Translate

Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Ολοκληρώθηκε η 1η Έκθεση φωτογραφίας στα Μάλια


 


 

«Ο τόπος μας μέσα από τα μάτια των συντοπιτών μας»

Φωτογραφίες από την έκθεση



Μέσα σε μια ζεστή ατμόσφαιρα ολοκληρώθηκε η 1η Έκθεση φωτογραφίας με θέμα: «Ο τόπος μας μέσα από τα μάτια των συντοπιτών μας» στο Παρθεναγωγείο Μαλίων.  Ασπρόμαυρες, αλλά και έγχρωμες φωτογραφίες που θύμιζαν πίνακες ζωγραφικής, αφού η καλλιτεχνική πινελιά ήταν αισθητή, σκηνές από την καθημερινότητα, εικόνες από την φύση, λεπτομέρειες που τράβηξαν την προσοχή των φωτογράφων ήταν ορισμένες από τις εικόνες που αντικρίσαμε στην έκθεση.

Η έκθεση πραγματοποιήθηκε 14 και 15 Μαρτίου 2015, από τη Φωτογραφική Ομάδα Μαλίων, μια παρέα νέων και ερασιτεχνών φωτογράφων οι οποίοι μας αναφέρουν:



«Η φωτογραφία είναι η ένωση της τέχνης με την επιστήμη. Είναι η οπτική γωνία που αντιλαμβανόμαστε την καθημερινότητα, αυθόρμητη και απαλλαγμένη από κάθε υποκριτικό σχεδιασμό ή προετοιμασία. Είναι η αγωνία του φωτογράφου να κλειδώσει τη στιγμή για πάντα, να την περάσει στην αιωνιότητα...Η φωτογραφία είναι τέχνη, πάθος, έρωτας, ματαιοδοξία, αγάπη για τη στιγμή, ελατήριο για τη φαντασία, πρόκληση! Είναι μνήμη, επιστήμη, άποψη, ταξίδι, γνώση. Είναι αλήθεια και ψέμα μαζί όπως είναι και κάθε μορφή τέχνης. Από τη μία είναι ένα χαρτί γεμάτο χημικά και χρώματα, ενώ από την άλλη είναι μια συλλογή συναισθημάτων. Από τη μία είναι η στιγμιαία αποτύπωση της στιγμής, ενώ από την άλλη ένας οδηγός για το ταξίδι στο χρόνο και στο χώρο. Μια φωτογραφία δίνει αξία στη στιγμή και σε κάθε τι (πρόσωπο ή πράγμα) που απαθανατίζει (απαθανατίζω=φωτογραφίζω, αποθανατίζω=σκοτώνω). Κάτι που δείχνει καθημερινό και ίσως ασήμαντο, όπως ένα μικρό κοχυλάκι στην άμμο την ώρα που το παίρνει το κύμα, το κάνει να φαίνεται μοναδικό ή ακόμα καλύτερα του προσδίδει την πραγματική του αξία!

Την αγαπάμε διότι η φωτογραφία κατασκευάζει την πραγματικότητα είτε έχει αυτή την πρόθεση είτε όχι. Γιατί μπορείς να μοιραστείς στιγμές, καταστάσεις, αλλά και να τις κρατήσεις για πάντα. Διότι διεγείρει τη φαντασία αφού αφήνεται ελεύθερη. Ένα χαμόγελο, δυο μάτια, ένα σούρουπο, μια αγκαλιά ανοιχτή ή μια υψωμένη γροθιά... αυτά είναι εκεί,  μόνα τους αλλά πανίσχυρα να ξυπνήσουν αναμνήσεις ή να κεντρίσουν τη σκέψη. Η φωτογραφία είναι για όσους δε φοβούνται να αφεθούν σε συναισθήματα, για όσων η σκέψη τρέχει, για όσους γοητεύονται από την αναζήτηση και δε βολεύονται με τα έτοιμα.

Όλα αυτά λοιπόν, συναισθήματα, εικόνες, πρόσωπα από το παρελθόν αλλά και από το παρόν, καταφέραμε και τα εκθέσαμε με πολύ αγάπη σ’αυτό το ζεστό και φιλικό περιβάλλον, προκαλώντας στους Μαλιώτες που επισκέφθηκαν την έκθεση, πλήθος συναισθημάτων θαυμασμού, χαράς αλλά και συγκίνησης, καθώς ξύπνησαν αναμνήσεις και ξαναζωντάνεψαν μνήμες από τα παλιά…  »

Και κλείνοντας, εξέφρασαν τις θερμές τους ευχαριστίες σε όλο αυτόν τον κόσμο που με μεγάλη χαρά ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα, αλλά και τους χορηγούς, καθώς και το σύλλογο γυναικών «Εστία» και τον κ Μουντράκη, που τους ενθάρρυναν, τους πίστεψαν, τους στήριξαν.

Η φωτογραφία ελευθερώνει την φαντασία μας δήλωσαν στο τέλος οι γλυκύτατοι φωτογράφοι που μάγεψαν και συγκίνησαν με τα έργα τους και  μας υποσχέθηκαν: « … στην επόμενη με το καλό».

http://www.candianews.gr/2015/03/17/o-topos-mas-mesa-apo-ta-matia-ton-sintopiton-mas-fotografies-apo-tin-ekthesi/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου