Translate

Παρασκευή, 9 Αυγούστου 2013

Κίνδυνος από το «νέο AIDS της Αμερικής»

 
Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα

Μία ελάχιστα γνωστή στο ευρύ κοινό, αλλά απειλητική για τη ζωή ασθένεια η οποία προκαλείται από μολυσμένα έντομα, είναι το «νέο AIDS της αμερικανικής ηπείρου», ανακοίνωσαν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Η παρασιτική ασθένεια ονομάζεται αμερικανική τρυπανοσωμίαση ή νόσος του Chagas (τσάγκας) και η εξέλιξη και εξάπλωσή της έχουν πολλές ομοιότητες με αυτές του ιού HIV που προκαλεί το AIDS, γράφουν στην επιθεώρηση «PLOS Neglected Tropical Diseases».

Όπως το AIDS, έτσι και αυτή δύσκολα ανιχνεύεται, ενώ έχει μακρά περίοδο επωάσεως από την αρχική μόλυνση έως την εκδήλωση των χαρακτηριστικών συμπτωμάτων της.

Έτσι, στην αρχή ο ασθενής μπορεί να μην έχει καθόλου συμπτώματα ή να εκδηλώσει πυρετό, γενικό αίσθημα κακουχίας και πρήξιμο στο ένα μάτι – ενοχλήματα δηλαδή που δεν εγείρουν υπόνοιες για νόσο του Chagas.

Στη συνέχεια, η μόλυνση μπαίνει σε στάδιο ύφεσης για καιρό και μπορεί να περάσουν χρόνια πριν εμφανιστούν οι χαρακτηριστικές εκδηλώσεις της που είναι πρώτα δυσκοιλιότητα, πόνος στην κοιλιά και πεπτικά προβλήματα, και τελικά διόγκωση στην καρδιά και στα έντερα.

Μία άλλη ομοιότητα με το AIDS είναι ότι η νόσος μεταδίδεται εύκολα με τις μεταγγίσεις αίματος και, λιγότερο συχνά, από την έγκυο στο μωρό της.

Αυτός είναι και ο λόγος που όλες οι τράπεζες αίματος στις ΗΠΑ και στη Λατινική Αμερική εξετάζουν πλέον το προς μετάγγιση αίμα και για ίχνη της νόσου του Chagas.

30.000 ασθενείς στις ΗΠΑ

Υπολογίζεται ότι παγκοσμίως είναι μολυσμένοι από το παράσιτο που την προκαλεί 10 εκατομμύρια άνθρωποι, με την πλειονότητά τους να ζουν στην Βολιβία, το Λεξικό, την Κολομβία και την Κεντρική Αμερική. Ωστόσο, 30.000 από τους ασθενείς ζουν στις ΗΠΑ.

Η νόσος, που έως πρότινος περιοριζόταν στη Λατινική Αμερική, εξαπλώνεται στις ΗΠΑ εξαιτίας των αυξανόμενων ταξιδιών και της μετανάστευσης, λένε οι επιστήμονες από το Κολέγιο Ιατρικής Μπέιλορ, στο Χιούστον.

Επειδή είναι πολύ σοβαρή, μολύνει πολλούς ανθρώπους και υπάρχει δυνατότητα να προστατευθεί κανείς από την ανάπτυξή της, η νόσος του Chagas θεωρείται μία από τις Παραμελημένες Παρασιτικές Λοιμώξεις – μία ομάδα πέντε ασθενειών που προκαλούνται από παράσιτα και έχουν γίνει στόχος των ομοσπονδιακών αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) για να προστατευθεί η δημόσια Υγεία στις ΗΠΑ.

Νόσος των φτωχών

Η νόσος του Chagas προσβάλλει συνήθως ανθρώπους σε περιοχές που μαστίζονται από τη φτώχεια και οι περισσότεροι πάσχοντες στις ΗΠΑ είναι μετανάστες.

Εάν γίνει εγκαίρως αντιληπτή η μόλυνση από το υπαίτιο παράσιτο, μπορεί να αποτραπεί η νόσηση του φορέα με μία βαριά 3μηνη φαρμακευτική αγωγή.

Επειδή όμως έχει μακρά περίοδο επωάσεως και τα φάρμακα έχουν υψηλό κόστος, πολλοί φορείς δεν υποβάλλονται σε αυτή την προληπτική αγωγή.

Η μόλυνση με το παράσιτο κρούζειο τρυπανόσωμα συνήθως γίνεται με το δάγκωμα από ένα είδους κοριών, αλλά όπως προαναφέρθηκε το παράσιτο μπορεί να μεταδοθεί και με το αίμα μολυσμένων ανθρώπων.

Το έντομο απελευθερώνει στο αίμα του ανθρώπου το παράσιτο, το οποίο βρίσκει τελικά τον δρόμο προς την καρδιά, όπου ζει και πολλαπλασιάζεται.

Ο ένας στους τέσσερις ανθρώπους που μολύνονται με αυτό, αναπτύσσουν τελικά διόγκωση της καρδιάς ή των εντέρων, που μπορεί να υποστούν ξαφνικά ρήξη οδηγώντας σε αιφνίδιο θάνατο.
Η νόσος του Chagas πήρε το όνομά της από τον βραζιλιάνο γιατρό που την πρωτοπεριέγραψε το 1909 – τον δρα Κάρλος Ριμπέιρο Τζουστινιάνο Τσάγκας.

Επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ ανακοίνωσαν πέρυσι ότι ήταν η ασθένεια που κόστισε τη ζωή του Καρόλου Δαρβίνου.

Όπως είχαν γράψει, πιστεύουν ότι ο Δαρβίνος μολύνθηκε την δεκαετία του ’20, καθώς στο ημερολόγιό του είχε γράψει πως τον δάγκωσε ένα «μαύρο έντομο δίχως φτερά».

Ο πατέρας της Φυσικής Επιλογής πέθανε 47 χρόνια αργότερα από καρδιολογικό πρόβλημα, το οποίο οι επιστήμονες του Μέριλαντ πιστεύουν ότι συνάδει με τις καρδιολογικές συνέπειες της νόσου του Chagas.

Πηγή : Web Only
http://ygeia.tanea.gr/default.asp?pid=8&articleID=14963&ct=1
 

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: ΝΕΑ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΣΚΟΤΩΝΕΙ. "ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΝΕΟ AIDS", ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ

 
 
15Τρόμο προκαλεί μια νέα ασθένεια που εντόπισαν οι Αρχές και έχει τις ίδιες θανατηφόρες συνέπειες με το AIDS. Πρόκειται για το Chagas ή αλλιώς την «νόσο των φτωχών», η οποία δυστυχώς «χτυπάει» ολοένα και περισσότερους κυρίως στις περιοχές της Λατινικής και Νότιας Αμερικής, καθώς μεταδίδεται από μολυσμένα έντομα, κυρίως κοριούς.

Η ασθένεια είναι «ύπουλη», καθώς δεν εκδηλώνεται με τα ίδια συμπτώματα σε όλους τους ανθρώπους, ενώ είναι και παρασιτική.

Ένα πρήξιμο στο μάτι, μια αδυναμία ή ένας πονοκέφαλος μπορεί να είναι σύμπτωμα. Συνήθως οι ασθενείς μετά τα πρώτα συμπτώματα νιώθουν υγιείς για κάποιους μήνες και στην συνέχεια «ξανακυλάνε» παρουσιάζοντας δυσκοιλιότητα, εμετούς, διόγκωση εντέρων ή καρδιάς. Η ασθένεια «μαστίζει» το Μεξικό, τη Βολιβία, τη Κολομβία και το Εκουαδόρ, όπου παρουσιάζονται τα περισσότερα προβλήματα. Στις περιοχές αυτές ο αριθμός των ανθρώπων που νοσούν φτάνει τα 10.000.000!

Οι γιατροί είναι πλέον υποψιασμένοι και δίνουν σημασία ακόμα και στα πιο απλά συμπτώματα. Όπως τονίζουν, μπορεί να θεραπευτεί, μόνο εάν διαγνωστεί έγκαιρα, με εξαιρετικά βαριά φαρμακευτική αγωγή, η οποία έχει διάρκεια τρεις μήνες.

Το πρόβλημα είναι ότι τα φάρμακα αυτά κοστίζουν ακριβά, με αποτέλεσμα να χάνουν καθημερινά την μάχη με τον θάνατο όλο και περισσότεροι ασθενείς.  
 
http://www.agioritikovima.gr/ugeia/26350-apokalupsi-nea 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου