφησα. Μετά από λίγο κάποιος ήρθε, κάθισε στην πολυθρόνα και έψαξε την τσάντα.
Σε λίγο πήρε ότι πολύτιμο υπήρχε μέσα και την έριξε σε ένα παρακείμενο κάδο με σκουπίδια.
Μετά από κάποια ώρα εμφανίστηκε μια τουρίστρια που όπως βλέπετε στην επόμενη φωτογραφία κοιτάζει απογοητευμένη. Δεν ξέρω αν έψαχνε την συγκεκριμένη τσάντα γιατί στα νοήματα που της έκανα δεν μου απάντησε.
Το γεγονός αυτό αφιερώνεται σε όσους έχουν αναλάβει την ασφάλεια των πολιτών και της παραλίας.
Δευτέρα 13 Ιουλίου 2009
Τρίτη 7 Ιουλίου 2009
Δευτέρα 6 Ιουλίου 2009
Η ΚΡΗΤΗ ΚΑΙ ΟΙ ΜΑΝΤΙΝΑΔΕΣ ΤΗΣ
Τι είναι μαντινάδα
Μαντινάδα λέγεται η στροφή με δυο στίχους που ομοιοκαταληκτούν απαραίτητα και τέσσερα ημιστίχια που το 1 και 3 δεν ομοιοκαταληκτούν απαραίτητα. Το μέτρο (= οι τονισμένες και άτονες συλλαβές, καθώς και αυτές που άδονται με επιμήκυνση ή επιβράδυνση) των στίχων του ποιήματος αυτού είναι ανάλογα με το σκοπό ή το μέτρο του χορού που συνοδεύει.
Ετυμολογία της λέξης μαντινάδα
Η λέξη μαντινάδα προέρχεται ετυμολογικά από τα «μαντεύω μαντεύομαι» απ' όπου και μάντης, μαντείο κ.α. επειδή το ποίημα μαντινάδα, όπως λέει και η ιστορία του, περιέχει χρησμό ή άλλως προμήνυμα, έκφραση απόκρισης, προαίσθημα ή συναίσθημα κ.τ.λ. Ο χρησμός και η προφητεία είναι κατά βάση συναίσθημα, το τι αισθανόμαστε και η μαντινάδα τη ψυχική μας κατάσταση εκφράζει. Παρέβαλε και ότι οι μαντινάδες ποτέ δεν αναφέρουν τα ονόματα αυτών στους οποίους απευθύνονται και με μαντική εξακριβώνεται.
Κατά άλλους η λέξη μαντινάδα προέρχεται είτε από το βενετσιάνικο matinada = ιταλικά mattino είτε από το λατινικό mandatum. Ωστόσο η βενετσιάνικη λέξη mane > mattino = η αυγή, έχει έννοια που δε συνάδει προς αυτή της ελληνικής λέξης «μαντινάδα». Ομοίως η λατινική λέξη mando > mandatum = το μαντάτο, η εντολή ( και εξ αυτού «άκουσες τα μαντάτα» = άκουσες τις εντολές, άρα τα νέα) έχει έννοια που δε συνάδει με αυτή της ελληνικής λέξης «μαντινάδα». Προφανώς αυτά να είναι δάνεια από τα ελληνικά «μαντεύω, μαντινάδα...», όπως και τόσες άλλες λέξεις: teatro, commodia...
Η λέξη «μαντίλι, μαντίλα» δεν είναι από το «μαντεύω», όπως λέγεται, αλλά από το ιμάς > ιμάντος, μαντίλα, κεφαλομάντιλο..
Η ιστορία της μαντινάδας
Σύμφωνα με το Στράβωνα (Γεωγραφικά Ι, IV ), ο κρητικός μάντης και προφήτης Επιμενίδης (6ος αι. π.Χ.) έγραφε τους καθαρμούς και τους χρησμούς σε ποίηση, έπη. Ομοίως, ο Παυσανίας («Αττικά», 34) αναφέρει ότι στο μαντείο του Αμφιάραου (Το Αμφιαράειο ήταν μαντείο, ναός και θεραπευτήριο κοντά στον Ωρωπό και στο οποίο γινόταν και αγώνες μουσικοί και γυμνικοί) υπήρχε ένας Κρητικός με το όνομα Ιοφών από την Κνωσό που τους χρησμούς των εξηγητών τους έλεγε με εξάμετρους στίχους και μ΄ αυτά είχαν φτιαχτεί έπη.
O Διόδωρος Σικελιώτης (Ιστορική Βιβλιοθήκη 5, 74 - 76) μας πληροφορεί ότι ο Απόλλωνας, ο Θεός της μουσικής, αν και ονομάζεται Λύκιος και Πύθιος, γεννήθηκε στην Κρήτη και εκεί εφεύρε τη λύρα και τη μουσική, το τόξο και την ιατρική με τα φάρμακα, μέσω μαντικής. Ειδικά τη λύρα του την επινόησε ο Ερμής. Γιος του Απόλλωνα ήταν ο Ασκληπιός , στον οποίο έμαθε τα της ιατρικής και έτσι ο Ασκληπιός έγινε μετά ο Θεός της ιατρική. Επομένως η ποίηση και η μουσική ξεκίνησαν από την Κρήτη ή είναι στο αίμα των Κρητικών εδώ και χιλιάδες χρόνια, από Μινωικής εποχής.
Μαντινάδες στην Κρήτη
Οι Κρητικοί μιλούν με μαντινάδες
"Ότι και να 'χει ο Κρητικός
με λόγια δεν το λέει,
με μαντινάδες χαίρεται,
με μαντινάδες κλαίει!"
Οι Μαντινάδες είναι η πιο συνηθισμένη μορφή λαϊκού τραγουδιού και αποτελούν ποιητικό είδος διαδεδομένο σε ολόκληρη την Κρήτη. Η Κρητική μαντινάδα είναι δίστιχο με δεκαπεντασύλλαβους και ομοιοκατάληκτους στίχους στην διάλεκτο της Κρήτης. Κάθε μαντινάδα έχει αυτοτελές νόημα παρά την περιορισμένη έκταση της. Υπάρχουν ωστόσο και οι μαντινάδες που λέγονται σε απάντηση άλλης μαντινάδας. Στην περίπτωση αυτή η μια συμπληρώνει την άλλη και δεν ισχύει ο κανόνας του αυτοτελούς νοήματος.
Η μαντινάδα είναι ο ξεχωριστός τρόπος με τον οποίο οι νέοι, οι γέροι και τα παιδιά της Κρήτης έχουν τη δυνατότητα να εκφράζουν κάθε στιγμή τη πληθώρα και τη διαφορετικότητα των συναισθημάτων τους, τον πόνο, τη χαρά, την προσμονή, τη λαχτάρα, τον έρωτα, τον θυμό, την εκδίκηση, τη νοσταλγία. Εχουν ειπωθεί και συνεχίζουν να λέγονται χιλιάδες μαντινάδες για κάθε εκδήλωση της ανθρώπινης ζωής. Οι περισσότερες αφορούν την αγάπη και τον έρωτα αλλά δεν λείπουν οι σατυρικές, της ξενιτιάς, διδακτικές, πειρακτικές, του αρραβώνα και του γάμου, για θέματα της καθημερινότητας και φυσικά για τον θάνατο και την απώλεια αγαπημένων προσώπων.
Οι μαντινάδες λέγονται σε γλέντια με τη συνοδεία της λύρας, ή χωρίς όργανα σε παρέες, στο καφενείο, σε καθημερινές συζητήσεις. Οι περισσότερες σπάνια γράφονται σε κάποιο τετράδιο, και ακόμα λιγότερες τυπώνονται σε κάποιο βιβλίο. Πολλές λέγονται και ξεχνιούνται, αλλά οι καλύτερες αποστηθίζονται και περνούν από στόμα σε στόμα.
Μαντινάδες, η προέλευση τους
Οι μαντινάδες εμφανίστηκαν στην Κρήτη, σύμφωνα με τους ιστορικούς, κατά τον 15ο αιώνα, την περίοδο της Ενετοκρατίας. Οι Κρητικοί επηρεάστηκαν από τους Ενετούς ποιητές και την ευρωπαϊκή ποίηση και άρχισαν να χρησιμοποιούν την ομοιοκαταληξία, κάτι που δεν συνέβαινε μέχρι τότε. Καθοριστική φαίνεται να ήταν η επίδραση του Ερωτόκριτου στην επινόηση και την εξέλιξη της μαντινάδας. Πως άλλωστε να μην επηρεάσει τους ανθρώπους της Κρήτης, το ερωτικό ποίημα του Βιτσέντζου Κορνάρου με τους 10.000 στίχους του, που από τη στιγμή της δημιουργίας του (1590 μ.Χ) απαγγέλλονται και τραγουδιούνται διαρκώς αποσπάσματα του;
Οσο για τον ποιητικό λόγο γενικότερα, υπάρχουν ιστορικές πληροφορίες ότι χρησιμοποιούνταν στην Κρήτη από τους αρχαίους χρόνους. Για παράδειγμα ο Κρητικός μάντης και προφήτης Επιμενίδης (6ος αι. π.Χ.) έγραφε τους χρησμούς σε ποιητική μορφή. Επίσης αναφέρεται ο Ιοφών από την Κνωσό, ο οποίος έλεγε τους χρησμούς με στίχους στο μαντείο του Αμφιάραου στον Ωρωπό.
Μαντινάδες στην Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα
Αντίθετα με ότι πιστεύεται συνήθως, οι μαντινάδες δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο της Κρήτης. Μαντινάδες λέγονται επίσης τα λαϊκά δίστιχα στην Κάσο και Κάρπαθο, τα νησιά που γειτονεύουν με την Κρήτη στα ανατολικά της. Παρόμοια δίστιχα έχουν αναπτυχθεί και σε άλλα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου Πελάγους, ακόμα και στην Κύπρο, όπου είναι γνωστά σαν «τσατιστά».
Αυτό που διαφοροποιεί την Κρήτη, είναι ότι η παραγωγή μαντινάδων συνεχίζεται αμείωτη, ειδικά στα χωριά της Κρήτης. Αντίθετα στον υπόλοιπο ελλαδικό χώρο έχει σταματήσει ή μειωθεί δραματικά. Η Κρήτη καταφέρνει να συνδυάζει την παράδοση με την προσαρμογή στις τεχνολογικές εξελίξεις, άγνωστο ως πότε. Μερικές φορές μάλιστα, ο συνδυασμός αυτός γίνεται με πολύ χιούμορ, όπως φαίνεται από την παρακάτω μαντινάδα:
«Θα βάλω υπολογιστή
απάνω στο μητάτο,
για να πουλώ στο Ιντερνετ
το γάλα των προβάτω».
* Μητάτο = πετρόχτιστο καταφύγιο των βοσκών στα βουνά της Κρήτης.
Διαγωνισμοί Μαντινάδας
Οι διαγωνισμοί μαντινάδας έχουν καθιερωθεί στην Κρήτη τα τελευταία χρόνια και καθοριστική είναι η συμβολή του Συλλόγου Κρητών Στιχουργών «Μιχάλης Καυκαλάς». Ο σύλλογος φέρει το όνομα του ιδρυτή του, γιατρού Μιχάλη Καυκαλά, που εκτός από μελετητής της μαντινάδας ήταν και μαντιναδολόγος ο ίδιος. Διαγωνισμούς μαντινάδας διοργανώνουν ο Δήμος Αγίου Νικολάου και ο Δήμος Ιεράπετρας, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Νομού Χανίων, η Φοιτητική Ένωση Κρητών Αθηνών, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται ο 7ος Παγκρήτιος Διαγωνισμός Μαντινάδας, που φέτος διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κορφών.
Το Σπίτι της Μαντινάδας
Σε αναπαλαιωμένο κτήριο του 1925 θα στεγαστεί στο χωριό Κορφές το Σπίτι της Μαντινάδας. Πρόκειται για ένα Λαογραφικό Μουσείο, το οποίο πρόκειται να στεγάσει εκτός από τις μαντινάδες και σημαντικά κομμάτια της παραδοσιακής αγροτικής ζωής της Μεγαλονήσου.
Χιλιάδες μαντινάδες παλιών και καταξιωμένων κρητικών μαντιδανολόγων αλλά και νέων, φιλοδοξείται να συγκεντρωθούν και να αποτελέσουν ένα πολύτιμο οδηγό για την μαντινάδα, που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της κρητικής παράδοσης.
Το Μουσείο είναι ένα διώροφο, πετρόχτιστο, του 1925 που βρίσκεται στην πλατεία του χωριού και αγοράστηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κορφών.
«Στο ισόγειο του κτιρίου θα εκθέτονται εργαλεία, έπιπλα, ρούχα, συσκευές και οτιδήποτε άλλο χρησιμοποιούσαν οι αγρότες στην καθημερινή τους ζωή, ενώ οι επισκέπτες τους θα τα απολαμβάνουν με τη συνοδεία της κρητικής ρακής», εξηγεί ο κ. Φαραζάκης Κώστας, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κορφών και συμπληρώνει ότι «στον οντά του Μουσείου θα τοποθετηθούν όλες οι μαντινάδες που έχουμε στη διάθεσή μας. Φυσικά, οποιοσδήποτε θέλει μπορεί να μας φέρει το δημιούργημά του, ώστε να αποκτήσει κι αυτό τη δική του θέση στο χώρο».
Το κτίριο για το Μουσείο λοιπόν έχει βρεθεί, το μόνο που απομένει είναι να βρεθούν οι χρηματικοί πόροι για την αναπαλαίωσή του. Το έργο αναμένεται να είναι έτοιμο την επόμενη άνοιξη.
Από:
http://www.vagelis.gr/modules.php?name=Mantinada