ΤΑ ΚΑΖΑΝΕΜΑΤΑ 2013
ΤΩΝ ΚΡΗΤΩΝ
ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Άρωμα Κρήτης
πήραμε χθες 5.10.2013 στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής, μέσα από τη διοργάνωση
της εκδήλωσης «Καζανέματα 2013».
Ο Σύλλογος
Κρητών και φίλων Κρήτης Αγίας Παρασκευής Αττικής οργάνωσε μια βραδιά που
περιελάμβανε ρακοκάζανο, μουσική και χορό.
Γλεντήσαμε με τσικουδιά
και είπαμε να πιούμε
και από τις πίκρες της
ζωής
λίγο ν’ απαλλαγούμε!
Στο πλαίσιο
της εκδήλωσης χόρεψαν τα χορευτικά συγκροτήματα του Συλλόγου Κρητών Αγίας
Παρασκευής και του Συλλόγου Κρητών Νέας Ιωνίας, ενώ μουσική έπαιξε ο Μανώλης
Παπαδομαρκετάκης με το καλλιτεχνικό του συγκρότημα.
Φυσικά
υπήρχε πληθώρα κρητικών εδεσμάτων, όπως παραδοσιακό πιλάφι με
βραστό, γραβιέρα, αλλά και φρέσκια τσικουδιά κατ’ ευθείαν από το
καζάνι.
Και δύο
παρατηρήσεις. Το εύστοχο κάρφωμα της Τρόϊκας πέρασε μέσα στα γέλια των
παρισταμένων ενώ η παρουσία κάποιων πολιτικών προσώπων και η αναφορά των
ονομάτων τους πέρασε μέσα σε κλίμα γενικής αδιαφορίας και παγωμάρας ανάλογης
των χθεσινών καιρικών συνθηκών στην Αγία Παρασκευή.
Και του
χρόνου νάμαστε καλά σύντεκνοι να ξαναγιορτάσουμε τα καζανέματα και πάλι όλοι
μαζί και κάτω από καλλίτερες συνθήκες.
http://boraeinai.blogspot.gr/2013/10/2013.html
Καζανέματα
Στο τέλος κάθε καλοκαιριού ο τεράστιος αμπελώνας της Κρήτης
δίνει την πολύτιμη σοδειά του. Στις αρχές του φθινοπώρου ξεκινά μια
ιδιαίτερη διαδικασία∙ μια ιεροτελεστία που οι ρίζες της μπορεί να
χάνονται στα βάθη των αιώνων, αλλά διατηρεί μέχρι και σήμερα αναλλοίωτα
τα χαρακτηριστικά της. Πρόκειται για τα καζανέματα, την παραγωγή, δηλαδή, της ξακουστής κρητικής ρακής.
Η ρακή ή τσικουδιά - το διάφανο μυρωδάτο νέκταρ της κρητικής
γης - είναι απόλυτα συνδεδεμένη με την καθημερινότητα των περήφανων
κατοίκων της. Συντροφεύει πόνους και χαρές, λύπες και ξεφαντώματα,
γίνεται αφορμή για ανταμώματα, πυροδοτεί γλέντια και χορούς…

Τα καζανέματα, αυτή η γνήσια έκφραση της κρητικής παράδοσης, αποτελούν το κεντρικό γεγονός του φθινοπώρου στο μεγάλο νησί. Αν βρεθείτε στην Κρήτη Νοέμβρη μήνα κάντε μια βόλτα στα ορεινά χωριά της ενδοχώρας και σίγουρα θα συναντήσετε κάποια παρέα να αποστάζει την παραδοσιακή ρακή.

Η διαδικασία της απόσταξης
Ως πρώτη ύλη στο ρακοκάζανο μπαίνουν τα τσίκουδα ή στράφυλλα
(πολτοποιημένα σταφύλια), απομεινάρια του πατήματος των σταφυλιών για
να βγει ο μούστος, τα οποία έχουν μείνει αποθηκευμένα σε μεγάλα βαρέλια
για 20-40 ημέρες, οσότου γίνει η ζύμωση. Στη συνέχεια, προστίθεται η
κατάλληλη ποσότητα νερού και ανάβεται η φωτιά. Καθώς το καζάνι αρχίζει
να βράζει η διαδικασία της απόσταξης γίνεται μπροστά στα μάτια σας! Σε
μια ώρα, σταγόνα σταγόνα αρχίζει να ρέει το πρώτο σώμα του αποστάγματος,
το πρωτοράκι∙ πολύ δυνατή ρακή, σκέτο οινόπνευμα! Όσο
συνεχίζεται η απόσταξη, η ρακή παίρνει τις σωστές αναλογίες και βαθμούς.
Συνήθως το καζάνι «κλείνει» περίπου στους 18 βαθμούς. Η μοσχοβολιστή
ρακή, αχνιστή ακόμη, δίνει το σύνθημα για τρικούβερτο γλέντι.
Όλα τα καλά της Εδέμ σ’ ένα τραπέζι
Τα τραπέζια και οι τάβλες που έχουν στηθεί από νωρίς είναι κατάφορτα με κάθε λογής τοπικά εδέσματα: πιταράκια, καλιτσούνια, ομαθιές, χοχλιούς μπουρμπουριστούς, ντάκους, πατάτες οφτές στη θράκα, βουτυράτες γραβιέρες για ν’ ανοίξει η όρεξη…

http://www.visitgreece.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου