Translate

Τετάρτη 24 Ιουνίου 2009

ΜΑΛΙΑ - ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΠΑΝΙΔΑ ΣΤΟ ΝΗΣΑΚΙ ΤΟΥ ΑΦΕΝΤΗ ΧΡΙΣΤΟΥ ( MALIA UNDERWATER)










ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΝΑΚΤΟΡΟΥ ΤΩΝ ΜΑΛΙΩΝ

Μέχρι τώρα σας παρουσίασα τα κατορθώματα των τουριστών στα Μάλια. Νομίζω ότι είναι καιρός να γνωρίσουμε καλλίτερα τα Μάλια και την ιστορία τους.


Σαν οδηγό μας στο πρώτο αυτό ταξίδι γνώσης, σχετικά με το ανακτορικό συγκρότημα των Μαλίων, θα χρησιμοποιήσουμε τις σελίδες του Υπουργείου Πολιτισμού που είναι αφιερωμένες στην ιστορική πορεία της περιοχής μας και ειδικότερα του συγκεκριμένου ανακτόρου . Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με το πρώτο ΙΣΤΟΡΙΚΟ της περιοχής μας.


ΙΣΤΟΡΙΚΟ


Η παρουσία του ανθρώπου στα Μάλια κατά την Νεολιθική εποχή (6000-3000 π.Χ.) μαρτυρείται μόνο από όστρακα (τμήματα πήλινων αγγείων). Η κατοίκηση στην περιοχή υπήρξε συνεχής από τα μέσα της 3ης χιλιετίας ως το τέλος της προϊστορίας. Εντοπίσθηκαν σπίτια προανακτορικού οικισμού (2500-2000 π.Χ) κάτω από το ανάκτορο και ταφές της ίδιας εποχής κοντά στη θά

λασσα.



Γύρω στα 2000-1900 π.Χ. πρωτοκτίζεται το ανάκτορο. Ο ήδη ισχυρός οικισμός, από τον οποίο σώζονται συνοικίες γύρω από το ανάκτορο, μετατρέπεται σε ανακτορικό κέντρο-πόλη. Το ανάκτορο καταστρέφεται γύρω στα 1700 π.Χ και ανοικοδομείται γύρω στα 1650 π.Χ., στην ίδια θέση και με το ίδιο βασικό σχέδιο του παλιού, ενώ λίγες αλλαγές έγιναν 50 χρόνια αργότερα. Η καταστροφή του νέου ανακτόρου σημειώθηκε την ίδια εποχή με την καταστροφή των άλλων μινωικών κέντρων, στα 1450 π.Χ. περίπου.

Μικρή περίοδος ανακατάληψης υπήρξε τον 14ο-13ο αιώνα π.Χ. Στην περιοχή "Μάρμαρα" υπάρχουν εκτεταμένα ερείπια οικισμού ρωμαϊκών χρόνων και βασιλική του 6ου αιώνα.

Ο Αγγλος ναύαρχος Th. Spratt που ταξίδεψε στην Κρήτη στα μέσα του 19ου αιώνα αναφέρει την εύρεση φύλλων χρυσού στη θέση "Ελληνικό Λιβάδι". Ο Ιωσ
ήφ Χατζηδάκης ξεκίνησε δοκιμαστικές ανασκαφές το 1915, στο λόφο "΄Αζυμο" αποκαλύπτοντας το νότιο μισό της δυτικής πτέρυγας του ανακτόρου και τάφους στην παραλία, αλλά διέκοψε τις εργασίες. Τελικά η Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών ανέλαβε και διεξήγαγε τις ανασκαφές, οι οποίες με διακοπές συνεχίζονται έως και σήμερα στο ανάκτορο, τις συνοικίες της πόλης και τις νεκροπόλεις της παραλίας. Οι σχετικές με τις ανασκαφές δημοσιεύσεις και μελέτες υπάρχουν στη σειρά ETUDES CRETOISES από το 1928, ενώ ολοκληρωμένες δημοσιεύσεις έκαναν οι Η. Van Effenterre και O. Pelon. Τα ευρήματα των ανασκαφών εκτίθενται στο Μουσείο Ηρακλείου ενώ μερικά άλλα βρίσκονται στο Μουσείο Αγίου Νικολάου.

http://www.culture.gr/h/3/gh351.jsp?obj_id=2385



ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ


Τα σημαντικότερα μνημεία και αρχιτεκτονικά σύνολα των Μαλίων είναι:


Το μεγαλύτερο μέρος των ορατών σήμερα ερειπίων ανήκει στο νεοανακτορικό συγκρότημα, ενώ από το πρώτο ανάκτορο σώζεται τμήμα στα ΒΔ του συγκροτήματος και από την μετανακτορική εποχή ένα μικρό "λοξό" κτίσμα στη βόρεια αυλή. Η πρόσβαση σήμερα στο αν
άκτορο γίνεται από την πλακόστρωτη δυτική αυλή, την οποία διασχίζουν ελαφρά υπερυψωμένοι διάδρομοι, οι λεγόμενοι "πομπικοί δρόμοι". Σε κάθε πλευρά του συγκροτήματος ανοίγονταν είσοδοι, κυριότερες όμως ήταν αυτές της βόρειας και νότιας πτέρυγας.

Το ανάκτορο οργανώνεται γύρω από την κεντρική αυλή, που είχε στοές στη βόρεια και ανατολική πλευρά της και ένα βωμό στο κέντρο της.


Tο σημαντικότερο και μεγαλύτερο τμήμα του ανακτόρου είναι η διόροφη δυτική πτέρυγα που περιλάμβανε χώρους ιερούς και επίσημους αλλά και εκτεταμένες αποθήκες. Σημαντικότεροι χώροι είναι η Loggia αίθουσα υπερυψωμένη, ανοιχτή προς την αυλή, μεγαλοπρεπής, που μαζί με τα δωμάτια στα δυτικά της σχετίζεται με τελετουργίες, η "κρύπτη των
πεσσών" με τον προθάλαμό της που κι αυτή είχε θρησκευτικό χαρακτήρα, και ανάμεσά τους το μεγάλ ο κλιμακοστάσιο που οδηγούσε στον όροφο. Μια ακόμα μεγάλη κλίμακα που χρησίμευε ίσως και σαν θε ατρικός χώρος βρίσκεται στα ΝΔ της κεντρικής αυλής, δίπλα στον περίφημο κέρνο των Μαλίων.


Στη νότια πτέρυγα, που ήταν κι αυτή διόροφη, περιλαμβάνονται χώροι κατοικίας ή φιλοξενίας, μικρό ιερό και η μνημειώδης πλακόστρωτη νότια είσοδος του ανακτόρου που οδηγούσε κατ' ευθείαν στην κεντρική αυλή.


Τη ΝΔ γωνία του ανακτορικού συγκροτήματοςκαταλαμβάνουν οκτώ κυκλικές κατασκευές που χρησίμευαν για την αποθήκευση σιτηρών (σιτοβολώνες).




Την ανατολική πτέρυγα καταλαμβάνουν σχεδόν εξ' ολοκλήρου αποθήκες υγρών με πεζούλια, όπου τοποθετούνται οι πίθοι και σύστημα αυλακιών και συλλεκτήρων.



Πίσω από τη βόρεια στοά της κεντρικής αυλής βρίσκεται η υπόστυλη αίθουσα και ο προθάλαμός της. Οι χώροι αυτοί στήριζαν στον όροφο αίθουσα ίδιων διαστάσεων που αναγνωρίσθηκε ως αίθουσα τελετουργικών συμποσίων. Δυτικά των χώρων αυτών, πλακόστρωτος διάδρομος συνδέει την κεντρική αυλή με τη βόρεια, η οποία περιβάλλεται από εργαστήρια και αποθήκες, και τη ΒΔ αυλή ή αυλή του πύργου. Δυτικά απ' αυτήν εκτείνονται οι επίσημοι χώροι που στο κέντρο έχουν την αίθουσα ακροάσεων με τα τυπικά μινωικά πολύθυρα και, πίσω απ΄αυτήν, την δεξαμενή καθαρμών.


Γύρω από το ανάκτορο εκτείνεται η μινωική πόλη, από τις σημαντικότερες της Κρήτης.Βόρεια της δυτικής αυλής βρίσκεται η δυσερμήνευτη "υπόστυλη κρύπτη", που σχετίσθηκε με τα πρυτανεία των Ελληνικών χρόνων και η αγορά. Συνοικίες και μεμονωμένα σπίτια της πόλης έχουν ήδη ανασκαφεί, με σημαντικότερη τη συνοικία Ζ, τις οικίες Ε, Δα και Δβ και τη σημαντικότατη συνοικία Μ, που ανήκει στην εποχή των πρώτων ανακτόρων, καταλαμβάνει έκταση 3000 τ.μ. περίπου και αποτελεί το σπουδαιότερο σύνολο της παλαιοανακτορικής εποχής στην Κρήτη. Χώροι τελετουργικοί, επίσημοι, αποθηκευτικοί, παρασκευαστήρια και διάφορα εργαστήρια αναγνωρίσθηκαν στα ασυνήθιστα εκτεταμένα κτήρια της συνοικίας αυτής, που φαίνεται πως διατηρούσε λειτουργίες παράλληλες με αυτές του ανακτόρου.

Κοντά στη βόρεια ακτή, ΒΑ του ανακτόρου, ανασκάφηκε η Παλαιοανακτορική νεκρόπολη με σημαντικότερο το μεγάλο ταφικό συγκρότημα του Χρυσόλακκου, στο οποίο βρέθηκε το περίφημο χρυσό κόσμημα των μελισσών.

http://www.culture.gr/h/3/gh352.jsp?obj_id=2385


ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ


Στην μικρή παραλιακή πεδιάδα και στη βόρεια ακτή της, στους πρόποδες της οροσειράς της Σελένας, πάνω σε χαμηλό βραχώδες έξαρμα ορθώνεται το ανάκτορο των Μαλίων σε καίρια γεωγραφική θέση. Κοντά στο ανάκτορο πρέπει να βρισκόταν ένα σημαντικό λιμάνι κατά τους προϊστορικούς χρόνους. Εκτός του στοιχείου αυτού, μεγάλη σημασία αποκτά το ανάκτορο και λόγω του μεγέθους του (7500 τ.μ.), το τρίτο σε μέγεθος μινωικό ανάκτορο της Κρήτης. Το αρχαίο όνομα είναι σήμερα άγνωστο, ωστόσο έχει υποτεθεί ότι στη θέση αυτή βρισκόταν η Μίλατος με βασιλιά το Σαρπηδώνα, γιο του Δία και της Ευρώπης και νεότερο αδερφό του Μίνωα. Το ανάκτορο χτίστηκε για πρώτη φορά το 1900 π.Χ. σε θέση, όπου διαπιστώθηκε και παλαιότερη κατοίκηση, και καταστράφηκε το 1700 π.Χ. μαζί με τα άλλα ανακτορικά κέντρα. Ξαναχτίστηκε γύρω στο 1650 π.Χ. στην ίδια θέση, για να καταστραφεί και πάλι το 1450 π.Χ. Την τελική αυτή καταστροφή ακολούθησε μικρή περίοδος ανακατάληψης. Η καίρια θέση του διευκόλυνε τόσο την επαφή με την εύφορη ενδοχώρα, όσο και τις εμπορικές δραστηριότητες στη θάλασσα. Σε μικρή απόσταση από αυτό βρίσκεται η νεκρόπολη του Χρυσόλακκου και το ιερό κορυφής του Προφήτη Hλία.

Το ανάκτορο κατασκευάστηκε τη Μεσομινωική περιόδο (γύρω στο 1900 π.Χ.). Δύο κύριες οικοδομικές φάσεις έχουν ανιχνευθεί, οι οποίες καθορίζουν και την ιστορία του. Η πρώτη είχε διάρκεια ζωής δύο αιώνων. Γύρω στο 1700 π.Χ. επήλθε η καταστροφή του. Πενήντα χρόνια αργότερα κτίστηκε νέο ανάκτορο (περίπου 1650 π.Χ.), πάνω στα ερείπια του παλιού, το οποίο φαίνεται ότι ακολούθησε σε γενικές γραμμές το σχέδιό του και τα ερείπια του οποίου σώζονται σήμερα. Η τελική καταστροφή του επήλθε γύρω στο 1450 π.Χ. και έγινε από πυρκαγιά. Το αν οι αιτίες καταστροφής ανάγονται σε πολεμικές συγκρούσεις ή φυσικές καταστροφές αποτελούν ακόμη θέμα συζητήσεων στην επιστημονική κοινότητα. Το ανάκτορο αποτελούσε το κέντρο ολόκληρης της αστικής περιοχής. Οι διάφορες συνοικίες της μινωικής πόλης εκτείνονται σε μικρή απόσταση από αυτό. Η πόλη, η ονομασία της οποίας δεν είναι γνωστή, περικλειόταν από τείχος. Τα νεκροταφεία της πόλης εντοπίζονται στα βόρεια, δίπλα στην παραλία. Υπάρχουν ενδείξεις ύπαρξης και ενός παράλιου ρωμαϊκού οικισμού και μιας βυζαντινής βασιλικής.

Το μεγαλύτερο μέρος των ορατών σήμερα ερειπίων ανήκει στο νεοανακτορικό συγκρότημα, ενώ από το πρώτο ανάκτορο σώζεται τμήμα του στα βορειοδυτικά του συγκροτήματος και από τη μετανακτορική εποχή ένα μικρό «λοξό» κτίσμα στη βόρεια αυλή. Η πρόσβαση στο ανάκτορο γίνεται σήμερα από την πλακόστρωτη δυτική αυλή, την οποία διασχίζουν ελαφρά υπερυψωμένοι διάδρομοι, οι λεγόμενοι «πομπικοί δρόμοι». Σε κάθε πλευρά του συγκροτήματος ανοίγονταν είσοδοι, κυριότερες όμως ήταν αυτές της βόρειας και της νότιας πτέρυγας. Το ανάκτορο των Μαλίων χαρακτηρίζεται από τη μεγάλη κεντρική αυλή, το επίκεντρο του συγκροτήματος, τα κλιμακοστάσια, τους φωταγωγούς, τα πολύθυρα, τις μνημειακές προσόψεις και τον καθορισμό κάθε πλευράς για συγκεκριμένες λειτουργίες. Η κεντρική αυλή του, διαστάσεων 48 x 23 μ., αποτελεί κατάλοιπο του παλιού ανακτόρου. Στο κέντρο της υπάρχει βωμός. Η αυλή διέθετε μνημειώδη όψη με δύο στοές στη βόρεια και ανατολική πλευρά της και ένα βωμό στο κέντρο της. Η ανατολική στοά είχε ξύλινους και λίθινους πεσσούς, τυπικό χαρακτηρηστικό μινωικής αρχιτεκτονικής.

Η κύρια όψη του ανακτόρου ήταν η δυτική, η οποία διέθετε δεύτερο όροφο με μνημειώδη χαρακτήρα. Στέγαζε τα ιερά, τα βασιλικά και τα επίσημα διαμερίσματα, αποθηκευτικούς χώρους και σιτοβολώνες. Στο κεντρικό τμήμα της αναπτύσσονται τα επίσημα διαμερίσματα. Σημαντικό ρόλο έπαιζε ένα δωμάτιο που έβλεπε στην κεντρική αυλή, διέθετε έναν πεσσό στην είσοδο και πίσω του τέσσερα σκαλοπάτια, τη λεγόμενη «λότζια», αίθουσα υπερυψωμένη και ανοιχτή προς την αυλή, όπου τελούνταν θρησκευτικές τελετές. Στο πίσω μέρος της βρισκόταν το θησαυροφυλάκιο, όπου βρέθηκε ένα μεγαλόπρεπο ξίφος με επίχρυση λαβή και ο γνωστός λίθινος τελετουργικός πέλεκυς σε σχήμα πάνθηρα.

Αμέσως νότια της «λότζιας» υπάρχει μεγάλο κλιμακοστάσιο (σήμερα σώζονται έντεκα σκαλοπάτια). Λίγο νοτιότερα ανοίγει μια μεγάλη αίθουσα, η οποία ήταν ένας σημαντικός ιερός χώρος. Ο ιερός αυτός χώρος επικοινωνούσε με μια πλακόστρωτη υπόστυλη κρύπτη με πεσσούς στο κέντρο της, ακόμη μια αίθουσα θρησκευτικών τελετουργιών. Ακόμη νοτιότερα υπάρχει μια μεγάλη κλίμακα, από την οποία διατηρούνται τέσσερα σκαλοπάτια και πιθανόν οδηγούσε στις αίθουσες του πάνω ορόφου. Πρέπει όμως να χρησίμευε και ως καθίσματα για τις εκδηλώσεις που τελούνταν στην αυλή, κάτι αντίστοιχο των θεατρικών χώρων των άλλων ανακτόρων. Εκεί βρέθηκε και ο λίθινος «κέρνος» των Μαλίων. Στο βόρειο τμήμα της δυτικής πλευράς βρίσκεται η περιοχή των βασιλικών διαμερισμάτων. Στο κέντρο του τμήματος αυτού βρίσκται μια ωραία πλακόστρωτη αίθουσα («αίθουσα υποδοχής» ή «μέγαρον») με τα τυπικά μινωικά πολύθυρα.

Η ανατολική πτέρυγα αποτελείται από μακρόστενους αποθηκευτικούς χώρους, αποθήκες υγρών με πεζούλια, όπου τοποθετούνταν οι πίθοι, και σύστημα αυλακιών και συλλεκτήρων. Στη νότια πτέρυγα, που κι αυτή ήταν διώροφη, υπάρχουν χώροι κατοικίας ή φιλοξενίας, μικρό ιερό και η μνημειώδης πλακόστρωτη νότια είσοδος του ανακτόρου, που οδηγούσε κατευθείαν στην κεντρική αυλή. Τη νοτιοδυτική γωνία του ανακτορικού συγκροτήματος καταλαμβάνουν οκτώ κυκλικές κατασκευές που χρησίμευαν για την αποθήκευση σιτηρών (σιτοβολώνες). Πίσω από τη βόρεια στοά της κεντρικής αυλής βρίσκεται η υπόστυλη αίθουσα και ο προθάλαμός της. Δυτικά των χώρων αυτών πλακόστρωτος διάδρομος συνδέει την κεντρική αυλή με τη βόρεια, η οποία περιβάλλεται από εργαστήρια και αποθήκες, και η βορειοδυτική αυλή ή «αυλή του πύργου». Δυτικά της τελευταίας εκτείνονται οι επίσημοι χώροι. Στο κέντρο βρίσκεται η αίθουσα ακροάσεων με τα τυπικά μινωικά πολύθυρα και πίσω από αυτήν η δεξαμενή καθαρμών.

Η πρώτη ανασκαφή στην περιοχή του ανακτόρου έγινε από τον Ιωσήφ Χατζιδάκη το 1915, ο οποίος λόγω έλλειψης χρημάτων αναγκάστηκε ν α διακόψει τις έρευνές του. Η αποκάλυψη του ανακτόρου και μεγάλου τμήματος της πόλης οφείλεται όμως κατά κύριο λόγο στη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή (υπεύθυνος ο F. Chapouthier). Οι ανσκαφές συνεχίζονται ακόμη και σήμερα.

Στ. Αποστολάκου, αρχαιολόγος

http://www.culture.gr/h/2/gh251.jsp?obj_id=10261


Δευτέρα 8 Ιουνίου 2009

Νύχτες κόλασης κάθε βράδυ στα Μάλια!


«Άγριες» νύχτες βιώνουν τα τελευταία 24ώρα οι αστυνομικοί στις τουριστικές περιοχές της Χερσονήσου και των Μαλίων. Αν και βρισκόμαστε στην έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου, τα παρατράγουδα έχουν ήδη αρχίσει με τους αστυνομικούς να μην προλαβαίνουν να πάρουν ανάσα από τα διαδοχικά επεισόδια, άλλα σοβαρά και άλλα τραγελαφικά.

Με αδαμιαία περιβολή άρχισε να περιφέρεται στους δρόμους των Μαλίων «τροφαντός»-όπως περιγράφεται-τουρίστας. Όταν αστυνομικοί προσπάθησαν να τον συλλάβουν, άρχισε να προκαλεί φθορές στο περιπολικό, ενώ χτύπησε ελαφριά αστυνομικό. Επίσης άλλος αλλοδαπός στη θέα περιπολικού του Τμήματος Αστυνομικών Επιχειρήσεων κατέβασε το παντελόνι του, επιμένοντας να κουνάει πονηρά τα οπίσθια του στους ένστολους που μάταια προσπαθούσαν να τον συνεφέρουν.

Την ίδια ώρα αστυνομικοί της Χερσονήσου έχουν κάνει άνω-κάτω την ευρύτερη περιοχή προκειμένου να εντοπίσουν τους δράστες του άγριου ξυλοδαρμού ενός 18χρονου. Ο νεαρός όχι μόνο ξυλοκοπήθηκε και έπεσε θύμα ληστείας, αλλά όπως κατήγγειλε όταν συνήλθε συνειδητοποίησε ότι είχαν ξυρίσει το κεφάλι του. Σύμφωνα με την αστυνομία, ο 18χρονος νωρίτερα διασκέδαζε σε μπαρ της περιοχής όταν προφανώς σε κατάσταση μέθης εκτόξευσε ένα τασάκι. Κάποια στιγμή αποχώρησε με σκοπό να επιστρέψει στο ξενοδοχείο. Τον ακολούθησαν και τον εγκλώβισαν σε στενό. Αφού τον ξυλοκόπησαν και ξύρισαν το κεφάλι του, έκλεψαν τα χρυσαφικά που φορούσε και εξαφανίστηκαν, εγκαταλείποντας τον αιμόφυρτο. Οι αστυνομικοί αισιοδοξούν ότι θα εντοπίσουν τους δράστες και θα τους συλλάβουν.

Καταγγελία για βιασμό

Η πρώτη επίσημη καταγγελία της σεζόν για βιασμό τουρίστριας στην περιοχή των Μαλίων απασχολεί από χθες το πρωί τους αστυνομικούς της Χερσονήσου. Ως θύμα βιασμού κάτι που αναμένεται να πιστοποιήσει ή να διαψεύσει ο ιατροδικαστής είναι μία νεαρή κοπέλα από πόλη κοντά στο Λονδίνο. Ως δράστες φέρονται συμπατριώτες της που την κάλεσαν στο δωμάτιο τους ξενοδοχείου τους και αφού είδαν μία ταινία στο dvd την ακινητοποίησαν και την βίασαν, όπως καταγγέλθηκε.

Η Βρετανίδα που διαμένει στα Μάλια προχθές το βράδυ είχε επισκεφτεί ένα μπαρ της περιοχής όπου διασκέδαζε με μία φίλη της με την οποία έφτασαν μαζί στην Κρήτη. Εκεί, γνώρισε τρεις νεαρούς Βρετανούς. Μιλούσαν, έπιναν αλκοόλ και αποφάσισαν να συνεχίσουν τη διασκέδαση στο δωμάτιο των Βρετανών. Η κοπέλα που κατήγγειλε πως βιάστηκε στο τμήμα ασφαλείας του Α.Τ Χερσονήσου, βρισκόταν στο ένα δωμάτιο με τους δύο από τους τρεις συμπατριώτες της. Σε ένα άλλο δωμάτιο βρισκόταν η φίλη της με τον τρίτο της παρέας Βρετανό και έβλεπαν επίσης κάποια ταινία. Σύμφωνα με την καταγγελία, οι Βρετανοί την έσπρωξαν στο κρεβάτι και άρχισαν τα χάδια. Εκείνη προσπαθούσε να αντισταθεί όμως ο ένας της κρατούσε τα χέρια και ο δεύτερος την βίαζε, όπως κατήγγειλε.

Οι αστυνομικοί γνωρίζουν την ταυτότητα των δύο Βρετανών και όπως ανέφεραν είναι θέμα χρόνου ο εντοπισμός τους.

Η 20χρονη κοπέλα αναμένεται να εξεταστεί σήμερα από τον ιατροδικαστή ο οποίος έχει ενημερωθεί για το περιστατικό.

Από την εφημερίδα
Πατρίς
http://sofoscrete.blogspot.com/2009/06/blog-post_05.html

Νύχτες κόλασης κάθε βράδυ στα Μάλια!


«Άγριες» νύχτες βιώνουν τα τελευταία 24ώρα οι αστυνομικοί στις τουριστικές περιοχές της Χερσονήσου και των Μαλίων. Αν και βρισκόμαστε στην έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου, τα παρατράγουδα έχουν ήδη αρχίσει με τους αστυνομικούς να μην προλαβαίνουν να πάρουν ανάσα από τα διαδοχικά επεισόδια, άλλα σοβαρά και άλλα τραγελαφικά.

Με αδαμιαία περιβολή άρχισε να περιφέρεται στους δρόμους των Μαλίων «τροφαντός»-όπως περιγράφεται-τουρίστας. Όταν αστυνομικοί προσπάθησαν να τον συλλάβουν, άρχισε να προκαλεί φθορές στο περιπολικό, ενώ χτύπησε ελαφριά αστυνομικό. Επίσης άλλος αλλοδαπός στη θέα περιπολικού του Τμήματος Αστυνομικών Επιχειρήσεων κατέβασε το παντελόνι του, επιμένοντας να κουνάει πονηρά τα οπίσθια του στους ένστολους που μάταια προσπαθούσαν να τον συνεφέρουν.

Την ίδια ώρα αστυνομικοί της Χερσονήσου έχουν κάνει άνω-κάτω την ευρύτερη περιοχή προκειμένου να εντοπίσουν τους δράστες του άγριου ξυλοδαρμού ενός 18χρονου. Ο νεαρός όχι μόνο ξυλοκοπήθηκε και έπεσε θύμα ληστείας, αλλά όπως κατήγγειλε όταν συνήλθε συνειδητοποίησε ότι είχαν ξυρίσει το κεφάλι του. Σύμφωνα με την αστυνομία, ο 18χρονος νωρίτερα διασκέδαζε σε μπαρ της περιοχής όταν προφανώς σε κατάσταση μέθης εκτόξευσε ένα τασάκι. Κάποια στιγμή αποχώρησε με σκοπό να επιστρέψει στο ξενοδοχείο. Τον ακολούθησαν και τον εγκλώβισαν σε στενό. Αφού τον ξυλοκόπησαν και ξύρισαν το κεφάλι του, έκλεψαν τα χρυσαφικά που φορούσε και εξαφανίστηκαν, εγκαταλείποντας τον αιμόφυρτο. Οι αστυνομικοί αισιοδοξούν ότι θα εντοπίσουν τους δράστες και θα τους συλλάβουν.

Καταγγελία για βιασμό

Η πρώτη επίσημη καταγγελία της σεζόν για βιασμό τουρίστριας στην περιοχή των Μαλίων απασχολεί από χθες το πρωί τους αστυνομικούς της Χερσονήσου. Ως θύμα βιασμού κάτι που αναμένεται να πιστοποιήσει ή να διαψεύσει ο ιατροδικαστής είναι μία νεαρή κοπέλα από πόλη κοντά στο Λονδίνο. Ως δράστες φέρονται συμπατριώτες της που την κάλεσαν στο δωμάτιο τους ξενοδοχείου τους και αφού είδαν μία ταινία στο dvd την ακινητοποίησαν και την βίασαν, όπως καταγγέλθηκε.

Η Βρετανίδα που διαμένει στα Μάλια προχθές το βράδυ είχε επισκεφτεί ένα μπαρ της περιοχής όπου διασκέδαζε με μία φίλη της με την οποία έφτασαν μαζί στην Κρήτη. Εκεί, γνώρισε τρεις νεαρούς Βρετανούς. Μιλούσαν, έπιναν αλκοόλ και αποφάσισαν να συνεχίσουν τη διασκέδαση στο δωμάτιο των Βρετανών. Η κοπέλα που κατήγγειλε πως βιάστηκε στο τμήμα ασφαλείας του Α.Τ Χερσονήσου, βρισκόταν στο ένα δωμάτιο με τους δύο από τους τρεις συμπατριώτες της. Σε ένα άλλο δωμάτιο βρισκόταν η φίλη της με τον τρίτο της παρέας Βρετανό και έβλεπαν επίσης κάποια ταινία. Σύμφωνα με την καταγγελία, οι Βρετανοί την έσπρωξαν στο κρεβάτι και άρχισαν τα χάδια. Εκείνη προσπαθούσε να αντισταθεί όμως ο ένας της κρατούσε τα χέρια και ο δεύτερος την βίαζε, όπως κατήγγειλε.

Οι αστυνομικοί γνωρίζουν την ταυτότητα των δύο Βρετανών και όπως ανέφεραν είναι θέμα χρόνου ο εντοπισμός τους.

Η 20χρονη κοπέλα αναμένεται να εξεταστεί σήμερα από τον ιατροδικαστή ο οποίος έχει ενημερωθεί για το περιστατικό.

Από την εφημερίδα
Πατρίς
http://sofoscrete.blogspot.com/2009/06/blog-post_05.html

Πέμπτη 4 Ιουνίου 2009

DOLPHIN BAR












Εάν επισκεφθείτε τα ΜΑΛΙΑ μην παραλείψετε να ρίξετε την βουτία σας στην πολύ όμορφη θάλασσα των Μαλίων, να περάσετε την μέρα σας στην παραλία, που βρίσκεται μπροστά από το Dolphin Bar του φίλου μου του Μάνου και να απολαύσετε τα δροσιστικά smoothies του.

Ο φίλος μου ο Μάνος και η γυναίκα του η Jaquelin είναι δυό φιλόξενοι άνθρωποι που θα σας περιποιηθούν ιδιαίτερα.

Για να τους βρείτε εύκολα σας δίνω και τον χάρτη της περιοχής.

If you visit Malia do not forget to visit Dolphin Bar and to drink Manos his beautiful smoothies. I am sure that you will enjoy the beautiful sea, the fantastic beach and Manos hospitality.

Dear friends have a nice time and to Manos and Jackie we are sending our very best wishes for a beautiful summer.

http://boraeinai.blogspot.com/2009/06/meet-manos-and-jackie.html