Translate

Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

Οι γυναίκες των Μαλίων δείχνουν τι αξίζουν



Οι γυναίκες των Μαλίων δείχνουν τι αξίζουν

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας τις προάλλες, ο δραστήριος Σύλλογος Γυναικών Μαλίων "Η Εστία", διοργάνωσε μια λαμπρή εκδήλωση στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου Μαλίων. Η εκδήλωση ξεκίνησε με ομιλία της φιλολόγου κ. Σφυράκη, η οποία έκανε μια σύντομη διαχρονική αναφορά στη νομική, πολιτική και κοινωνική θέση της γυναίκας στην Ελλάδα.

Σε μια τέτοια αναφορά δεν μπορούσε να λείψει βέβαια το όνομα της πρωτοπόρου του ελληνικού γυναικείου κινήματος, της Καλλιρόης Παρρέν. Ακολούθησε ποιητικός διάλογος που εξύμνησε τη γυναίκα για τις πολυποίκιλες αρετές και ρόλους της ως συζύγου, μητέρας, γιαγιάς, εργαζόμενης και νοικοκυράς, με έντονα στοιχεία θεατρικότητας.

Στη συνέχεια τη βραδιά απογείωσε η νεοσύστατη χορωδία γυναικών των Μαλίων, όπου οι κυρίες της χορωδίας, ανάλαφρα κομψές με τα κόκκινα φουλάρια τους, απέδειξαν στη δεύτερή τους αυτή δημόσια εμφάνιση πόσο σημαντική πρόοδο έχουν επιτύχει, χάρη και στη διδασκαλία-διεύθυνση του μαέστρου Νίκου Αντωνακάκη, ενώ τις συνόδευε με μουσική καθαρότητα και σαφήνεια η Παγκρήτια Συμφωνική Ορχήστρα Νέων.

Στο ρεπερτόριο περιλαμβάνονταν γνωστά και αγαπημένα τραγούδια Ελλήνων συνθετών όπως οι Θεόφραστος Σακελλαρίδης, Μάνος Χατζηδάκης, Μάνος Λοΐζος, Χρήστος Νικολόπουλος, Λίνος Κόκοτος, Αριστείδης Μόσχος, και Διονύσης Σαββόπουλος. Άλλωστε η Ελλάδα έχει τόσο πολλή μουσική, κι αυτό αποδείχτηκε όταν η μητέρα του μαέστρου, κ. Βίλμα Βερνάρδου-Αντωνακάκη, συνέθεσε ειδικά και χάρισε στην εκδήλωση το τραγούδι "Στη γυναίκα" που καταχειροκροτήθηκε.

Όσους παραβρέθηκαν στην εκδήλωση αυτή, και ήταν πολλοί, τους αγκάλιασε η ελληνική μούσα «με μουσικές εξαίσιες και φωνές», ενώ η χορωδία προσέφερε πολλές στιγμές αληθινής απόλαυσης και αγαλλίασης, γι’ αυτό και εισέπραξε θερμές επευφημίες.

Ένα μέρος της παράστασης έκλεψε το νεότερο μέλος της χορωδίας, η μόλις 5χρονη Αλεξάνδρα Πλατάκη, που κέρδισε το κοινό με την εκφραστικότητα και την πλήρη ταύτισή της με τη χορωδία.

Διαπιστώθηκε, λοιπόν, πως η ίδια η κοινωνία μπορεί να γίνει παραγωγός πολιτιστικών αγαθών, να κομίσει πνευματικό συνάλλαγμα και ότι εντέλει η δύναμη που ωθεί τις κοινωνίες μπροστά είναι η απελευθέρωση των ατομικών ικανοτήτων των μελών της.

Στο τέλος της εκδήλωσης προσφέρθηκαν με περισσή φιλοξενία γλυκίσματα και ζεστός καφές από τις γυναίκες του Συλλόγου, ενώ αρκετοί από τους απερχόμενους θεατές-ακροατές σιγοτραγουδούσαν επαναλαμβάνοντας το αξέχαστο ρεφραίν του Θεόφραστου Σακελλαρίδη

«Εγώ είμαι η νέα γυναίκα
που θα καπνίζω και θα ψηφίζω.
Κάθε μια μας αξίζει για δέκα,
δε δίνω γι’ άντρες έναν παρά!».

"ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ"